De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Effectief sensitief. Chinese meneer Antenne, hier is iets niet pluis Lef van de verpleeghuisarts in opleiding Cliënt en cliëntsysteem Ervaring senior.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Effectief sensitief. Chinese meneer Antenne, hier is iets niet pluis Lef van de verpleeghuisarts in opleiding Cliënt en cliëntsysteem Ervaring senior."— Transcript van de presentatie:

1 Effectief sensitief

2 Chinese meneer

3 Antenne, hier is iets niet pluis Lef van de verpleeghuisarts in opleiding Cliënt en cliëntsysteem Ervaring senior verpleeghuisarts Chinese heer Investering in tijd Kwaliteit van zorg Klanttevredenheid

4 De ene Chinees....

5

6 Hindoestanen, Creolen, Scheveningers, Javanen, Schilderswijkers, Chinezen en Indianen. Turken Koerden, Marokkanen, Berbers, Italianen, Een Ier en een enkele Portugees. Medewerkers Uit voormalig Joegoslavië, Hong Kong, China, Het Westland, Indonesie, Vietnam, Kaap Verdië, Dominicaanse republiek, Wit Rusland, Jordanië, Iran, Iraq. Pakistan, Afghanistan, Ghana, Egypte, Rwanda, Ethiopie, Somalie, Eritrea en India, as well as from Zuid Afrika, Togo, L iberia, Duitsland en Colombia.

7 Schaarbeek, Anderlecht, Ganshoren, Ukkel/Uccle, Eisene/Ixelle, Zaventem, Vilvoorde/Vilvorde.

8 Door invloeden vanuit de wereld is de spanwijdte van de diversiteit groter geworden,... de essentie is niet veranderd. De complexiteit echter wel!

9 4 persoonskamer

10 Competenties leidinggevende Ruimte maken Ontmoeting & confrontatie Gebruik van kennis en deskundigheid Netwerk van geestelijken De vierpersoonskamer Bezetting en omzet Werving & behoud Communicatie intern / extern Politieke context Weerstand*

11 Interculturalisatie is het proces waarbij een organisaties veranderen naar cultuursensitieve organisaties. Organisaties met oog, oor en antenne voor de samenleving waar mensen met veel verschillende culturele achtergronden actief zijn. Een proces wat veranderingen dwars door de gehele organisatie bewerkstelligt, te maken heeft met zowel de structuur als de cultuur van de organisatie en met de houding van medewerkers, management, vrijwilligers en bestuur.

12 Kortom: Een organisatie waar cultuursensitiviteit tot in de haarvaten is doorgedrongen, gericht op optimaal resultaat van de organisatie.

13 Opvattingen over zorg en behandeling Opvattingen over wonen Eten & drinken Recreatie & ontspanning Levensbeschouwing & religie Productontwikkeling Klachtenmanagement Personeelsbeleid - HRM Management, leiderschap en besluitvorming Instrumenten* Communicatie, Marketing Woon en Zorgconcepten Architectuur & design Etc.

14 Belangrijk is te sturen op de vragen en behoeften van individuen, niet op die van culturen Kennis en inzicht in de verschillende culturen helpt!

15 Vaak vormt een concrete vraag, probleem of knelpunt de aanleiding om aandacht te schenken en te werken aan dit proces. - Problemen die ontstaan in teams - Onbegrip bij de cliënten en familie - Tekorten aan collega’s / arbeidsmarktvraagstuk - Etc.

16 Grotere herkenbaarheid voor alle cliënten en medewerkers Sterkere cliëntgerichtheid Verhoogde kwaliteit van het werk Bredere markt Optimaal gebruik van de beste talenten op de arbeidsmarkt Meer diversiteit, meer creativiteit, meer frisse ideeën, meer effectiviteit Verbeterde interne en externe communicatie

17 Weerstand en doorzetten

18 Steun van de top van de organisatie is een belangrijke succesfactor ‘De bal rolt van boven de berg af'

19 Interculturalisatie.... heeft te maken met alle aspecten van de organisatie... en is daar vanuit een strategisch vraagstuk... strategie hoort op de bestuurlijke agenda’s... is dus een zaak van leiderschap Belangrijke rol voor de stad

20 Leren om van elkaar te leren Leren van cliënten Cliënten als pioniers

21 Vergissingen, maar ook confrontaties zijn noodzakelijk en onontkoombaar om het proces van interculturalisatie tot in de haarvaten van de organisatie te laten doordringen Daar waar het wringt, daar waar we de confrontaties kunnen verwachten kunnen we het meeste leren.

22 Niks mis met Trial and Error!

23 Bewoners, patienten en hun relaties beseffen dat de organisatie niet op alles een antwoord heeft De oprechte poging

24 Anders kijken naar hetzelfde

25 Dank u wel!


Download ppt "Effectief sensitief. Chinese meneer Antenne, hier is iets niet pluis Lef van de verpleeghuisarts in opleiding Cliënt en cliëntsysteem Ervaring senior."

Verwante presentaties


Ads door Google