De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Patiëntveiligheid en medische fouten

Verwante presentaties


Presentatie over: "Patiëntveiligheid en medische fouten"— Transcript van de presentatie:

1 Patiëntveiligheid en medische fouten
de arts, de patiënt en ….de medische fout

2 patiëntveiligheid: de arts streeft conform zijn professionele, juridische en ethische verantwoordelijkheid naar juiste diagnostiek en medische behandeling ter genezing van de patiënt. De patiënt is letterlijk en figuurlijk in veilige handen, tijdens en na medische behandeling.

3 Gebrek aan patiëntveiligheid: de medische fout.
gevolg:schade aan de gezondheid van de patiënt, tijdelijk, permanent of zelfs overlijden. arts: ontkenning en verhulling, * geen registratie ondanks verplichting art.4a Kwaliteitswet geen analyse geen leerproces geen preventie en…als iatrogene patiënt:geen adequate vervolgdiagnostiek en geen herstelbehandeling. Geen schade…geen proces. de loyaliteit aan de collega is groter dan de loyaliteit aan de getroffen patiënt. * Oratie Legemaate, 2006

4 Huidig medisch handelen naar iatrogene patiënt structureel:
- de muur van stilte - onethisch en onmenselijk

5 Recent: nationaal en internationaal
initiatieven van overheden, professionele organisaties en internationale organisaties ontwikkeling van systemen van registratie, analyse, onderzoek en preventie. Urgent: verbetering positie van slachtoffer van een medische fout ten aanzien van open en eerlijke informatie en adequate herstelbehandeling.


Download ppt "Patiëntveiligheid en medische fouten"

Verwante presentaties


Ads door Google