De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Patiëntveiligheid en medische fouten de arts, de patiënt en ….de medische fout.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Patiëntveiligheid en medische fouten de arts, de patiënt en ….de medische fout."— Transcript van de presentatie:

1 Patiëntveiligheid en medische fouten de arts, de patiënt en ….de medische fout

2 patiëntveiligheid: de arts streeft conform zijn professionele, juridische en ethische verantwoordelijkheid naar juiste diagnostiek en medische behandeling ter genezing van de patiënt. patiëntveiligheid: de arts streeft conform zijn professionele, juridische en ethische verantwoordelijkheid naar juiste diagnostiek en medische behandeling ter genezing van de patiënt. De patiënt is letterlijk en figuurlijk in veilige handen, tijdens en na medische behandeling. De patiënt is letterlijk en figuurlijk in veilige handen, tijdens en na medische behandeling.

3 Gebrek aan patiëntveiligheid: de medische fout. Gebrek aan patiëntveiligheid: de medische fout. gevolg:schade aan de gezondheid van de patiënt, tijdelijk, permanent of zelfs overlijden. gevolg:schade aan de gezondheid van de patiënt, tijdelijk, permanent of zelfs overlijden. arts: ontkenning en verhulling, * arts: ontkenning en verhulling, * geen registratie ondanks verplichting art.4a Kwaliteitswet geen registratie ondanks verplichting art.4a Kwaliteitswet geen analyse geen analyse geen leerproces geen leerproces geen preventie geen preventie en…als iatrogene patiënt:geen adequate vervolgdiagnostiek en geen herstelbehandeling. Geen schade…geen proces. en…als iatrogene patiënt:geen adequate vervolgdiagnostiek en geen herstelbehandeling. Geen schade…geen proces. de loyaliteit aan de collega is groter dan de loyaliteit aan de getroffen patiënt. de loyaliteit aan de collega is groter dan de loyaliteit aan de getroffen patiënt. * Oratie Legemaate, 2006 * Oratie Legemaate, 2006

4 Huidig medisch handelen naar iatrogene patiënt structureel: Huidig medisch handelen naar iatrogene patiënt structureel: - de muur van stilte - onethisch en onmenselijk

5 Recent: nationaal en internationaal Recent: nationaal en internationaal initiatieven van overheden, professionele organisaties en internationale organisaties initiatieven van overheden, professionele organisaties en internationale organisaties ontwikkeling van systemen van registratie, analyse, onderzoek en preventie. ontwikkeling van systemen van registratie, analyse, onderzoek en preventie. Urgent: verbetering positie van slachtoffer van een medische fout ten aanzien van open en eerlijke informatie en adequate herstelbehandeling. Urgent: verbetering positie van slachtoffer van een medische fout ten aanzien van open en eerlijke informatie en adequate herstelbehandeling.


Download ppt "Patiëntveiligheid en medische fouten de arts, de patiënt en ….de medische fout."

Verwante presentaties


Ads door Google