De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven1 Fred.Zwarts.

Verwante presentaties


Presentatie over: "GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven1 Fred.Zwarts."— Transcript van de presentatie:

1 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven1 Fred.Zwarts.

2 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven2 Overzicht Welke paradoxen? Welke paradoxen? Kinderbijbelparadoxen Kinderbijbelparadoxen Verhouding Schepper – schepsel Verhouding Schepper – schepsel Doen zich ook voor bij onze scheppingen Doen zich ook voor bij onze scheppingen Vergelijking met Harry Potter Vergelijking met Harry Potter Voorbeelden Voorbeelden Eindconclusie Eindconclusie

3 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven3 Welke paradoxen? Onze intuïtie zegt dat er een verband moet zijn, maar we kunnen geen bevredigende oplossing vinden. Onze intuïtie zegt dat er een verband moet zijn, maar we kunnen geen bevredigende oplossing vinden. Voorbeelden Voorbeelden God is liefde – ellende in de wereld God is liefde – ellende in de wereld God bestuurt alles – wij zijn verantwoordelijk God bestuurt alles – wij zijn verantwoordelijk Schepping – ontstaan van de wereld Schepping – ontstaan van de wereld

4 Geen kinderbijbel Kinderbijbel heeft onze voorstelling gevormd. Kinderbijbel heeft onze voorstelling gevormd. Kerstverhaal: De Bijbel zegt nergens dat Jezus in een stal geboren is. Kerstverhaal: De Bijbel zegt nergens dat Jezus in een stal geboren is.

5 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven5 Geen kinderbijbel Scheppingsverhaal: De Bijbel zegt nergens dat overal op Aarde vrede was. Scheppingsverhaal: De Bijbel zegt nergens dat overal op Aarde vrede was. God noemt de schepping goed, maar wij bepalen niet wat goed of kwaad is. God noemt de schepping goed, maar wij bepalen niet wat goed of kwaad is. 5

6 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven6 “Plot” en “making of”. Er is verschil tussen het verhaal in “Harry Potter” (plot) en het verhaal van het maken van het boek (making of). Er is verschil tussen het verhaal in “Harry Potter” (plot) en het verhaal van het maken van het boek (making of). In “De Schrijver van Wirholt” lopen die verhalen door elkaar, waardoor paradoxen zichtbaar worden. In “De Schrijver van Wirholt” lopen die verhalen door elkaar, waardoor paradoxen zichtbaar worden. Bij scheppingsverhaal is dat onderscheid ook zinvol. Bij scheppingsverhaal is dat onderscheid ook zinvol.

7 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven7 Overeenkomsten en verschillen De schepping van “onze wereld” en die van “de wereld van Harry Potter” De schepping van “onze wereld” en die van “de wereld van Harry Potter” Kun je deze dingen wel met elkaar vergelijken? Kun je deze dingen wel met elkaar vergelijken?

8 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven8 Paradox: tijd Onze tijd is een andere dan Harry’s tijd. Onze tijd is een andere dan Harry’s tijd. Gods “tijd” is een andere dan de onze. Gods “tijd” is een andere dan de onze.

9 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven9 Paradox: tijd God heeft de wereld in zes dagen gemaakt. God heeft de wereld in zes dagen gemaakt.

10 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven10 Paradox: tijd God heeft de wereld in zes dagen gemaakt. God heeft de wereld in zes dagen gemaakt. J.K Rowling heeft 7 jaar geschreven over het eerste deel (1990-1997). J.K Rowling heeft 7 jaar geschreven over het eerste deel (1990-1997).

11 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven11 Paradox: tijd Al direct na de schepping hebben schepselen een bepaalde leeftijd (mensen, bomen, sterren, rivieren). Al direct na de schepping hebben schepselen een bepaalde leeftijd (mensen, bomen, sterren, rivieren). Direct bij het begin van het eerste boek wordt Harry 12 jaar. Zijn oom en tante zijn nog ouder. Direct bij het begin van het eerste boek wordt Harry 12 jaar. Zijn oom en tante zijn nog ouder.

12 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven12 Paradox: tijd Al direct na de schepping hebben schepselen een bepaalde leeftijd (mensen, bomen, sterren, rivieren). Al direct na de schepping hebben schepselen een bepaalde leeftijd (mensen, bomen, sterren, rivieren). Direct bij het begin van het eerste boek wordt Harry 12 jaar. Zijn oom en tante zijn nog ouder. Direct bij het begin van het eerste boek wordt Harry 12 jaar. Zijn oom en tante zijn nog ouder.

