De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spijbelen voorkomen en bestrijden – Een zorg voor schoolleiders en onderwijsbeleid Thys G., Dupont C. (2001)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spijbelen voorkomen en bestrijden – Een zorg voor schoolleiders en onderwijsbeleid Thys G., Dupont C. (2001)"— Transcript van de presentatie:

1 Spijbelen voorkomen en bestrijden – Een zorg voor schoolleiders en onderwijsbeleid
Thys G., Dupont C. (2001)

2

3 Dit artikel werd ondersteund door:
Christine Dupont: coördinator van de spijbelpreventiewerking én coördinator van het experiment Leerplichtcontrole van het departement Onderwijs. Gil Thys: projectverantwoordelijke voor de experimentele werking in Antwerpen.

4 Het fenomeen spijbelen
Registratieonderzoek in de Brusselse scholen (vijf vaststellingen): Verscheidenheid van problemen achter afwezigheden. Verwijst naar een analyse van de gegevens die te maken hebben met de afwezigheidsduur. Illustreert hoe schoolgebonden de aanwezigheidsproblematiek is. Verwijst naar de leeftijdsanalyse. De problematiek van de vreemde leerlingen.

5 Probleemclusters (oorzaken)
De schoolgebonden probleemclusters - In veel scholen ontbreken begeleiding en opvang - Kinderen met problemen wisselen frequent van scholen - Moeilijke leerlingen worden doorverwezen naar andere richtingen of andere scholen - … Leerlinggebonden probleemclusters - De zwakke motivatie van de leerlingen - De groepsdruk - De schoolomgeving is soms té aantrekkelijk (cafés, snookerlokalen, …)

6 Probleemclusters (oorzaken)
Gezins- of oudergebonden probleemclusters - De inzet van de ouders - De kansarmoede van de ouders - Het contact ouders-school - …

7 Cijfermateriaal

8 Cijfermateriaal

9 De aanpak op schoolniveau
Voor de schoolgebonden problemen: - Een goede organisatie van de school - Een duidelijke regelgeving en een stipte registratie - Een kader voor leerlingenbegeleiding in samenwerking tussen school en CLB - … De leerlinggebonden problemen: - Het bevorderen van een goede loopbaan voor de leerlingen - Het dichten van de kloof tussen de leefwereld van de leraars en de jongeren - De verbetering van de communicatie tussen beide

10 De aanpak op schoolniveau
Vanuit de overheid: - Een school-, net- en sectoroverstijgende zorg - Een antwoord op de vraag naar zinvolle sancties - Een strikt toezicht op het voldoen aan de leerplicht  STRUCTUREEL PREVENTIEF WERK

11 Bronnen http://www.klasse.be/ouders/files/img/spijbelen_2.jpg


Download ppt "Spijbelen voorkomen en bestrijden – Een zorg voor schoolleiders en onderwijsbeleid Thys G., Dupont C. (2001)"

Verwante presentaties


Ads door Google