De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Haske van der Vorst, Evelien Vermeulen en Regina J. J. M. van den Eijnden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Haske van der Vorst, Evelien Vermeulen en Regina J. J. M. van den Eijnden."— Transcript van de presentatie:

1 Haske van der Vorst, Evelien Vermeulen en Regina J. J. M. van den Eijnden

2  1. Samenvatting  2. Inleiding  3. Effectiviteit van alcohol- en rookspecifieke opvoedingskenmerken  3.1. Normen ten aanzien van roken en alcoholgebruik

3  3.2. Het stellen van alcohol- en rookspecifieke regels  3.3. Rook- en alcoholspecifieke communicatie  3.4. Voorbeeldgedrag van ouders ten aanzien van roken en drinken  3.5. Beschikbaarheid van sigaretten en alcohol thuis

4  3.6. Preventie  3.7. Gezinsgerichte interventies en rook- en alcoholspecifieke opvoeding  4. Conclusie  5. Literatuur

5  Interventies die gericht zijn op gezinnen -> effectiever in het uitstellen en verminderen van roken en alcoholgebruik bij adolescenten -> dan interventies die gericht zijn op leerlingen. Besluit: Ouders zo min mogelijk roken en drinken in de buurt van kinderen + constructief gesprek hebben.

6  !!! Ouders spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van alcohol- en rookgedrag van jongeren !!!  De vraag is: Welke rook- en alcoholspecifieke opvoedingskenmerken zijn effectief? En bieden aanknopingspunten voor preventieve interventies.

7  3.1. Normen ten aanzien van roken en alcoholgebruik = Ouders hebben bepaalde normen of attitudes die de basis vormen voor hun opvoeding.

8  3.2. Het stellen van alcohol- en rookspecifieke regels = Regels stellen is belangrijk bij het uitstellen en verminderen van alcoholgebruik. !! maar minder duidelijk is of dit ook effectief is ter preventie van roken.  3.3. Rook- en alcoholspecifieke communicatie Verbale communicatie is de meest directe manier om alcohol- en rookspecifieke opvoeding op adolescenten over te brengen.

9  3.4. Voorbeeldgedrag van ouders ten aanzien van roken en drinken Ouders = rolmodel voor hun kinderen. Kinderen observeren gedragingen van hun ouders en kopiëren deze als zij zich in eenzelfde situatie bevinden.  3.5. Beschikbaarheid van sigaretten en alcohol thuis Beschikbaarheid van sigaretten en alcoholische drank = risicofactor voor roken en drinken door adolescenten.

10  3.6. Preventie Rook- en alcoholspecifieke opvoeding blijken van belang te zijn voor het uitstellen en verminderen van roken en alcoholgebruik van adolescenten.  3.7. Gezinsgerichte interventies en rook- en alcoholspecifieke opvoeding In Nederland = nauwelijks onderzoek, wel effectieviteitstudie.

11  Gezinsgerichte interventies en rook- en alcoholspecifieke opvoeding kunnen het roken en alcoholgebruik van jongeren uitstellen en verminderen !!!!!!!!!!!  Gezondheidswinst te behalen door nieuwe inzichten op het gebied van rook- en alcoholspecifieke opvoeding.

12  Onderaan het artikel is er een uitgebreide bronnenlijst te vinden.


Download ppt "Haske van der Vorst, Evelien Vermeulen en Regina J. J. M. van den Eijnden."

Verwante presentaties


Ads door Google