De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Frank van der Linden 12/05 FASES & ROLLEN. traditioneel proces: één gebouw, veel partijen gebouwplanbouwbeheer investeren en exploiterenpartijenoplevering.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Frank van der Linden 12/05 FASES & ROLLEN. traditioneel proces: één gebouw, veel partijen gebouwplanbouwbeheer investeren en exploiterenpartijenoplevering."— Transcript van de presentatie:

1 Frank van der Linden 12/05 FASES & ROLLEN

2 traditioneel proces: één gebouw, veel partijen gebouwplanbouwbeheer investeren en exploiterenpartijenoplevering

3 Build & Design: één gebouw, één team gebouwplanbouwbeheerinvesteren investeren en exploiterenprocesoplevering

4 FASERING FASES & ROLLEN FASERING van initiatief tot sloop

5 ROLLEN FASES & ROLLEN ROLLEN naar deskundigheid

6 FASES & ROLLEN communicatie beroepsuitoefening documenten

7

8 herbestemmen: een gecompliceerde opgave ontwerpen en herbestemmen beeld PvE situatie

9 Verschil tussen een kamer (interieur) en een klein gebouw: Een kamer kun je inrichten met meubels en er is vaak een sfeer van geborgenheid. Een gebouw is een object en vormt een verzameling van ruimtes. En een gebouw is deel van een locatie, een (eventueel stedenbouwkundige) situatie. Onderwerp van dit project zijn twee pompstations A en B in Eindhoven. kijken (bezoeken, opnemen, begrijpen van de vormgeving, kiezen, inmeten, fotograferen, documenteren) oordelen (naar een strategie: sterke kenmerken, architype, vormuitgangspunten, onderscheiden van sterk en zwak, ontmantelen) maken (ontwerpen, ontsluiting aanpassen, uitstraling veranderen en versterken, interieur/aankleding ontwerpen) Voor de goede orde: Bij bezoek aan de pompstations dien je direct bij de stationhouder uit te leggen wat je komt doen! Hiermee bereik je medewerking en voorkom je misverstanden. microproject “Pompstation”

10 kijken (bezoeken, opnemen, begrijpen van de vormgeving, fotograferen, kiezen) 1 Maak een planning met taakverdeling. Kijk in de moduleplanning voor begeleidingsmomenten en eindpresentatie. 2 Bezoek samen beide projecten. 3 Kies een project om mee door te gaan. Motiveer de keus en beoordeel in dialoog de omgeving. microproject “Pompstation”

11 oordelen (naar een strategie: sterke kenmerken, architype, vormuitgangspunten, onderscheiden van sterk en zwak, ontmantelen) 4 Karakteriseer object en situatie in een kort essay (A4). Gebruik zinvolle bewoordingen. (Vermijd lege uitdrukkingen als leuk, cool, gezellig, gaaf.) Maak typische foto's en schetsjes en ondersteun de tekst daarmee. 5 "Strip" het pompstation in gedachten. Ontmantel het en verwijder ook de infrastructuur. Kijk wat je overhoudt. Dit is het nieuwe uitgangspunt! Achterhaal (architectonisch, constructief, logistiek, enzovoort) het sterke van de structuur en de setting ? 6 Documenteer de kale structuur - gebruik wat je hebt opgestoken uit de eerste oefening en de evaluatie ervan. Maak een plattegrond, geveltekeningen en een dwarsdoorsnede. Teken op schaal, druk af op schaal 1/50 of 1/100. microproject “Pompstation”

12 maken (ontwerpen, ontsluiting aanpassen, uitstraling veranderen en versterken, interieur/aankleding ontwerpen) 7 Nu ga je nadenken over een nieuw doel: het casco wordt niet afgebroken. Dit doe je in samenhang met het vorige punt. (Misschien zal, na welslagen, dit project een voorbeeldfunctie krijgen.) Laat je niet remmen in je beeldvorming en de expressie ervan. (Dit is het belangrijkste moment in een herbestemmingsproject.) Maak een lijstje (PvE) met eisen en bijbehorende oppervlaktes. 8 Pas als 4 en 7 consistent zijn ga je verder. Je ontwerpt een nieuw interieur, gevelaanpassingen, verandering in ontsluiting. Laat je niet door deze drie woorden beperken! Maar laat de grote structuur, de ruwbouw, wel bestaan. Maak weer tekeningen en druk die weer af op schaal. 9 Presenteer in een Powerpoint wat je deed en wat je voorstelt (gebruik de puntsgewijze indeling van hierboven of bedenk iets beters). Je krijgt daarvoor 10 minuten. Lever het essay en de tekeningen in. Voeg bijlagen toe met beeldvorming en Programma van Eisen. microproject “Pompstation”

13 FIN


Download ppt "Frank van der Linden 12/05 FASES & ROLLEN. traditioneel proces: één gebouw, veel partijen gebouwplanbouwbeheer investeren en exploiterenpartijenoplevering."

Verwante presentaties


Ads door Google