De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een gouden tijd voor de Republiek De 17e eeuw: 1600 – 1700

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een gouden tijd voor de Republiek De 17e eeuw: 1600 – 1700"— Transcript van de presentatie:

1 Een gouden tijd voor de Republiek De 17e eeuw: 1600 – 1700
De Gouden Eeuw Een gouden tijd voor de Republiek De 17e eeuw: 1600 – 1700

2 De Gouden Eeuw Handel en rijkdom
Politiek: De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was de naam van de republiek die bij gebrek aan een geschikte landsheer, in 1588 (tijdens de Tachtigjarige oorlog) ontstond op het grondgebied van wat nu ongeveer Nederland is. Deze kleine republiek verwierf in de 17e eeuw (Gouden Eeuw) grote politieke, maar vooral economische macht. Zij speelde geruime tijd een hoofdrol op het wereldtoneel.

3 Kunst Schilderkunst kwam tot grote bloei. Nederlandse schilders waren over de hele wereld beroemd. In de 17e eeuw maakte men graag muziek in huiselijke kring. Bekende instrumenten waren: de luit, het klavecimbel, de viola da gamba en de traverso. Doordat veel kunstenaars en intellectuelen tijdens de Tachtigjarige Oorlog de Spaanse overheersers ontvluchtten, werd er in Noordelijk Nederland veel aan literatuur gedaan.

4 Wetenschap De wetenschap in de Republiek komt tot bloei door: * de afnemende macht van de katholieke kerk, * de uitvinding van de boekdrukkunst en *de immigratie van buitenlandse wetenschappers. 
Veel experimenten waren door de katholieken verboden. De wetenschappers in andere Rooms-katholieke landen kwamen daardoor naar ons land om experimenten te doen. 
 Er worden ook veel uitvindingen gedaan, zoals de telescoop, de microscoop en het slingeruurwerk. De wetenschap bloeide vooral tussen 1635 – 1643 & 1650 – 1660.

5 Handel handel Gouden Eeuw
De Nederlanders waren kundige zeelieden en daardoor dreven zij handel over de hele wereld. De VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie) en WIC (West- indische Compagnie) werden opgericht. Handel in specerijen, stoffen, wijn, hout en vele andere producten De Beurs van Amsterdam Slavenhandel

6 Belangrijke personen Wetenschap: Spinoza, Antoni Leeuwenhoek, Christiaan Huygen, Rene Descartes Schilderkunst: Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Albert Cuyp, Jan Steen Muziek: Sweelinck Politiek en Militair: Michiel Adriaensz de Ruyter, Cornelis Tromp, Witte Cornelisz de With, Cornelis de Witt, Johan de Witt ( ):Pieter Pietersz. Heyn ( ) Literatuur: Joost van den Vondel, Bredero, Jacob Cats Ontdekkingsreizen: Abel Tasman Meer belangrijke personen zijn o.a. te vinden op wikipedia

7 Dagelijks leven arm en rijk in de Gouden Eeuw
Groot verschil tussen rijk en arm Voedsel Kleding Wonen Spin en rasphuizen Beroepen School Hygiëne Ziektes Handige informatie is te vinden op

8 En nu: zelf aan de slag Je hebt al veel informatie gekregen maar er is natuurlijk nog veeel meer te ontdekken. Daarvoor gaan jullie nu samen brainstormen en nadenken wat je nog zou willen weten van de Gouden Eeuw en hoe je dat gaat presenteren. Veel plezier!


Download ppt "Een gouden tijd voor de Republiek De 17e eeuw: 1600 – 1700"

Verwante presentaties


Ads door Google