De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Griekse democratie Hoofdstuk 2.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Griekse democratie Hoofdstuk 2."— Transcript van de presentatie:

1 De Griekse democratie Hoofdstuk 2

2 De volksvergadering beslist
In maart 415 v.chr. kwam in Athene de volksvergadering bijeen. Segesta, een stad op het eiland Sicilië, had Athene om hulp gevraagd in een oorlog tegen een andere stad.

3

4

5

6 De volksvergadering beslist
In maart 415 v.chr. kwam in Athene de volksvergadering bijeen. Segesta, een stad op het eiland Sicilië, had Athene om hulp gevraagd in een oorlog tegen een andere stad. De volksvergadering ging met het verzoek akkoord en benoemde onder andere de Atheners Nicias en Alcibiades tot admiraals van de vloot.

7 Maar op de eerstvolgende volksvergadering vroeg Nicias zich af of het wel goed was om schepen naar Sicilië te sturen. Hij wilde geen onnodige risico's nemen. Athene was na eerdere oorlogen net op kracht gekomen en moest nog steeds oppassen voor aartsvijand Sparta. Bovendien: wat had Athene met deze oorlog te maken? Dat de jonge Alcibiades er anders over dacht, kwam toch alleen omdat hij uit was op roem en rijkdom? Nicias vroeg de voorzitter van de volksvergadering het besluit opnieuw in stemming te brengen. De Atheners riep hij op niet bang te zijn om voor lafaard te worden uitgemaakt en in het belang van de stad tegen deze oorlog te stemmen.

8 Ook Alcibiades kreeg het woord
Ook Alcibiades kreeg het woord. Hij stelde dat hij terecht tot admiraal was benoemd. Hij had immers met zijn renwagens op de Olympische Spelen zowel de eerste als de tweede en de vierde prijs gewonnen. Dat betekende niet alleen roem voor hemzelf, maar ook voor Athene. Athene was ook machtig geworden doordat zij haar bondgenoten altijd had gesteund. Als Athene Nicias' voorstel volgde, zouden er geen nieuwe veroveringen komen en kwam de bestaande in gevaar. Athene moest niet tevreden zijn met wat het had, maar het rijk uitbreiden. Anders zou het zelf worden overheerst.

9 Uiteindelijk lag de beslissing bij de volksvergadering: de Siciliaanse expeditie ging door. Maar Nicias kreeg gelijk. Tussen 415 en 413 v.Chr. verloor Athene rond Sicilië bijna gewapende burgers en meer dan ervaren zeelieden. De expeditie liep uit op een complete mislukking en bracht Athene aan de rand van de afgrond. Vragen: 1. Welke verschillen zie je met het vorige hoofdstuk? 2. Wat bewoog de Atheners om te kiezen voor Alcibiades? 3. Hoe werkt het Atheens bestuur?

10 Athene in de 5e eeuw Democratie Polis 300.000 mensen (5e eeuw v.chr.)
Deltisch-Attische zeebond -> Atheens imperium Hegemonie

11 Democratie Atheense burgerrecht = directe democratie
Aristocratie en de tiran Gewone burger De Raad van 500 Dagelijks bestuur 50 man (1 maand) Ostracisme

12 Vragen: 1. Welke verschillen zie je met het vorige hoofdstuk?
2. Wat bewoog de Atheners om te kiezen voor Alcibiades? 3. Hoe werkt het Atheens bestuur?

13 Huiswerk en proefwerk Maken vragen 5 t/m 8 dinsdag 1 oktober 4e uur
Proefwerk hoofdstuk 1 aankomende donderdag


Download ppt "De Griekse democratie Hoofdstuk 2."

Verwante presentaties


Ads door Google