De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een methode om nieuwe ideeën te genereren

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een methode om nieuwe ideeën te genereren"— Transcript van de presentatie:

1 Een methode om nieuwe ideeën te genereren
Brainstormen Een methode om nieuwe ideeën te genereren

2 Inleiding Brainstormen is een techniek die je gebruikt om nieuwe ideeën te genereren bijvoorbeeld om te komen tot nieuwe producten of nieuwe vormen van dienstverlening Brainstormen doe je meestal met een niet te kleine groep mensen. Denk aan 10 a 12 deelnemers

3 De deelnemers De deelnemers komen bij voorkeur uit verschillende disciplines om zoveel mogelijk verschillende perspectieven rond de tafel te hebben. Dat werkt inspirerend. De deelnemers hoeven elkaar niet te kennen, maar wel moet er een sfeer van wederzijds vertrouwen heersen omdat mensen anders niet met gekke ideeën durven te komen en dat zijn nou net de beste! Het is goed om er een aantal mensen bij te hebben die holistisch naar het probleem kunnen kijken. (helikopter view) Het is verstandig om iemand tot facilitator te benoemen om het proces te begeleiden.

4 De spelregels Er is een duidelijke probleem stelling en probleem eigenaar. Iedere deelnemer brengt om de beurt een idee in door het op een post-it te schrijven en in de groep uit te leggen Er mag geen commentaar op ideeën gegeven worden. “Ja maar”.. Als start van een zin is verboden Het opbrengen van ideeën gaat door totdat niemand meer iets nieuws in weet te brengen. (meestal na ca. 100 ideeën) Hiermee eindigt een conventionele brainstorm. De probleem eigenaar gaat daarna uit de ideeën de beste selecteren voor een vervolg.

5 Agenda 00.00 – Introductie en kennismaking – Uitleggen spelregels brainstorm – Uitleg over het probleem *)waarvoor een oplossing gezocht wordt – Brainstorm – Afsluiting *)In geval van een nieuw product kan het best zijn dat hier meer tijd noodzakelijk is om bijvoorbeeld de resultaten van markt onderzoek met de groep te delen.

6 Uitbreiding op de basis
Na de eerste ronde brainstormen kan in de groep een selectie plaatsvinden op basis van twee criteria: nieuwheid van het idee en aantrekkelijkheid. DUS NIET OP HAALBAARHEID! Hiermee wordt het beste idee gekozen en nu wordt vastgesteld wat met dit idee de grootste problemen zijn om het te kunnen realiseren. Het grootste probleem wordt input voor een nieuwe brainstorm ronde. Dit proces kan herhaald worden. Het tijd bestek neemt toe tot een halve dag.


Download ppt "Een methode om nieuwe ideeën te genereren"

Verwante presentaties


Ads door Google