De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Traagheid. Wat is een kracht? Een metaalarbeider plooit buizen. Een volgeladen kar wordt voortgeduwd. Een schilder spant een doek in. …  Bij breken,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Traagheid. Wat is een kracht? Een metaalarbeider plooit buizen. Een volgeladen kar wordt voortgeduwd. Een schilder spant een doek in. …  Bij breken,"— Transcript van de presentatie:

1 Traagheid

2 Wat is een kracht? Een metaalarbeider plooit buizen. Een volgeladen kar wordt voortgeduwd. Een schilder spant een doek in. …  Bij breken, plooien,snijden, trekken en duwen wordt telkens een kracht uitgeoefend op een voorwerp!!!  Welke krachten ken jij?

3 Uitwerkingen van een kracht Een kracht kan een voorwerp vervormen Dit effect noemt men het statisch effect van een kracht. Het is de oorzaak van de vervorming van een voorwerp.

4 Uitwerking van een kracht Een kracht kan ook een ander effect hebben Spierkracht  waterfiets in beweging Opgespannen boog  pijl wegschieten Zwaartekracht  lawine Springen  vertraging door zwaartekracht Windstoot  auto raakt van de weg Dit effect noemt men het dynamisch effect van een kracht. Het is de oorzaak van een verandering van de bewegingstoestand van een voorwerp.

5 Beweging als de resulterende kracht 0 is Een voorwerp in beweging Als de resulterende kracht op een bewegend voorwerp 0 is, dan blijft de bewegingstoestand van het voorwerp behouden. Het voorwerp beweegt met een constante snelheid en voert een ERB uit.  Niet in werkelijkheid: luchtweerstand en wrijvingskrachten

6 Beweging als de resulterende kracht 0 is Een voorwerp in beweging De kracht die je moet uitoefenen om te fietsen met een cte snelheid dient om de totale wrijvingskracht te compnseren. De resulterende kracht = 0

7 Beweging als de resulterende kracht 0 is Een voorwerp in rust Als de resulterende kracht op een voorwerp in rust 0 is, blijft het in rust. De bewegingstoestand van het voorwerp blijft behouden.

8 Beweging als de resulterende kracht 0 is Een voorwerp in rust Op duiker werkt: - De zwaartekracht - Archimedeskracht  2 krachten heffen elkaar op  resulterende kracht = o


Download ppt "Traagheid. Wat is een kracht? Een metaalarbeider plooit buizen. Een volgeladen kar wordt voortgeduwd. Een schilder spant een doek in. …  Bij breken,"

Verwante presentaties


Ads door Google