De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Tequise 2:59 tot 5:21: fragment dat Tequise emotioneel vertelt over wat de situatie met haar verslaafde stiefvader met haar deed. Opa was alcoholist, er.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Tequise 2:59 tot 5:21: fragment dat Tequise emotioneel vertelt over wat de situatie met haar verslaafde stiefvader met haar deed. Opa was alcoholist, er."— Transcript van de presentatie:

1 Tequise 2:59 tot 5:21: fragment dat Tequise emotioneel vertelt over wat de situatie met haar verslaafde stiefvader met haar deed. Opa was alcoholist, er was veel huiselijk geweld naar moeder , broers en zus en oma. Mdr zegt: je beschouwt het als normaal. Mdr zegt zelf toentertijd zich veel terug te trekken. Sloot zichzelf op in een kast en loog op school over blauwe plekken. Sloot zich op in haar eigen wereld, kroop weg. Mdr krijgt een nieuwe vriend (inmiddels exvriend). Vriend sloeg bont en blauwe billen bij kk als hij gebruikt had. De kinderen zeiden niets tegen mdr. Mdr wist dat er iets niet klopte maar had geen bewijs. Mdr zegt dat kk een veel groter besef hebben dan mensen denken. Tequise zegt dat er veel ruzies waren thuis maar soms ook leuke tijden. Tequise heeft gezien dat vdr cocaine gebruikte en dan heel gek deed. Eerst wilde Tequise dat niemand ‘t wist. Wilde er niet meer over praten en dacht dat het beter was het te vergeten. Nu is ze toch in therapie bij het traumacentrum in Haarlem. Ze leert er haar emoties te uiten. Getraumatiseerde kk zitten vaak strak in hun lijf van alle spanningen. In therapie leren ze door bewegen weer te ontspannen. Ook leren ze dat boos zijn mag. In therapie praten ze er niet over maar gaan ze er ook iets mee doen (matten kleuren over situatie boos en ballen gooien). Belangrijkste doel is weer leren ontspannen en genieten aldus moeder.

2 Het verhaal van het kind
Kinderen van verslaafde ouders (KVO) Het verhaal van het kind Lizet Gerrits en Tanya Davidesko PuntP preventie afd. jeugd

3 Programma Nora Risicofactoren Beschermende factoren Aanbod Stelling

4 Nora We gaan het verhaal van Nora vertellen.
Nora is een 8 jarig meisje dat mee heeft gedaan aan de doe-praat groep (najaar 2011). Moeder was verslaafd aan cannabis. Is zelf in behandeling gegaan bij de Jellinek. Heeft daar een dagdetox gedaan van 8 dagen (maart 2010). In de 2 jaar voordat zij in behandeling ging heeft het cannabisgebruik het leven van moeder volledig beheerst. Zij werd depressief en had ook klachten van post traumatische stressstoornis. Mdr denkt dat haar verslavingsproblematiek te wijten is aan het feit dat zij zelf KOPP-kind is. Haar ouders zijn oorlogskinderen en haar moeder (oma) had veel last van stemmingswisselingen. Ook is oma sexueel misbruikt geweest. Er heerste veel schaamte binnen het gezin. Vader was autistisch. Mdr denkt zelf dat zij trekken heeft van een bordeline persoonlijkheidsstoornis. Maar is niet gediagnosticeerd. Nora (8) en haar zus Maryam (13) wisten niet wat er met mdr aan de hand was. Ze zagen wel dat mdr veel naar de coffeeshop ging. Ook merkten ze dat moeder prikkelig en chagerijnig was. Moeder was veel met zichzelf bezig en had weinig oog voor de kinderen. Nora kon veel praten met haar zus Maryam over moeder en wat zij ervan vond dat moeder vaak moe, chagerijnig en niet thuis was. Maryam en Nora werden heel close gedurende deze tijd. Nora vertelt dat zij zich in deze periode heel verdrietig en alleen heeft gevoelt. Nora was bang voor moeder en bang voor wat er misschien zou kunnen gebeuren. Nora begon te twijfelen over alles en zegt: ‘t was heel eng’. Nora dacht veel na over wat zij zelf ‘fout’ had gedaan. Nora vertelt dat ze zich boos, down en verdrietig voelde. Wat heeft Nora geholpen? Ze zegt dat praten met juf Maya, naar de doe-praat groep gaan en leuke dingen doen zoals knutselen, tekenen en schrijven heeft geholpen. Mdr blowt momenteel nog af en toe. De kinderen weten dit niet zegt mdr (juni 2012). Nora heeft veel baat gehad bij de doe-praat groep. Nora heeft wel toch nog meer hulp nodig. Mdr heeft haar ingeschreven voor behandeling bij de jeugd GGZ.

