De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vocht en wielrennen. Begeleidend document Vocht en wielrennen Als ex- topsportster werd mij gevraagd om mijn ervaringen te vertellen op het gebied van.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vocht en wielrennen. Begeleidend document Vocht en wielrennen Als ex- topsportster werd mij gevraagd om mijn ervaringen te vertellen op het gebied van."— Transcript van de presentatie:

1 Vocht en wielrennen

2 Begeleidend document Vocht en wielrennen Als ex- topsportster werd mij gevraagd om mijn ervaringen te vertellen op het gebied van vocht en wielrennen. Als snel kwam de vraag in mij op: “Wat kan ik vertellen over vocht tijdens het wielrennen?’ Ik kan vooral vertellen welke fouten ik tijdens het wielrennen heb gemaakt op het gebied van eten en drinken. Als wielrenster was ik altijd al bezig met voeding. Daarom ben ik toen ik mijn fiets aan de wilgen hing de opleiding voeding en diëtetiek aan de HAN gaan volgen. Tijdens de studie ben ik er achtergekomen dat ik 10 jaar lang iets verkeerd had gedaan op het gebied van voeding en sport. Om als topsporter te komen tot een sportprestatie zijn verschillende factoren van belang. Lichaamssamenstelling en sportvoeding zijn daar twee van. Echter stelde ik te vaak lichaamssamenstelling als prestatiedoel in plaats van mijn sportprestatie. Wat heeft vocht daar mee te maken? Vocht had op korte termijn de meeste invloed op het gewicht. Niet drinken tijdens intensieve inspanning resulteerde in een lager lichaamsgewicht na de training. Te vaak een doel op zich. Hoofdpijn na de training bracht ik in verband met de zware training en niet met een mogelijk vocht te kort. Had ik maar geweten hoeveel invloed een vocht te kort heeft op de prestatie. Weinig aandacht voor vochtinname draagt naar mijn mening bij aan verstoord eet- en drinkgedrag. Doordat het lichaam uit zijn evenwicht is bleef ik vaak onrust houden. Ik snakte tijdens trainingen vaak naar het moment dat er gestopt werd bij een benzinestation om een Cola light te drinken. Helaas besef ik nu pas dat ik daarmee 0,0 calorieën binnen kreeg. Mensen zijn vaak verbaasd dat het op professioneel niveau er zo aan toe gaat. Het is van belang dat een sportdiëtist weet dat dit soort praktijken kunnen voorkomen. Voor een verstandig eet- en drinkgedrag ontbreekt het vaak aan kennis. Te vaak ligt de focus op een laag vetpercentage, in stand gehouden door de visie van vele trainers. Uitgebalanceerde voeding en vochtinname voor optimale prestatie en herstel krijgt vaak geen tot weinig aandacht. Op dit vlak liggen nog veel mogelijkheden voor de sportdiëtist. ‘Voed je sport!’ is nu mijn slogan.

3

4 Minor Voeding en sport Stage bij Anja van Geel

5

6

7

8

9

10

11 (Sport)diëtist i.o.

12 ?


Download ppt "Vocht en wielrennen. Begeleidend document Vocht en wielrennen Als ex- topsportster werd mij gevraagd om mijn ervaringen te vertellen op het gebied van."

Verwante presentaties


Ads door Google