De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De regeling Praktijkleren

Verwante presentaties


Presentatie over: "De regeling Praktijkleren"— Transcript van de presentatie:

1 De regeling Praktijkleren
Een toelichting op de regeling

2 Wat is praktijkleren Praktijkleren omvat onderwijsleeractiviteiten die plaatsvinden binnen situaties buiten de school. Hierbij wordt de praktijk van het beroep gesimuleerd en vindt gerichte instructie plaats in oefening van en beoordeling van praktijkvaardigheden Het gaat om situaties die zich enerzijds onderscheiden van gewone instructie en oefening in praktijklokalen binnen de school en anderzijds van de oefening van het beroep tijdens stage.

3 Verschillen per regio Het beeld van praktijkleren op de scholengemeenschappen met VMBO Groen is divers: Dit heeft te maken met o.a. organisatorische mogelijkheden (bijvoorbeeld afstand tot een van de locaties van de IPC’s), traditie, opleidingsprogramma, aanbod en (on)bekendheid met praktijkleren. Een meerderheid van de VBG-scholen maakt veelvuldig gebruik van de IPC’s, bij sommigen komt het IPC zelfs op locatie, terwijl een minderheid er geen gebruik maakt op dit moment.

4 Het belang van praktijkleren
De VBG wil het praktijkleren verder promoten en ondersteunen, met name op regionaal niveau. Doel daarbij is de moderne praktijk- en beroepsbeelden van de groene sector in de regio op praktische wijze te integreren in het opleidingsprogramma en daarmee loopbaanleren te ondersteunen. Ruimte bieden voor (regionale) initiatieven van samenwerkende scholen

5 Overheidsbijdrage t.b.v. praktijkleren
Vanuit het ministerie een (ministerie van LNV) een jaarlijks bedrag van (maximaal) € ,- Dit biedt voldoende mogelijkheden voor praktijkleren voor alle leerlingen. De scholen ontvangen jaarlijks de gelden voor praktijkleren op basis van het aantal leerlingen VMBO Groen (3e en 4e leerjaar) op 1 oktober van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de aanvullende bekostiging wordt verstrekt. Cfi zorgt voor de jaarlijkse uitkering als ‘aanvullende bekostiging van de personeels- en exploitatiekosten’.

6 Overheidsbijdrage t.b.v. praktijkleren
voor het jaar 2011 ruim € 200 per leerling, is aan de scholen overgemaakt in januari (…..of eind december 2010) Vanaf 2012 is volledige subsidie beschikbaar n.l. € 300 per leerling Deze bijdrage mag uitsluitend aan praktijkleren worden besteed en dient achteraf te worden verantwoord in de jaarrekening.

7 Voorbeelden van praktijleren
een voorbeeld van “GOOD PRACTICE” is ORTA een presentatie door Roely Super


Download ppt "De regeling Praktijkleren"

Verwante presentaties


Ads door Google