De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gezondheidseffecten van volkoren

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gezondheidseffecten van volkoren"— Transcript van de presentatie:

1 Gezondheidseffecten van volkoren
Andrea Werkman

2

3 Voedingsvoorlichting & volkoren
Volkoren: een manier om de consument over vezel te informeren Vezel komt naar voren in vak koolhydraten en in regel 4 In voorlichting vooral over vezel: regel 4: veel groent, fruit en brood. Dan voor brood wel de volkorenversie bij voorkeur. En dus ook zo afgebeeld in de Schijf van Vijf. Verder liever de ongeraffineerde versies van allerhande andere vezelrijke bronnen: dan simpelweg meer stoffen binnen. Vooral vanwege de gunstige samenstelling van de voeding.

4 Vezelinname in Nederland
VCP Optimale vezelconsumptie 1-13 jaar: 15 tot 30 g/dag, vanaf 14 jaar: g/dag Richtlijn vezelconsumptie (Gezondheidsraad, 2006)

5 Bronnen van vezel in Nederlandse voeding (%)
VCP

6 Volkoren granen zitten barstensvol voedingsstoffen en vezel
Vezels, zetmeel, eiwit, vitamines en mineralen, enzymen etc.

7 Volkoren VOLKOREN IS DUS MEER DAN VEZEL
Veel verwante en verwarrende termen in literatuur: ‘whole grain’, ‘wild rice’, ‘whole foods’ Voor nu: ongeraffineerde granen/ voedingsmiddelen Wat weten we: niet alle gezondheidseffecten van volkoren zijn toe te schrijven aan voedingsvezel Volkoren bevat naast vezel immers ook veel andere bioactieve stoffen, lignanen, plantensterolen en –fenolen VOLKOREN IS DUS MEER DAN VEZEL

8 Voordelen van volkoren
Volkoren: bron van nutriënten zoals ijzer, magnesium, selenium, B-vitamines en voedingsvezel. Genoeg volkoren helpt om voedingsstoffen binnen te krijgen. Volkoren met groter aandeel vezel hebben dan de voorkeur Dietary Guidelines, USA |

9 Maar welke gezondheidseffecten toe te schrijven aan volkoren? USA
Beschermend effect op risico HVZ Matig (moderate) Verlaagd risico op krijgen van DM II Beperkt (limited) Inverse relatie volkorenconsumptie en lichaamsgewicht Voedingsvezel Optimale darmwerking Aangetoond Uit whole foods irt verlagen risico op HVZ, overgewicht en DM II Matig Dietary Guidelines, USA |

10 Maar welke gezondheidseffecten toe te schrijven aan volkoren? NL
Verlaagd risico op krijgen van DM II Sterke aanwijzingen Voedingsvezel Verlagen risico op DM II Niet overtuigend aangetoond Preventie van overgewicht Van belang Risico op dikkedarmkanker Onvoldoende bewijs, m.u.v. fruitvezel Snelheid darmpassage,  obstipatie Uit volkoren en fruit op verlagen risico op coronaire HZ Aanwijzingen, mogelijk andere routes Gezondheidsraad, 2006, Richtlijnen voor vezelconsumptie

11 gezondheid andere stoffen volkoren vezel + = Diabetes 
Coronaire HZ  ? Overgewicht Obstipatie gezondheid

12 Conclusies Volkoren is meer dan vezel
De gunstige bijdrage van volkoren an sich op de gezondheid is aanwezig, doch nog onvoldoende aangetoond. Geldt vooral voor verlagen risico diabetes mellitus type II. Promotie van volkoren draagt bij aan een betere nutriëntenvoorziening (voedingsvezel, micronutriënten en andere stoffen) en daarmee aan een gezonder voedingspatroon.

13 Dank voor uw aandacht Andrea Werkman werkman@voedingscentrum.nl


Download ppt "Gezondheidseffecten van volkoren"

Verwante presentaties


Ads door Google