De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Michael van Gerven en Fiona Wurms

Verwante presentaties


Presentatie over: "Michael van Gerven en Fiona Wurms"— Transcript van de presentatie:

1 Michael van Gerven en Fiona Wurms
Vulkanen Michael van Gerven en Fiona Wurms

2 Waar in het zonnestelsel zijn o.a. vulkanen te vinden?
Aarde Venus De maan (onze maan) Io (maan van Jupiter) Mars Enceladus (maan van Saturnus)

3 Mars Er zijn veel grote vulkanen op Mars te vinden, maar die zijn niet meer actief. Het Tharsis gebied is een gebied op mars waar een aantal van de grootste vulkanen in het zonnestelsel zijn.

4 Olympus Mons Olympus Mons is de grootst bekende vulkaan in het zonnestelsel. Hij is 24 km hoog (dat is bijna 3x de hoogte van de Mount Everest) en heeft een diameter van 500 km. De Olympus Mons bevind zich in het Tharsis gebied.

5 Io Het meest vulkanisch-actieve hemellichaam in het zonnestelsel is de een van Jupiter’s manen; Io. Door de vulkanen schijnt Io de op de zon en Venus na heetste plek te zijn in het zonnenstelsel. Io heeft meer dan 400 actieve vulkanen, Uit sommige vulkanen van Io komen pluimen die wel 500km hoog komen.

6 De hoogste vulkaan op Venus is de Maat Mons en is 9 km hoog.
Ongeveer 80% van het oppervlak van Venus bestaat uit lava velden, waardoor er wordt uitgegaan dat de vulkanen een groot deel van de vorming van het oppervlak van Venus hebben uitgemaakt.

7 Op koude planeten/manen is het mogelijk dat er ijsvulkanen ontstaan.
Op Enceladus zijn ijsvulkanen. Uit ijsvulkanen komt in plaats van gesmolten steen vaak een mengsel van water en ammonium.

8 De Maan Onze maan is ook vulkanisch actief geweest. De donkere plekken die wij vanaf aarde zien, de “maria” (enkelvoud “mare”) zijn eigenlijk vulkanische vlakten. Vroeger dacht men dat het zeeën waren (mare is latijn voor zee). Maria zijn eigenlijk vooral inslagkraters die zijn opgevuld met lava. De grootste mare is de Oceanus Procellarum met een oppervlakte van 4 miljoen vierkante km.


Download ppt "Michael van Gerven en Fiona Wurms"

Verwante presentaties


Ads door Google