De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

The Lewis method: een gespreksmodel

Verwante presentaties


Presentatie over: "The Lewis method: een gespreksmodel"— Transcript van de presentatie:

1 The Lewis method: een gespreksmodel
    Deep Democracy The Lewis method: een gespreksmodel De wijsheid van de minderheid

2 Check in Hoe nemen jullie besluiten?
Bevalt dat goed? Waar hangt het van af? Wat is een goed besluit? Ik zal jullie kennis laten maken met Deep Democracy. Mij spreekt deze methodiek zeer aan.

3 Uitgangspunten Beslissingen nemen doe je het beste als iedereen op de hoogte is van wat er speelt. Belangrijk is dat gezegd kan worden wat gezegd moet worden.

4 De ijsberg De ijsberg zijn wij / de groep. Ubuntu: “wij zijn dus ik ben”. Dat wat boven de waterlijn is , is aan allen bekend. Als we iets zeggen / onder woorden brengen, dan daalt de waterlijn. De wijsheid ligt onder de “ijsberg” : het is de gecombineerde kennis / overtuigingen / emoties van alle leden van de groep.

5 Soorten beslissingen De autocratische beslissing De feodale beslissing
De koning weet in zijn almachtige wijsheid wat goed is voor het volk De feodale beslissing Drie koningen…. De meerderheidsbeslissing De meerderheid (helft +1) beslist…..; maar wat doen we met de wijsheid van de minderheid? De kans is groot op sabotage -dynamiek.

6 De sabotage lijn Wanneer de minderheidsstem niet gehoord wordt.
Van bedekt naar openlijk sabotagegedrag. Van (sarcastische) grapjes en smoesjes naar roddel en slechte of gestopte communicatie, naar openlijk tegenwerken en vertragen, naar tenslotte de deelname aan het team staken en vertrekken , tot oorlog aan toe.

7 Ondertussen in de onderstroom
Iedere sabotage-act is een visje. En kan een haai worden. Er zit iets wat niet gezegd wordt (een oordeel, een emotie). Dat gaat wringen in de onderstroom. Als het zich herhaalt, als het een patroon wordt….dan is het tijd om te gaan vissen: benoemen én oplossen.

8 DD: de wijsheid van de groep benutten
De waterlijn laten zakken. Wat gezegd is, is gekend. Alle gezichtspunten ruimte geven en actief exploreren. Afwijkende mening biedt opening naar onbekende wijsheid. Sabotagegedrag serieus nemen.

9 De 4 stappen van DD, de methodiek.
Verzamel alle invalshoeken, iedere inbreng doet er toe. Zoek actief naar de nee, de afwijkende mening. Verspreid de dissonant; Wie herkent dit Creëer veiligheid. + Stemmen Voeg wijsheid van minderheid toe; wat heb je nodig om mee te gaan met het meerderheidsbesluit?

10 Discussie op voeten, oefening
Onderwerp: het contact met de achterban. Doen wij de goede dingen en doen wij genoeg? Stelling: De OR die het opgeeft om in de achterbanrelatie te investeren, kan beter opstappen.

11 Check out Wat neem je mee?
Wat leert Deep Democracy jou over jullie besluitvormingsprocessen?

12 Wil je meer hierover weten en onderzoeken: neem contact op met Maria Maas, Werkplaats voor Medezeggenschap, Deventer.


Download ppt "The Lewis method: een gespreksmodel"

Verwante presentaties


Ads door Google