De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

“Het leven van een wetenschapper op Antarctica.”

Verwante presentaties


Presentatie over: "“Het leven van een wetenschapper op Antarctica.”"— Transcript van de presentatie:

1 “Het leven van een wetenschapper op Antarctica.”
Beschrijving van een doorsnee dag.

2 De ochtend. Opstaan: Tussen 7u00 en 8u00. Eerste activiteit:
Uitgraven van de tenten na sneeuwval. Ontbijt: - sneeuw smelten zodat er koffie en thee kan gezet worden. - het ontbijt bestaat uit muesli en brood, als beleg wordt er vaak choco gebruikt. Persoonlijk hygiëne: Blijft beperkt tot het gebruik van vochtige babydoekjes.

3 En dan aan de slag. Als je niet in beweging bent op het witte zuiden dan krijg je het koud. Dus wordt er de hele dag door flink gewerkt. Dr. Frank pattyn houdt zich tijdens de dag bezig met het verzamelen van data op een automatisch weerstation en het installeren van nieuwe sensoren.

4 Automatisch weerstation (AWS)
Automatisch weerstation: meten van luchttemperatuur, windsnelheid, windrichting, atmosferische druk, duur van de zonnenschijn. Automatisch weerstation, geïnstalleerd tijdens de Belare 2005 expeditie op de Utsteinen Ridge

5 Andere meetapparatuur.
ijsradar: ijsdikte meten. ijsboor: gaten boren in het ijs. D-GPS: topografisch in kaart brengen van gebieden. GPS: bewegingen van het ijs meten. Mapping the grid

6 Middagpauze?? Helaas, overdag wordt er niet echt uitgebreid gegeten. Wetenschappers op expeditie moeten het tijdens de dag stellen met wat studentenhaver en mueslirepen. Deze nootjes en repen leveren voldoende energie om de dag door te komen.

7 Transport Transport van en naar de plek waar
onderzoek moet worden gedaan, gebeurt per sneeuwscooter.

8 En van tijd tot tijd kom je zeehonden tegen.

9 Avondrituelen. Avondmaal bereiden:
Rond 20u00 wordt er gestart met koken. Wat schaft de pot?? Er worden verse groenten meegebracht naar Antarctica: ajuinen, kolen, paprika’s. Ook vlees ontbreekt niet op een expeditie: vooral kip en scampi’s. En aardappelen? Nee, maar wel rijst en pasta.

10 En ‘s avonds een verzetje?
Niet op het witte zuiden! Daar geniet je elke avond van een rustige avond. De wetenschappers houden zich bezig met het verwerken van de tijdens de dag gemeten data. Met behulp van computers worden de gegevens opgeslagen zodanig dat men thuis de resultaten verder kan verwerken en conclusies kan trekken.

11 En dan... Slapen. Super dikke slaapzakken, die beschermen tegen temperaturen ver onder het vriespunt, zorgen ervoor dat de wetenschappers een goede nachtrust hebben. Slaap zacht!

12 THE END

13 Met dank aan: dr. Frank Pattyn


Download ppt "“Het leven van een wetenschapper op Antarctica.”"

Verwante presentaties


Ads door Google