De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

8.6 HET MODERNE IMPERIALISME Industrialisatie en imperialisme in de 19 e eeuw.

Verwante presentaties


Presentatie over: "8.6 HET MODERNE IMPERIALISME Industrialisatie en imperialisme in de 19 e eeuw."— Transcript van de presentatie:

1 8.6 HET MODERNE IMPERIALISME Industrialisatie en imperialisme in de 19 e eeuw

2 Imperialisme  [def.] Imperialisme = het overheersen van andere volken en gebieden / het vormen van een groot wereldrijk (= imperium, Lat.)

3 Ontwikkeling modern imperialisme  Overzeese handel werd gedreven in kustgebieden vanuit versterkte plaatsen (factorijen, forten).  De binnenlanden lieten de Europeanen meestal ongemoeid (verovering dient geen economisch doel).  De opkomende industrie schiep een vraag naar grondstoffen en afzetmarkten  De koloniale mogendheden veroverden gebieden die ze gingen exploiteren en besturen Europese kolonialisme van de 16e en 17e eeuw ‘modern imperialisme’ in de 19e eeuw

4 Groot-Brittannië en de koloniale wedloop  In de 19 e eeuw is Groot – Brittannië een wereldmacht op zee  G.B is als eiland voor zijn veiligheid en economische belangen altijd afhankelijk geweest van zijn vloot.  Voorheen ging het handelimperialisme vooral om het stichten van handelsposten (langs de kust)  Nu probeerden de grote mogendheden een groot wereldrijk te stichten  Kolonisatie wordt Europese machtsstrijd: koloniën zorgen aanzien / status (deling van Afrika)

5

6 Spotprent Cecil Rhodes Titel: ‘The Rhodes Collossus’ (1892) Prent afkomstig uit het Engelse satirische tijdschrift Punch.

7

8

9 De ‘tweede industriële revolutie’ Gevolgen van het modern imperialisme  De industriële ontwikkeling kwam in een stroomversnelling  er kwamen grote concerns + nieuwe industrieën, zoals elektrotechnische, chemische, staal- en olie – industrie.  Er ontstond hierdoor een wereldwijde arbeidsverdeling  koloniën werden leveranciers van agrarische producten en delfstoffen en Europa leverde de koloniën industrieproducten en kapitaal en verzorgde het transport (kolonie gebruikt als afzetmarkt)


Download ppt "8.6 HET MODERNE IMPERIALISME Industrialisatie en imperialisme in de 19 e eeuw."

Verwante presentaties


Ads door Google