De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

L. Eldering & E.J. Knorth.  Term marginalisering Een proces van afnemende participatie in maatschappelijke instituties, hetgeen dat vaak gepaard gaat.

Verwante presentaties


Presentatie over: "L. Eldering & E.J. Knorth.  Term marginalisering Een proces van afnemende participatie in maatschappelijke instituties, hetgeen dat vaak gepaard gaat."— Transcript van de presentatie:

1 L. Eldering & E.J. Knorth

2  Term marginalisering Een proces van afnemende participatie in maatschappelijke instituties, hetgeen dat vaak gepaard gaat met een vermindering in maatschappelijke weerbaarheid en zelfvertrouwen.

3  Slechte schoolresultaten  Delinquentie (criminaliteit)  Weglopen van huis  zwerven

4 ZZijn er belangrijke verschillen in marginalisering tussen autochtone en allochtone jongeren en tussen de allochtone groeperingen? WWelke risicofactoren zijn van invloed op marginalisering en in hoeverre komen deze bij allochtone jongeren voor? WWorden allochtone jongeren met specifieke risicofactoren in hun dagelijks leven geconfronteerd?

5 - schoolresultaten: allochtone jongeren stromen meer door naar lagere vormen van voortgezet onderwijs, sommigen verlaten deze scholen zonder diploma - criminaliteit: allochtone jongeren komen vaker in aanraking met de politie dan autochtone jongeren (vooral jongens) - zwerven: vooral Marokkaanse en Surinaamse jongeren - weglopen van huis: conflicten met ouders vormen hier de reden voor (meer meisjes (Marrokaanse en Surinaamse)

6  ‘structuur van het gezin’ in mediterrane landen  “Famille paternelle”: ◦ Vader: de rol van (autoritair) gezinshoofd ◦ Moeder: ondergeschikte positie  Eer en prestige van een gezin belangrijk! ◦ Kuisheid van meisjes en vrouwen ◦ Gedrag van jongens buitenshuis ◦ Religie  Na immigratie in een toestand van disharmonie ◦ Traditioneel gezinstype: behouden de structuur ◦ Transitioneel gezinstype: taakverdeling man en vrouw, vader behoudt zijn rol ◦ Egalitair gezinstype: gelijke relatie tussen man en vrouw

7 OOnderwijs: weinig ondersteuning en controle van de immigrantenouders MMake-up en uitgaan met vrienden: - conflict tussen vader & dochter - bij traditionele islamitische culturen: verboden voor een vrouw om haar schoonheid aan vreemde mannen te tonen, wanneer een meisje zich opmaakt en uitgaat  teken van losse zeden

8 GGearrangeerde huwelijken - komt vooral voor bij Maghrebijnse immigranten (Algerijnse, Marokkaanse en Tunesische origine) en Turkse groeperingen - ouders selecteren vaak de huwelijkspartners - criteria: sociaal status, prestige van de familie, gedrag en reputatie van de huwelijkspartner

9 VVooral de risicofactoren in het gezin zijn het gevolg van immigratie en acculturatie AAllochtone jongeren: groter risico NNa immigratie: ◦T◦Toestand van disharmonie ◦N◦Nieuwe manier van samenleven ◦C◦Confrontatie met andere cultuur OOuders uit traditioneel gezinstype minder competent om hun kinderen te begeleiden in integratieproces dan ouders uit een egalitair gezinstype

10  Tijdschrift “Kind en Adolescent”


Download ppt "L. Eldering & E.J. Knorth.  Term marginalisering Een proces van afnemende participatie in maatschappelijke instituties, hetgeen dat vaak gepaard gaat."

Verwante presentaties


Ads door Google