13 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven13 Paradox: tijd De wetenschap heeft ontdekt dat er dingen gebeurd zijn vele jaren voor het begin van de geschiedenis. De wetenschap heeft ontdekt dat er dingen gebeurd zijn vele jaren voor het begin van de geschiedenis. In het boek blijkt dat er dingen gebeurd zijn rond Harry’s geboorte, dus 12 jaar voor het begin van het boek. (Er worden ook dingen verteld die zelfs eeuwen eerder zijn gebeurd.) In het boek blijkt dat er dingen gebeurd zijn rond Harry’s geboorte, dus 12 jaar voor het begin van het boek. (Er worden ook dingen verteld die zelfs eeuwen eerder zijn gebeurd.)

14 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven14 Paradox: tijd Hoe kan het dat het licht op de eerste dag werd gemaakt en de zon pas op de derde dag? Waar kwam het licht vandaan toen er nog geen zon was? Hoe kan het dat het licht op de eerste dag werd gemaakt en de zon pas op de derde dag? Waar kwam het licht vandaan toen er nog geen zon was? Hoe kan het dat de schrijfster eerst Harry Potter heeft bedacht en pas later zijn vader en moeder? Waar kwam Harry vandaan toen zijn vader en moeder nog niet bedacht waren? Hoe kan het dat de schrijfster eerst Harry Potter heeft bedacht en pas later zijn vader en moeder? Waar kwam Harry vandaan toen zijn vader en moeder nog niet bedacht waren?

15 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven15 Paradox: tijd Kan God in zes dagen een wereld maken die een veel langere geschiedenis heeft? Of worden er zes lange perioden mee bedoeld? Kan God in zes dagen een wereld maken die een veel langere geschiedenis heeft? Of worden er zes lange perioden mee bedoeld? Kan J.K. Rowling in zeven jaar een wereld maken die een eeuwen lange geschiedenis heeft? Of worden er zeven lange perioden mee bedoeld? Kan J.K. Rowling in zeven jaar een wereld maken die een eeuwen lange geschiedenis heeft? Of worden er zeven lange perioden mee bedoeld?

16 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven16 Paradox: tijd Kan God in zes dagen een wereld maken die een veel langere geschiedenis heeft? Of gingen de processen in de natuur die eerste dagen veel sneller? Kan God in zes dagen een wereld maken die een veel langere geschiedenis heeft? Of gingen de processen in de natuur die eerste dagen veel sneller? Kan J.K. Rowling in zeven jaar een wereld bedenken die een veel langere geschiedenis heeft? Of gingen de processen in die jaren veel sneller.? Kan J.K. Rowling in zeven jaar een wereld bedenken die een veel langere geschiedenis heeft? Of gingen de processen in die jaren veel sneller.?

17 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven17 Paradox: tijd De geschiedenis van voor Adam is voor ons wel echt. De geschiedenis van voor Adam is voor ons wel echt. De geschiedenis van voor Harry’s 12 e verjaardag is voor Harry wel echt. De geschiedenis van voor Harry’s 12 e verjaardag is voor Harry wel echt.

18 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven18 Paradox: tijd Als God de wereld enkele duizenden jaren geleden in zes dagen gemaakt heeft, hoe kan de wereld dan miljoenen jaren oud zijn? Als God de wereld enkele duizenden jaren geleden in zes dagen gemaakt heeft, hoe kan de wereld dan miljoenen jaren oud zijn? Als de schrijfster de wereld van Harry Potter ongeveer 20 jaar geleden in zeven jaar gemaakt heeft, hoe kan Harry’s school dan 1000 jaar oud zijn? Als de schrijfster de wereld van Harry Potter ongeveer 20 jaar geleden in zeven jaar gemaakt heeft, hoe kan Harry’s school dan 1000 jaar oud zijn?

19 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven19 Paradox: tijd Bedriegt God ons als Hij zegt dat de geschiedenis met Adam begint? Bedriegt God ons als Hij zegt dat de geschiedenis met Adam begint? Wordt Harry Potter bedrogen, als de schrijfster het boek bij Harry’s twaalfde verjaardag begint? Wordt Harry Potter bedrogen, als de schrijfster het boek bij Harry’s twaalfde verjaardag begint?

20 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven20 Paradox: tijd Zou Adam verbaasd geweest zijn toen God hem vertelde dat “zijn wereld” nog maar net gemaakt was? Zou Adam verbaasd geweest zijn toen God hem vertelde dat “zijn wereld” nog maar net gemaakt was? Zou Harry Potter verbaasd geweest zijn als de schrijfster hem zou hebben verteld dat “zijn wereld” pas op zijn twaalfde jaar begon? Zou Harry Potter verbaasd geweest zijn als de schrijfster hem zou hebben verteld dat “zijn wereld” pas op zijn twaalfde jaar begon?

