De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De toegangspagina van het SIER spel. Hier kom je via www. siergame

Verwante presentaties


Presentatie over: "De toegangspagina van het SIER spel. Hier kom je via www. siergame"— Transcript van de presentatie:

1 De toegangspagina van het SIER spel. Hier kom je via www. siergame
De toegangspagina van het SIER spel. Hier kom je via kies voor inloggen De landen hebben alle dezelfde inlognaam en een land-specifiek wachtwoord.

2 Navigeren door het spel gaat door middel van tabbladen
Navigeren door het spel gaat door middel van tabbladen. Welke bladen beschikbaar zijn hangt af van de spelversie Voor en tijdens het spel geeft de statusbalk kort en bondig actuele informatie weer voor de docent en de leerlingen.

3 Na het inloggen kan je diverse aspecten van de beginpositie bestuderen: welvaartsaspecten...

4 ...het gevoerde beleid in je eigen land en in de andere landen...

5 ...economische kengetallen...

6 ...en bijvoorbeeld de overheidsrekeningen.

7 Om het spel te spelen, ga je naar het tabblad ‘Beleid’
De doelstelling van het spel is om welvaart te verhogen en het land te zijn met de hoogste welvaart in de wereld. Jouw team is een regering van een landen en je hebt economische beleidsmiddelen tot je beschikking waarmee je de welvaart moet gaan maximaliseren. Je kan onder andere beschikken over belastingtarieven, het niveau van de overheidsconsumptie en het aantal ambtenaren.

8 Hier voer je de gewenste beleidsveranderingen in

9 Om te voorkomen dat de beleidsinstrumenten onverantwoord worden ingezet, moeten je beleidsveranderingen zekere grenzen respecteren. Daarom is er een begrenzing per spelronde.

10 Als je team klaar is met het invoeren van je beleid, stuur je het in.

11 Landen 1, 3 en 4 hebben hun beleid al doorgegeven, land 2 nog niet.
Voordat de economische gevolgen van het gevoerde beleid kunnen worden doorgerekend, moeten alle landen hun beleid hebben ingestuurd. Immers, de economieën van de landen zijn onderling van elkaar afhankelijk als gevolg van de handelsstromen en (afhankelijk van de versie) ook kapitaalstromen. Het gevolg is dat de economie van een land tevens wordt beïnvloed door beleid in de andere landen. Landen 1, 3 en 4 hebben hun beleid al doorgegeven, land 2 nog niet.

12 Als alle landen hun beleid hebben doorgegeven (of als de spelleider de nieuwe periode handmatig heeft gestart) worden de gevolgen van het economische beleid doorgerekend. Alle spelers worden via een bericht in de statusbalk geïnformeerd dat de nieuwe resultaten beschikbaar zijn

13 Een nieuwe spelperiode is begonnen
Een nieuwe spelperiode is begonnen. De data van eerdere periodes blijven beschikbaar. Het is mogelijk om alle beschikbare data in 1 bestand te bekijken, dat vervolgens makkelijk kan worden geprint of opgeslagen. Je kan nu de economische gevolgen van je beleid bestuderen. Land 3 staat bovenaan (de ingezetenen van land 3 hebben de hoogste welvaart en staan boven welvaartspunten).

14 Je kan historische overzichten bekijken van alle landen.
Door naar het tabje ‘Historie’ te gaan, kunnen historische overzichten worden opgeroepen Je kan historische overzichten bekijken van alle landen.

15 De mogelijkheid bestaat om de historische data van alle landen te printen.

16 Via het tabje ‘Grafieken’ kan je voor alle landen enkele grafieken opvragen
In deze grafiek wordt weergegeven welke aspecten hebben bijgedragen aan de stijging of daling van de welvaart. Land 4 doet het niet zo goed: de welvaart is in ronde 1 gedaald.

17 Land 3 heeft de welvaart wel verhoogd.
Ook de grafieken kunnen allemaal in een pagina worden bekeken, bijvoorbeeld om ze te printen. Land 3 heeft de welvaart wel verhoogd. NB: je kan de tabellen en grafieken van alle landen bekijken. Dit geeft je de mogelijkheid te leren van het beleid van de andere landen.

18 Ten slotte kan je een grafiek van de totale vraag naar een product en het totale aanbod van dat product een oproepen. Deze grafiek kan worden gebruikt om de belangrijkste economische ontwikkelingen te analyseren.

19 Aan de grafiek is ook een expertsysteem gekoppeld dat de ontwikkelingen in de productmarkt uitlegt aan de hand van verschuivingen van de vraag- en aanbodlijnen. Ook de hoofdoorzaak van deze verschuivingen wordt vermeld.

20 Na analyse van de economische situatie in je eigen land (en in andere landen), de grafieken en de historische context, kan het beleid voor de volgende ronde worden gevormd.

21


Download ppt "De toegangspagina van het SIER spel. Hier kom je via www. siergame"

Verwante presentaties


Ads door Google