De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PETER ELEN PAULA WYNDAELE LEVENDE WEZENS WORDEN GEORDEND LEVENDE WEZENS WORDEN GEORDEND IN VIJF RIJKEN IN VIJF RIJKEN Kijk, het leeft! 1 Systematiek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "PETER ELEN PAULA WYNDAELE LEVENDE WEZENS WORDEN GEORDEND LEVENDE WEZENS WORDEN GEORDEND IN VIJF RIJKEN IN VIJF RIJKEN Kijk, het leeft! 1 Systematiek."— Transcript van de presentatie:

1 PETER ELEN PAULA WYNDAELE LEVENDE WEZENS WORDEN GEORDEND LEVENDE WEZENS WORDEN GEORDEND IN VIJF RIJKEN IN VIJF RIJKEN Kijk, het leeft! 1 Systematiek

2 Hoe zouden jullie de levende organismen indelen?

3 Definitie  1,5 miljoen soorten organismen.  Fossielen  Systeem om ze te rangschikken =

4 Systematiek DDDDe wetenschap die zich bezighoudt met het rangschikken van dieren, planten en alle andere organismen.

5 Geschiedenis van de systematiek  Orde scheppen in de gekende organismen  2 hoofdgroepen: –Plantenrijk : groen en konden zich niet voortbewegen. –Dierenrijk : niet groen en konden zich voortbewegen.

6 Wat doen we dan met de paddestoelen?  Paddestoelen zijn niet groen (geen planten) en kunnen zich niet voortbewegen (geen dieren).  Er moet een nieuwe groep worden gevormd : het rijk der fungi (= schimmels)

7 Geschiedenis van de systematiek  17 de eeuw Anthony van Leeuwenhoek was microscopist –ontdekte de wereld van de micro- organismen –Eencelligen die noch plant noch dier waren. –Eencelligen die zowel kenmerken van planten als van dieren hadden. Bv. de euglena.

8 LEVENDE WEZENS WORDEN GEORDEND IN VIJF RIJKEN van Whittacker ORGANISMEN EENCELLIGENMEERCELLIGEN RIJK VAN DE BACTERIËN RIJK VAN DE EENCELLIGEN RIJK VAN DE FUNGI RIJK VAN DE PLANTEN RIJK VAN DE DIEREN 1 2 4 5 3 55

9 Bacteriën  Bacteriën  Geen celkern Salmonella bacterie

10 Eencelligen : vb. de euglena Kan zich voortbewegen zoals dieren en ziet groen en doet aan fotosynthese zoals de planten

11 Basis van de systematiek  Een rijk wordt nog onderverdeeld: –RijkDierenrijk –OnderrijkVeelcelligen –StamGewervelde dieren –KlasseZoogdieren –OrdeRoofdieren –FamilieHonden –GeslachtVossen –SoortVos

12 Wanneer spreekt men van een soort  = groep organismen die zich onderling kunnen kruisen en daarbij vruchtbare nakomelingen produceren  Dit betekent :  Als 2 organismen zich voortplanten en ze krijgen een kind dat zich ook kan voortplanten dan spreken we van een soort.

13 Muilezel

14 Wat is een ras  Een groep van dieren die er enkel anders uitzien dan de rest maar eigenlijk volkomen hetzelfde zijn. Het verschil ligt enkel uitwendig.

15


Download ppt "PETER ELEN PAULA WYNDAELE LEVENDE WEZENS WORDEN GEORDEND LEVENDE WEZENS WORDEN GEORDEND IN VIJF RIJKEN IN VIJF RIJKEN Kijk, het leeft! 1 Systematiek."

Verwante presentaties


Ads door Google