De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

 ClopA. Zaadbalkanker Check je ballen!

Verwante presentaties


Presentatie over: " ClopA. Zaadbalkanker Check je ballen!"— Transcript van de presentatie:

1  http://youtu.be/0JvBMw ClopA

2 Zaadbalkanker Check je ballen!

3 Doelstellingen Hoofddoel: De verschillende soorten Zaadbalkanker kunnen benoemen. Subdoel: Waarom het checken van het “zaakje” zo belangrijk is.

4 Agenda o Huishoudelijke mededelingen o Wat is kanker? o Seminoom of non-seminoom o Stappenplan o Afsluiting

5 Wat is Zaadbalkanker? http://youtu.be/L2uF0qk1jck

6 Wat is Zaadbalkanker? o Zaadbalkanker is relatief een zeldzame ziekte. o Zaadbalkanker is een snelgroeiende soort kanker. o Komt het meeste voor bij mannen tussen de 20 en de 45 jaar. o In 2011 is Zaadbalkanker bij 725 mannen in Nederland vastgesteld.

7 Hoe vaak komt het voor?

8 Seminoom of non0-seminoom o Er zijn drie verschillende types Zaadbalkanker te onderscheiden; o Non-Seminoom (uitzaaiingen via de bloedbaan) o Seminoom (uitzaaiingen via de lymfeklieren) o Combi van beiden

9 Meest voorkomende symtomen Symtomen Pijn Knobbel(s) Pijn in onder- buik Afnemend libido Grootte

10 Stadia o Stadium 1: o Stadium 1: de tumor is beperkt tot de zaadbal. o o Stadium 2: naast de tumor in de zaadbal zijn er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buik.

11 Stadia o Stadium 3: o Stadium 3: de tumor is uitgebreid naar de lymfeklieren boven het middenrif, in de borst. o o Stadium 4: er zijn ook uitzaaiingen in organen, zoals longen en lever en/of bot en hersenen.

12 Behandeling o Er zijn 4 soorten behandelmethode bij Zaadbalkanker: 1. Chirurgie 2. Radiotherapie (bestraling) (meestal bij Seminoom) 3. Chemotherapie (meestal bij non-seminoom) 4. Wait and see

13 Opdracht checken van je zaakje o Welke tekst hoort er bij de plaatjes?...

14 Het 4 stappenplan I. Ondersteuning. Houdt het zaakje in je handpalm om te wennen aan het gewicht en de vorm van iedere testikel.

15 Het 4 stappenplan II. Rol iedere testikel tussen je duim en je wijsvinger om te voelen of er geen zwellingen of andere onregelmatigheden zijn.

16 Het 4 stappenplan III. Knijp zachtjes (en dan bedoel ik ook zachtjes) en voel of de testikels anders aanvoelen.

17 Het 4 stappenplan IV. Nu je bekend bent met de testikels probeer te onthouden hoe ze voelen normaal gesproken. Dit zal ervoor zorgen dat je in de toekomst opvallende veranderingen/zaken sneller zal waarnemen!

18 Stichting Zaadbalkanker

19 Einde o Bedankt voor jullie aandacht en vergeet niet regelmatig te checken!


Download ppt " ClopA. Zaadbalkanker Check je ballen!"

Verwante presentaties


Ads door Google