De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Europa en ik. Naar een veiliger Europa? De Europese Unie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Europa en ik. Naar een veiliger Europa? De Europese Unie."— Transcript van de presentatie:

1 Europa en ik

2 Naar een veiliger Europa? De Europese Unie

3 Een voetbalinterland

4

5 Om de hoek liggen een paar buitenlandse supporters op de loer

6

7

8 De politie treedt op…

9

10 Te laat... Het kwaad is al geschied

11

12 Hoe kunnen we een einde maken aan geweld bij internationale wedstrijden?

13 Wist je dat... Op 29 mei 1985 kwamen in het Heizelstadion in Brussel 39 mensen om en raakten er 670 gewond tijdens de finale van de Europabeker tussen Liverpool uit Engeland en Juventus uit Italië. Zo’n uur voor de afrap braken Liverpool- supporters door een omheining die beide supportersgroepen scheidde en vielen Juventus-fans aan. Die werden achteruit gedwongen, waarbij er steeds meer druk kwam op een bouwvallige muur. Die stortte ten slotte in, en verpletterde tientallen mensen. Onder de doden waren 32 Italianen, vier Belgen, twee Fransen en één Ier. Na de ramp sloot de UEFA Engelse voetbalclubs voor onbepaalde tijd uit van alle Europese competities (deze uitsluiting werd na vijf jaar ingetrokken), waarbij Liverpool nog eens drie jaar extra werd uitgesloten. Veertien Britse fans werden tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

14 Wist je dat... de ernstigste gevallen van voetbalhooliganisme in Europa de afgelopen jaren een internationale dimensie gekregen hebben? Bijvoorbeeld: Engelse fans vechten met Marokkanen in Marseilles Duitse fans takelen een Franse politieman in Parijs ernstig toe Engelse en Duitse fans vechten in Charleroi.

15 Wist je dat... in 1985 de Raad van Europa de ‘Europese Conventie voor toeschouwersgeweld en -wangedrag bij sportevenementen en in het bijzonder bij voetbalwedstrijden’ afgekondigd heeft? Dit was de eerst ernstige poging om te komen tot een grensoverschrijdende samenwerking tussen politiediensten van verschillende Europese landen op het gebied van voetbalhooliganisme. Er werden ook aanbevelingen in gedaan voor veiliger reisformules voor voetbalfans en het veiliger inrichten van stadions.

16 Wist je dat... de EU een aantal maatregelen genomen heeft in verband met voetbalgeweld? Onder meer: richtlijnen voor stadionbeleid, het scheiden van rivaliserende supporters, de controle van de kaartverkoop en het weren van herrieschoppers een politiehandboek voor nationale politiekorpsen met manieren om ongeregeldheden bij internationale voetbalwedstrijden te voorkomen en te beheersen nationale, door de politie gerunde voetbalinformatiepunten in elke lidstaat voor het verzamelen en uitwisselen van informatie over internationale voetbalwedstrijden.

17 Wist je dat... er verschillende soorten grensoverschrijdene misdaad in Europa zijn? Bijvoorbeeld: handel in drugs mensenhandel internationale voertuigendiefstal internetcriminaliteit smokkel terrorisme.

18 Wist je dat… Europol het Europese Politiebureau is? Het is gevestigd in Nederland. Europol dient om de samenwerking tussen de politiediensten van de EU-lidstaten in de strijd tegen de internationale georganiseerde misdaad te verbeteren. Eurojust een instelling is van de de Europese Unie die is opgericht om de coördinatie tussen lidstaten bij het onderzoeken en vervolgen van ernstige grensoverschrijdende en georganiseerde misdaad te verbeteren?. als er een Europees Aanhoudingsbevel wordt uitgevaardigd,de lidstaat,waarin de gezochte wordt gearresteerd, hem/haar moet overdragen aan de staat waar het EAB werd uitgegeven? En dit na ten hoogste 90 dagen na de aanhouding. Daardoor kunnen lidstaten niet meer weigeren hun eigen burgers - die in een ander EU-land een ernstige misdaad hebben gepleegd of die van het plegen van een dergelijke misdaad worden verdacht- uit te leveren aan een andere lidstaat.

19 EU- en niet-EU-lidstaten binnen Schengen Schengen-staten Niet-EU Schengen-staten


Download ppt "Europa en ik. Naar een veiliger Europa? De Europese Unie."

Verwante presentaties


Ads door Google