21 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven21 Paradox: Uitverkiezing Voor de schepping had God de loop van de geschiedenis al bepaald. Voor de schepping had God de loop van de geschiedenis al bepaald. De grote lijn voor alle 7 delen van Harry Potter lag al vast voor het verschijnen van het eerste deel. De grote lijn voor alle 7 delen van Harry Potter lag al vast voor het verschijnen van het eerste deel.

22 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven22 Paradox: wat is echt? Zijn de dingen die je met je eigen ogen ziet echt? Zijn ze betrouwbaarder dan de dingen die je niet kunt zien, maar moet geloven? Zijn de dingen die je met je eigen ogen ziet echt? Zijn ze betrouwbaarder dan de dingen die je niet kunt zien, maar moet geloven? Zijn de dingen die Harry Potter ziet echt: toverij, rare planten, dieren en wezens,? Zijn de dingen die Harry Potter ziet echt: toverij, rare planten, dieren en wezens,?

23 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven23 Paradox: Wonderen God kan in “zijn wereld” dingen laten gebeuren buiten de natuurwetten om. We noemen dat wonderen. Hij bepaalt de regels (en de uitzonderingen). God kan in “zijn wereld” dingen laten gebeuren buiten de natuurwetten om. We noemen dat wonderen. Hij bepaalt de regels (en de uitzonderingen). J.K Rowling kan in “haar wereld” dingen laten gebeuren buiten de natuurwetten om. Ze noemt dat toveren. Zij bepaalt de regels (en de uitzonderingen). J.K Rowling kan in “haar wereld” dingen laten gebeuren buiten de natuurwetten om. Ze noemt dat toveren. Zij bepaalt de regels (en de uitzonderingen).

24 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven24 Paradox: verantwoordelijkheid Kan God aansprakelijk worden gesteld voor de zonde, het kwaad in de wereld? Kan God aansprakelijk worden gesteld voor de zonde, het kwaad in de wereld? Is schrijfster aansprakelijk voor het kwaad dat Voldemort aanricht in Harry’s wereld? Is J.K. Rowling daarom eigenlijk een moordenares? Is schrijfster aansprakelijk voor het kwaad dat Voldemort aanricht in Harry’s wereld? Is J.K. Rowling daarom eigenlijk een moordenares?

25 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven25 De Schrijver van Wirholt In dit boekje maakt de schrijver zich bekend aan zijn bedenksels. In dit boekje maakt de schrijver zich bekend aan zijn bedenksels. Allerlei paradoxen blijken daardoor te ontstaan. Allerlei paradoxen blijken daardoor te ontstaan. www.Wirholt.nl www.Wirholt.nl

26 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven26 Is het belangrijk? Doet het er toe hoe je over de schepping denkt? Doet het er toe hoe je over de schepping denkt? Rom 5 wijst op een verband tussen Adam en Christus. Rom 5 wijst op een verband tussen Adam en Christus. Er is geen tegenspraak tussen de Bijbel en de natuur. Er is geen tegenspraak tussen de Bijbel en de natuur.

27 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven27 Is het belangrijk? Doet het er toe hoe je over de schepping denkt? Doet het er toe hoe je over de schepping denkt? Rom 5 wijst op een verband tussen Adam en Christus. Rom 5 wijst op een verband tussen Adam en Christus. Er is geen tegenspraak tussen de Bijbel en de natuur. Er is geen tegenspraak tussen de Bijbel en de natuur. Het gaat in de Bijbel om belangrijkere dingen. Het gaat in de Bijbel om belangrijkere dingen.

28 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven28

29 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven29 Evolutie Gaat niet rechtstreeks in tegen de Bijbel. Gaat niet rechtstreeks in tegen de Bijbel. Atheïsten hebben geen alternatief. Atheïsten hebben geen alternatief.

30 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven30 Evolutie Gaat niet rechtstreeks in tegen de Bijbel. Gaat niet rechtstreeks in tegen de Bijbel. Atheïsten hebben geen alternatief. Atheïsten hebben geen alternatief. Bestaande principes worden wel erg ver geëxtrapoleerd. Bestaande principes worden wel erg ver geëxtrapoleerd.

31 GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven31 Evolutie Evolutie: De sterkste overleeft en brengt vooruitgang. Evolutie: De sterkste overleeft en brengt vooruitgang. Bijbel: Door zelfopoffering komt Gods koninkrijk. Bijbel: Door zelfopoffering komt Gods koninkrijk.


Download ppt "GSV 24 februari 2012Paradoxaal geloven1 Fred.Zwarts."

Verwante presentaties


Ads door Google