De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Delirium Diagnose en behandeling. Definitie (DSM-IV) Bewustzijnsstoornis met verminderd vermogen om de aandacht te concentreren, vast te houden of.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Delirium Diagnose en behandeling. Definitie (DSM-IV) Bewustzijnsstoornis met verminderd vermogen om de aandacht te concentreren, vast te houden of."— Transcript van de presentatie:

1 Delirium Diagnose en behandeling

2

3

4 Definitie (DSM-IV) Bewustzijnsstoornis met verminderd vermogen om de aandacht te concentreren, vast te houden of te verplaatsen. Bewustzijnsstoornis met verminderd vermogen om de aandacht te concentreren, vast te houden of te verplaatsen. Een verandering in de cognitieve functie of de ontwikkeling van een waarnemingsstoornis. Een verandering in de cognitieve functie of de ontwikkeling van een waarnemingsstoornis.

5 Definitie.2 De stoornis ontwikkelt zich in korte tijd en neigt ertoe in het verloop van de dag te fluctueren. De stoornis ontwikkelt zich in korte tijd en neigt ertoe in het verloop van de dag te fluctueren. Er zijn aanwijzingen dat de stoornis veroorzaakt is door een somatische aandoening. Er zijn aanwijzingen dat de stoornis veroorzaakt is door een somatische aandoening.

6 Bewustzijn Aandacht Concentratie Cognitieve functies

7 Presentatie Prikkelbaar Prikkelbaar Verhoogd afleidbaar Verhoogd afleidbaar Motorisch onrustig Motorisch onrustig Slaperig Slaperig Initiatiefloos Initiatiefloos

8

9 Risicofactoren Hoge leeftijd Hoge leeftijd Comorbiditeit Comorbiditeit Polyfarmacie Polyfarmacie Psychoactieve medicatie Psychoactieve medicatie Alcoholgebruik Alcoholgebruik

10

11 Alcohol Meestal: andere risicofactoren plus alcoholgebruik Meestal: andere risicofactoren plus alcoholgebruik Alcoholontrekkings- delier

12

13 Behandeling: medicatie Haloperidol 2 mg Haloperidol 2 mg Temazepam 10 mg a.n. Temazepam 10 mg a.n. Bij crises: Lorazepam 1 à 2 mg p.o. of i.m. Lorazepam 1 à 2 mg p.o. of i.m.

14 Altijd een antipsychoticum? Nee, soms is een eenvoudig slaapmiddel als temazepam voldoende. Nee, soms is een eenvoudig slaapmiddel als temazepam voldoende.

15 Altijd een benzodiazepine? Nee, soms zijn niet-medicamenteuze interventies voldoende. Nee, soms zijn niet-medicamenteuze interventies voldoende.

16


Download ppt "Delirium Diagnose en behandeling. Definitie (DSM-IV) Bewustzijnsstoornis met verminderd vermogen om de aandacht te concentreren, vast te houden of."

Verwante presentaties


Ads door Google