De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paarden in de hulpverlening

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paarden in de hulpverlening"— Transcript van de presentatie:

1 Paarden in de hulpverlening
Ervaringen van de minor Welkom hier in de Tjongerzaal, Al bij informatiemarkt geweest? Andere Workshops? Ik zal u iets vertellen over de paarden in de hulpverlening met in het bijzonder mijn ervaring van de minor PEH. Door wat verschillende oefeningen te doen kunnen we kijken wat we kunnen ervaren. Om te beginnen wil ik u vragen naar de volgende foto’s te kijken en te ervaren wat er bij u op komt, waar u aan denkt, wat u voelt, Dit kunnen emoties zijn, gebeurtenissen, mensen, noem maar op. Het gaat om uw associatie.

2 Foto 1. Probeer te ervaren wat deze foto met u doet, wat komt er in u op? Wat doet het met u?

3 Foto 2. Wat doet het met je, durf je iets verder te gaan, wat voor gevoel roept het bij je op, op welke emoties doet deze foto beroep?

4 Foto 3. idem, ga ook in op verschillen, de schaduw achter in de wei, valt deze op? Wat zegt dit over u? Oog voor detail? Ingaan op wat deze oefening teweeg brengt. Ook met cliënten bij de echte paarden, nog meer van deze situaties, Wat kun je al allemaal zien / voelen / wat voor informatie krijg je al

5 Voorstellen De rol van de paarden Toegepaste psychologie
Minor Hulpverlening en paarden Paarden altijd al rol gespeeld in mijn leven Als kind pony van de slacht gered Verzorg pony’s in weer en wind Verdriet blijdschap verliefdheid Alles deelde ik met ze Middelbare school andere interesses maar paarden ook trouw Wide veearts worden maar Utrecht en mijn paarden hier, trouwens docent raadde het af Door artikel van autistische jongen gegrepen door de mens en het gedrag van hen te bestuderen Toegepaste psychologie ivp veearts wel steeds dieren erbij betrokken, artikelen lezen over mens – dier relaties Wilde hier verder in toen mocht ik in mijn derde jaar minor kiezen  PEH

6 Minor Hulpverlening & Paarden
Keuze van de minor Theorie & Praktijk Zelfontwikkeling Koppeling HBO studie Hoe kwam ik bij deze minor kies op maat  Josien Willemsen site bezocht open dag Koppeling theorie en ervaring paarden nhl lessen ingaan op vakken (Ethiek, lichaamstaal & emotie, paardengedrag) + praktijklessen boerakker Tijdens praktijklessen eigen inbreng om te kunnen oefenen, paarden regeren op wat er is, Als je dus iets zou bedenken om te oefenen kunnen ze niet echt kunnen reageren. Als student dus eerst ervaren hoe het is om cliënt te zijn, wat voel je , wat doet het met je? Paarden regeren op wat er is, kunt een hulpvraag benoemen, maar blijkt dat er iets anders achter zit. Door te beginnen met de minor heb ik mijzelf leren kennen, want wat natuurlijk voor elke hulpverlening geldt, Als je zelf niet weet wie je bent, hoe je je voelt, kun je ook moeilijk andere mensen helpen. Nog belangrijker met de paarden, door hun hoge sensitiviteit moet je eerst je lichaam en die van je paard kunnen Scannen om een onderscheid te kunnen maken tussen je eigen gevoel en dat van de cliënt. Koppeling TP gaat natuurlijk ook over eigen reflectie / gedrag, maar ook over de verschillende problematiek, Hoe te koppelen in de praktijk aan oefeningen, hoe reageren de paarden, hoe kun je een aangeleerde Methode als oplossingsgericht coachen inzetten in de hulpverlening met paarden