5

6 Ontspannen en Wakker worden.

7 Risicofactoren Leeftijd Erfelijkheid Competentie Temperament
Oudste kind Leeftijd: De moeder van Nora worstelde vanaf de geboorte van Maryam met psychische problemen (er kwam veel los vanuit haar eigen jeugd) Moeder ging veel gebruiken toen Nora ongeveer 5 jaar was. Nora was daardoor nog wel afhankelijk van haar moeder op bepaalde vlakken. Erfelijk: is in principe niets bewezen bij zowel moeder als Nora. Wel geeft mdr aan dat zij zelf uit een kwetsbaar gezin kwam met psychische problematiek. Mdr’s veerkracht was daardoor niet groot en mdr herkent zichzelf in borderline problematiek. Nora kan dus ook een kwetsbare erfelijke component hebben. (30 – 85 procent van de psychiatrische stoornissen is erfelijk bepaald) (de rol van genetische factoren is aangetoond bij depressie en alcoholisme). Competentie: de negatieve emotionaliteit van moeder zien we terug bij Nora. Ook gingen Maryam en Nora tekenen laten zien van parentificatie op het moment dat het slecht ging met moeder. Ook werd gezien dat Nora zich met momenten niets waard voelde (haar eigenwaarde daalde) en gaf zij zichzelf de schuld van de problemen van moeder. Temperament: Nora is een kind met normaal temperament. Maar door de omstandigheden werd zij een teruggetrokken stil meisje als het slecht met mdr ging en een tegendraads en opstandig meisje als het goed met moeder ging.

8 Beschermende factoren Ziekte-inzicht ouder Ouder-kind relatie
Sociaal netwerk Competentie Ondersteuning niet-zieke ouder Broers / zussen Ziekteinzicht: Moeder is zelf op zoek gegaan naar hulp! Het is knap dat moeder voor zichzelf en haar dochters steun is gaan zoeken. Ouder-kind relatie: band tussen moeder en Nora is sterk, open communicatie, emoties tonen naar elkaar. Er is gedurende de verslaving van moeder wel liefde gegeven naar Nora. Sociaal netwerk: Nora kon met haar juf op school en met een goede vriend van moeder praten en bij hen terrecht. Competentie: Nora kon goed als zij zich veilig voelde goed praten en woorden geven aan hoe zij de situatie ervaarde. Niet zieke ouder: Nora en Maryam hadden vader. Zij gingen elk weekend naar hem toe. Hij was de gezonde ouder waarbij zij elk weekend “onbezorgd” verbleven. Maryam en Nora hadden in vader een gezonde identificatiefiguur. Broers en zussen: Nora vertelde in de periode dat het slecht ging met haar moeder veel met haar zus Maryam te hebben gepraat. Ze waren erg close.

9 Triple P: positief opvoeden En hoe gaat het nu met de kinderen?
Aanbod (ouders) Zelfhulp en internet Kopopouders.nl Kopstoring.nl Drankjewel.nl Puntp.nl/preventie Triple P: positief opvoeden En hoe gaat het nu met de kinderen? Kopopouders:Online opvoedondersteuning voor ouders met stress, psychische problemen of verslavingsproblemen Kopstoring: Dé website voor jongeren van ouders met psychische of verslavingsproblemen. Drankjewel: Dé website voor jongeren van ouders met een alcoholprobleem.

10 Aanbod (kinderen) Piep zei de muis 4-8 jr Doe-praatgroep jr Time4U jr Groep voor jongeren jr Volwassenen 23+ Voorlichting / training

11

12 “Ouder verslaafd, kind uit huis”
Oneens Wat is verslaafd?! Hoeveel effect heeft de verslaafde op zijn omgeving?! Welke risico factoren beschermde factoren zijn aanwezig binnen het gezinssysteem en het netwerk?! Kind uit huis?! Wat is dat, waarheen?! Tijdelijk tot ouder afgekickt is?! Wat als er een terugval is?! Heeft het kind hier zelf een stem in?

13 Tips van Nora Blijf in elkaar geloven! Blijf van elkaar houden!
Eerst is het moeilijk, maar we komen samen wel verder! Het komt altijd wel weer goed!!!

14 Contact Lizet Gerrits


Download ppt "Tequise 2:59 tot 5:21: fragment dat Tequise emotioneel vertelt over wat de situatie met haar verslaafde stiefvader met haar deed. Opa was alcoholist, er."

Verwante presentaties


Ads door Google