De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dyslexie als temporeel informatiever-werkingsdeficit!?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dyslexie als temporeel informatiever-werkingsdeficit!?"— Transcript van de presentatie:

1 Dyslexie als temporeel informatiever-werkingsdeficit!?
Bart Boets, Jan Wouters & Pol Ghesquière

2

3 Inleiding Dyslexie Erfelijk bepaalde neurologische aandoening.
5 à 10% van de bevolking. Ernstige lees- en spellingsstoornissen die moeilijk te verhelpen zijn d.m.v. de in het onderwijs gebruikelijke didactische maatregelen en remediëringsinspanningen.

4 Auditieve temporele informatieverwerking bepaalt de kwaliteit van spraakperceptie die de fonologische vaardigheid bepaalt. Het theoretische structurele model voor de padanalyse VOORSCHOOLSE METINGEN METINGEN IN 1ste LEERJAAR Auditieve temporele verwerking Visuele temporele verwerking Spraakperceptie Fonologisch bewustzijn Benoemsnelheid Verbaal korte-termijngeheugen Lezen Spelling

5 Methode Subjecten Instrumenten
62 kinderen 36 jongens 26 meisjes ½ uit ‘dyslectische gezinnen’= Hoogrisicogroep (HR) ½ uit ‘normaal lezende gezinnen’= Laagrisicogroep (LR) Instrumenten Fonologische tests: Klankidentificatietest Rijmtest Non-woordrepetitietest Cijferreeksen voorwaarts Snel serieel benoemen: Voorwerpen Snel serieel benoemen: Kleuren

6 Methode Letterkennis: Letters benoemen; klank en naam van letter gescoord. Auditieve informatieverwerking: Psychofysische frequentiemodulatie (FM)-detectietaak. Visuele informatieverwerking: Psychofysische coherente-beweging (CB)-detectietaak.

7 Methode Spraakperceptie: Spraak-in-ruis-perceptie-taak. Lees- en spellingvaardigheden aan het einde van het eerste leerjaar: Lezen Spelling Pseudohomofoontaak

8 Methode Dataverzameling Statistische analyses
Fonologische vaardigheden Letterkennis FM-detectie CB-detectie Spraakperceptie Leestests Spellingstests Derde kleuterklas; voor enige formele leesinstructie Laatste maand van het eerste leerjaar; na één schooljaar formele leesinstructie Statistische analyses Aan de hand van Mixed Model Analysis (MMA) = geavanceerde techniek die rekening houdt met de geclusterde aard van de data.

9 Resultaten Groepsvergelijkingen
HR-LA=Hoogrisicogroep met leesachterstand HR-LN= Hoogrisico- normaal lezende groep LR-LN= Laagrisico- normaal lezende groep Resultaten Groepsvergelijkingen Prestaties van de drie groepen kinderen op de fonologische tests en op de letterkennistaak.

10 Resultaten Groepsvergelijkingen→Wat leiden we af?
Op vrijwel elke taak scoorde HR-LA-groep significant lager dan de HR-LN-groep, behalve op de beginklankidentificatietaak en op de cijferreeksentest. Ondanks een vooralsnog normale leesontwikkeling scoorde ook de HR-LN-groep significant lager dan de LR-LN-groep op de eindklank-identificatietaak en op de non-woord-repetitie-test. Dat suggereert dat het familiale risico continu is!


Download ppt "Dyslexie als temporeel informatiever-werkingsdeficit!?"

Verwante presentaties


Ads door Google