De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het Belgisch koningshuis van 1831 tot nu

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het Belgisch koningshuis van 1831 tot nu"— Transcript van de presentatie:

1 Het Belgisch koningshuis van 1831 tot nu
Eendracht maakt macht - l’Union fait la force!

2 Vive la Belgique! Leve België 1831 - 1865
Leopold I, prins van Saksen-Coburg-Gotha huwt met Louise-Marie,prinses van Orléans Samen hebben ze vijf kinderen: Leopold, Louis, Philippe, Marie en Victor België maakte eeuwen aan een stuk deel uit van verschillende staten. Het werd pas onafhankelijk in De nationale feestdag is vastgesteld op 21 juli. Het was op die 21ste juli 1831 dat Leopold I de grondwettelijke eed aflegde en de eerste koning der Belgen werd.

3 Leopold II huwt met Marie-Henriette, aartshertogin van Oostenrijk Samen hebben ze vier kinderen: Louise-Marie, Leopold, Stéphanie en Clémentine Hun zoon, Leopold, stierf op 10-jarige leeftijd. Leopold II is een opmerkelijk figuur die zijn stempel zal drukken op België. Zo zijn er in Brussel nog heel wat gebouwen die dateren uit de periode van Leopold II: cinquantenaire, koninklijke serres, paleis van Laken, museum van Tervuren, sterk koloniaal (Kongo)

4 1909 - 1934 Albert I huwt met Elisabeth, hertogin in Beieren
Samen hebben ze drie kinderen: Leopold, Karel en Marie-José Albert I is de zoon van prins Philippe, de broer van koning Leopold II.Tijdens zijn regering is de eerste wereldoorlog uitgebroken. Albert I stond aan het hoofd van het Belgische leger. In 1918 na de wapenstilstand van 11 november hield hij een belangrijke troonrede met een aantal revolutionaire hervormingen: volledige gelijkheid van de twee landstalen, vervlaamsing van de universiteit van Gent, algemeen enkelvoudig stemrecht. In 1934 kwam hij om het leven door een val van de rotsen in Marche les Dames. Koningin Elisabeth was een kunstminnende vrouw. Nu nog hebben we elk jaar de wereldwijd bekende Koningin Elisabethwedstrijd.(zang,piano, viool)

5 1934 - 1951 Leopold III huwt met de Zweedse prinses Astrid
Samen hebben zij drie kinderen: Josephine-Charlotte, Boudewijn en Albert Koningskwestie!!! Regent Karel, broer van Leopold III. Hij huwt op nieuw met Lilianne, een vrouw die niet van adel was. (prinses van Retie….) Koningin Astrid laat het leven in een verkeersongeval in Küssnacht.

6 1951 - 1993 Boudewijn Huwt met Fabiola, gravin de Mora y Aragón
Het koningspaar blijft kinderloos

7 1993 - Albert II, broer van Boudewijn
huwt met een Italiaanse prinses, Paola Ruffo di Calabria Samen hebben ze drie kinderen: Astrid, Filip en Laurent


Download ppt "Het Belgisch koningshuis van 1831 tot nu"

Verwante presentaties


Ads door Google