De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Liesbeth Vuylsteke 1BaSWb 2013-2014  Ziekenhuizen hebben het vaak te druk met de gezondheidstoestand van hun patiënten, waardoor vaak het contact met.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Liesbeth Vuylsteke 1BaSWb 2013-2014  Ziekenhuizen hebben het vaak te druk met de gezondheidstoestand van hun patiënten, waardoor vaak het contact met."— Transcript van de presentatie:

1

2 Liesbeth Vuylsteke 1BaSWb 2013-2014

3  Ziekenhuizen hebben het vaak te druk met de gezondheidstoestand van hun patiënten, waardoor vaak het contact met de cliënt verdwijnt en waardoor de patiënt zich niet “thuis voelt”. De verplegers kunnen niet op alle vlakken evenveel aandacht geven.

4  Mills (1903) ◦ Alle nadelen van de patiënten beschrijven  Vb.: slechte mondhygiëne, slecht contact met verplegers, amper hulp bij maaltijden…  Holmes (1997) ◦ Als de patiënt niet meer ‘gered’ kan worden, zal er niet meer veel naar de persoon gekeken worden,  Saunders (1993) ◦ Het leven staat centraal!  Cannaerts (2000) ◦ De kwaliteit van het leven wordt het doel als de patiënt niet meer gered kan worden.

5  Inschakelen van vrijwilligers: ◦ Tijd geven aan de patienten: beter leven ◦ Verplegers kunnen zich meer richten op de gezondheidstoestand  Vb.: pillen geven, de pijngrens controleren… ◦ Minder grote werkdruk van de verplegers ◦ http://www.youtube.com/watch?v=NBKdYpl5GP4 http://www.youtube.com/watch?v=NBKdYpl5GP4

6  3 modellen voor het inschakelen van vrijwilligers in de zorg voor palliatieve patiënten op curatieve eenheid: ◦ Palliatieve support team ◦ Palliatieve eenheid+ en - ◦ Curatieve eenheid

7 = de vrijwilligers gaan naar de palliatieve patiënten over de verschillende afdelingen van het ziekenhuis, indien er een duidelijke vraag wordt gesteld.  heel gericht  vrijwilligers dienen als extra informatiebron voor PST. langzame integratie van de vrijwilliger grote tijdsinvestering van PST (in begin)

8 = vrijwilligers vast verbonden aan een afdeling waar frequent palliatieve patiënten verblijven. goed overzicht van de patiënten goede integratie van de vrijwilligers enkel de palliatieve patiënten worden bereikt. geen continuïteit in de omgang van patiënten garanderen. (afhankelijk van aantal patiënten)

9 = De vrijwilligers gaan naar palliatieve patiënten die zich op de curatieve afdeling bevinden, als er vraag is vanuit de afdelingen of vanuit het PST. Vrijwilliger kan rapper geïntegreerd worden, waardoor ook de motivatie en vaardigheden stijgen. De juiste mensen worden bereikt, door de expliciete vraag die gesteld werd. Problemen veroorzaken op de palliatieve zorgeenheid, doordat ze hun vrijwilligers wegsturen. Er kunnen spanningen ontstaan bij het personeel doordat het zorgklimaat van de verschillende eenheden anders zijn.

10  Ziekenhuis moet vrijwilligers op juiste tijdstip inschakelen en goed weten welk schema het best past bij hun ziekenhuis.  De vrijwilliger moet vooraf goed weten wat zijn/haar taak inhoud.  Alle personeelsleden van het ziekenhuis moeten op de hoogte zijn van de verandering die zal komen.  Personeelsleden moeten de vrijwilligers ondersteunen en waarderen.  Goed contact zijn met PST.

11  Artikel: ◦ Dierckx de casterlé, B., Verpoort, C., Geutjens, D., Van Goubergen, W., Gastmans, C. (2003) Zorg voor palliatieve patiënten op curatieve eenheden. De plaats van vrijwilligers, Acta hospitalia, jrg. 43, 57- 73  You-Tube filmpje ◦ Allur (prod.) & Van Balkom, Y. (reg.). (2013). Vrijwillgers terminale zorg[you-tube]


Download ppt "Liesbeth Vuylsteke 1BaSWb 2013-2014  Ziekenhuizen hebben het vaak te druk met de gezondheidstoestand van hun patiënten, waardoor vaak het contact met."

Verwante presentaties


Ads door Google