De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 6 Aandeelhouderswaarde. Hurdle rate Ondernemingen moeten een hoger rendement maken dan de WACC, anders kan de onderneming de vermogensverschaffers.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 6 Aandeelhouderswaarde. Hurdle rate Ondernemingen moeten een hoger rendement maken dan de WACC, anders kan de onderneming de vermogensverschaffers."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 6 Aandeelhouderswaarde

2 Hurdle rate Ondernemingen moeten een hoger rendement maken dan de WACC, anders kan de onderneming de vermogensverschaffers niet de beloning geven die zij eisen De WACC wordt daarom hurdle rate genoemd Als het rendement van een onderneming (RTV) hoger is dan de WACC, is de Ke/REV hoger dan het door de beleggers geëiste rendement. Hiervoor gebruikten we in hoofdstuk 5 de volgende vergelijking: REV = (RTV + (RTV – Kv) x VV/EV) x (1-b) (> geëiste REV op basis van β) Als de RTV > WACC (en dus REV > geëiste REV) dan zeggen we dat de onderneming ‘waarde toevoegt’

3 Hurdle rate Stel een onderneming heeft een β van 2 De risk free rate = 2% en het geëist rendement op de marktportefeuille is 5% Beleggers eisen een rendement van 2% + (5%-2%) x 2 = 8% op dit aandeel Verder is bekend: –De RTV van deze onderneming is 7% –De verschaffers van vreemd vermogen eisen een rendement van 5% –De onderneming is voor 50% met vreemd vermogen gefinancierd –Belastingpercentage = 25% Op twee manieren kan worden berekend of de onderneming waarde toevoegt: –RTV > WACC?: WACC = 0,5 x 5% x (1 - 0,25%) + 0,5% x 8% = 5,875%. –REV > geëist rendement aandeelhouders: REV = 7% + (7% - 5%) x 1) x (1-0,25) = 8,5% Op beide manieren blijkt dat de onderneming waarde toevoegt

4 Rf 2 β Rendement R R+ Onderneming A Rendement (REV) versus geëist rendement van een aandeel met β = 2

5 Rf β Rendement R Waardecreatie Waardevernietiging Waardecreatie en waardevernietiging

6 Value drivers Verlagen van de vermogenskosten Investeringen en overnames Vergroten van de bedrijfsefficiency


Download ppt "Hoofdstuk 6 Aandeelhouderswaarde. Hurdle rate Ondernemingen moeten een hoger rendement maken dan de WACC, anders kan de onderneming de vermogensverschaffers."

Verwante presentaties


Ads door Google