7 Een stukje theorie Paarden zijn kuddedieren Vluchtgedrag
Emotie, contact en balans Contact oefening grenzen Paarden zijn kuddedieren, ze leven in een groep, binnen deze groep Verschillende rollen, leidende merrie, veulens, drijvende hengst, als mens Krijg je ook één van deze rollen in het bijzijn van de paarden. Wanneer je contact met De paarden maakt en de paarden je willen opnemen in de kudde, zullen ze er voor willen zorgen Dat de balans er is om het zo veilig mogelijk te maken, wanneer er onbalans is zal dit moeten worden opgelost, Of moeten worden erkent. Vluchtgedrag van de paarden  prooidieren, altijd op de loer voor ‘de leeuw’. Gedrag is hier aan terug te koppelen, Angstige situaties zal voor worden gevlucht, samenwerking voor veiligheid. Een paard zal niet snel zijn lichamelijke pijn Tonen, door snel te laten zien dat hij bijvoorbeeld kreupel is zou het paard een ‘makkelijke prooi’ zijn. Paarden reageren sterk op emoties, ook wanneer je deze niet bewust er laat zijn. Ze zijn gevoelig juist voor die dissonantie: Je doet je voor alsof je vrolijk bent, maar van binnen is er eigenlijk diep verdriet. Paarden zullen deze balans willen terugvinden, Waarbij een erkenning van de diepste gevoelens al genoeg is, het paard begint te kauwen en ontspant zicht, maakt contact Met je: nu ben je ‘betrouwbaar’. Paarden communiceren met hun lichaamstaal, grenzen staan daarin centraal. Wanneer je je eigen grenzen niet laat zien of die van anderen Niet kunt herkennen / accepteren, kan er ook geen contact gemaakt worden. Om te ervaren hoe het is om deze grenzen te voelen, gaan we een oefening doen. Twee mensen tegen over elkaar, de één gaat voelen waar zijn grens is, de ander loopt langzaam op de ander af en gaat ook voelen, Voel maar of je zelf niet verder wilt / kunt, hoe je dat voelt, of je de grens van de ander kunt herkennen. Wat zien de anderen qua lichaamstaal?

8 In de praktijk Oefening met mens en paard
Voor elke vraag een andere aanpak De kern: Het zijn in het hier en nu Hulpvraag met de kudde paarden Hoe je op verschillende manieren met de paarden en de mens kunt samenwerken, Is de cliënt een doener?  ervaringsgericht leren, of juist dieper naar het gevoel Ga maar bij de paarden staan en voel wat er gebeurd, wil je een droom waarmaken, iets ervaren Of iets uitzoeken? Gaat het om de ontspanning of heb je ook een vraag aan het paard? Heb je te maken met volwassenen of kinderen, hoe zit het met de spanningsboog? De kern: in het hier en nu, de paarden leven ook op deze manier, je kunt er niet om heen Om je hierop aan te sluiten! Zie wat er op dat moment gebeurt, laat het gebeuren, benoem het wanneer Dit nodig lijkt, wanneer er gesproken wordt over een droom of over een vraag in het verleden, wordt Dit door een opdracht of situatie opnieuw beleefd, dan zijn de gevoelens echt en in het hier en nu. Daar kunnen de paarden op reageren en jij als hulpverlener op aansluiten. Als voorbeeld de hulpvraag met de kudde ruinen, vraag over de positie bij de man: als ik uit de ‘onderdanige schulp kruip en assertiever ben, dan kunnen ze me daarna toch niet meet waarderen(lief vinden)?’ (zie foto’s volgende pagina)

9

10

11

12

13 Nog meer ervaringsverhalen
Contact maken, contact verbreken Veulenpositie Leiderschap Voorbeelden van sessies

14 Zelfontwikkeling Een minor met zelfreflectie
Werken aan eigen professionaliteit als hulpverlener Het werken met de paarden is zo puur Mijn ervaring wat betreft je eigen reflectie, jezelf leren kennen, door je als cliënt op te stellen kom je ook meer over jezelf Te weten, je werkt op een nog intensievere manier met de paarden samen, dan dat je voorheen deed, je wordt Je bewuster van je emoties, grenzen en werkelijke gevoelens en daardoor je gedrag. Deze ontwikkeling doorgaan, professionaliteit, je kent jezelf beter ook in rol als hulpverlener, wanneer Op welke manier heb je invloed op je eigen gedrag, zijn de gevoelens en ingevingen van jezelf of herken je ze vanuit de paarden en de cliënt? Wat een leerproces is daarin gaande.

15 Afsluiting Ruimte voor vragen en of opmerkingen
Vragen / opmerkingen / ideeën / inbreng


Download ppt "Paarden in de hulpverlening"

Verwante presentaties


Ads door Google