De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Regionale opleidingsschool West Friesland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Regionale opleidingsschool West Friesland"— Transcript van de presentatie:

1 Regionale opleidingsschool West Friesland
De aftrap Regionale opleidingsschool West Friesland 6 december 2006 Marco Snoek, HvA

2 Waarom doe je mee? Speerpunten van het project Project van werkgevers of werknemers? Waarom ik tegen opleiden-in-de-school ben U weet niet waar u aan begonnen bent U bent toch een academische dieptepilot Veranderingsbekwaam: is uw team er wel klaar voor?

3 Waarom doe je mee? Om te scoren?

4 In welk doel?

5 Speerpunten van het project

6 Relatie onderwijs-arbeidsmarkt
“Vaak van binnen naar buiten: wat heeft beroepsonderwijs nodig van ‘bedrijfsleven’? Bedrijven zijn meer dan afnemers van afgestudeerden: co-makers van competentieontwikkeling en aanbieders van betekenisvolle leeromgevingen Potentie van relatie beroepsonderwijs – arbeidsmarkt alleen optimaal als beroepsonderwijs de rationales van bedrijven expliciet en serieus betrekken”  meer dan alleen opleiden: organisatie-ontwikkeling en professionalisering

7 Speerpunten van het project
Opleidingstrajecten Opleidingsplan (schoolspecifiek) Betrokkenheid in opleidingsproces (overdragen van opleidingsonderdelen) Voldoende instroom Lerende organisaties Onderwijsontwikkeling en personeelsbeleid Competentieontwikkeling zittend personeel Opleidingsbureau Gekwalificeerde opleiders-in-de-school

8 Van werkgevers of werknemers?
Kritiek op gebrek aan professionele ruimte voor de leraar Kritiek op de dominante positie van managers en bestuurders Wie wil dit project eigenlijk? Noodzaak voor beroepsgroep die haar eigen kwaliteit regelt Beroepsgroep zelf betrokken bij eigen beroepsopleiding

9 Verantwoordelijkheid voor beroepskwaliteit
Vrijblijvendheid is kenmerk van de schoolcultuur. Het ontbreekt aan kwaliteitsbesef Als wij het niet doen, doen anderen het! Het is tijd voor een pedagogische tuchtcommissie!

10 Wat is beroepskwaliteit?
Bekwaamheidseisen voor leraren “Standards are evil constructs imposed by the government to control the teacher (education)” Welke kernkwaliteiten? Eigenaarschap! In hoeverre zijn studenten eigenaar van de kwaliteitsbeschrijvingen? Kwaliteit van buitenaf of van binnenuit? “Wat is voor jou leraarskwaliteit?” Eisen vanuit samenleving Kwaliteitscontrole Overheid Kwalificaties Functie-eisen Lerarenopleiding Beroeps-kwaliteit Bekwaamheids-eisen School (Na)scholing Personeelsbeleid Competenties Leraar Persoonlijke ontwikkeling

11 Opleiders van leraren educator

12 Valkuilen van opleiden-in-de-school
Inteelt en naar binnengerichtheid Vervlakking en gebrek aan diepgang

13 Rolmodellen De dubbele bodem van de lerarenopleider
Voorbeeldgedrag naar studenten toe Reflecteert en leert u expliciet en systematisch? Doet u dat samen met collega’s? Maakt u dat zichtbaar naar studenten? Geeft u elkaar feedback op de kwaliteit van de reflectie?! Bent u geloofwaardig naar studenten toe?

14 Opleiden en innoveren Opleiden, professionaliseren & innoveren onlosmakelijk verbonden Leergemeenschappen binnen de school Gedeelde kennis  vastleggen Opleidingsschool = academische school! Kritische, reflectieve onderzoekende houding (bij uzelf en bij studenten)

15 Veranderingsbekwame leraren
Zelf verandering kunnen vormgeven De leraar als verandermanager Out-of-the-box denken: Wat gebeurt er in de samenleving? Wat zijn de consequenties voor de school/de leraar?

16 Tot slot Bezint eer ge begint …
Verbeter de wereld en begin bij jezelf … Opleiden in de school is niet een ‘taak erbij’ maar raakt het hart van het beroep en de school Bent u daar klaar voor?

17 Een gezin op de camping Marco Snoek, HvA

18 De familie Geel Vader beslist Verborgen agenda’s
Onderhandelingen, lobbyen en compromissen Marco Snoek, HvA

19 Familie de Blaauw Goed voorbereid en volledig gepland
Overladen programma Weinig flexibel Haast / geen tijd Marco Snoek, HvA

20 De familie Groen Voortdurende reflectie
Heeft iedereen het naar zijn zin? Besluiteloos, voortdurende discussies Gemiste kansen Marco Snoek, HvA

21 De familie de Roode Gezelligheid centraal
Hoe meer zielen hoe meer vreugd Met z’n allen … Sociaal Marco Snoek, HvA

22 Familie de Wit Ongepland Open staan voor verrassingen Weinig focus
GA JE MEE VERDWALEN IK WEET DE WEG Marco Snoek, HvA

23 Uw team op de camping? Welke metafoor past bij uw team?
Hoe voorkomt u de valkuilen?


Download ppt "Regionale opleidingsschool West Friesland"

Verwante presentaties


Ads door Google