De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Burgemeestersreferendum

Verwante presentaties


Presentatie over: "Burgemeestersreferendum"— Transcript van de presentatie:

1 Burgemeestersreferendum
3 december 2003 Holland & VS Door: Tom Schuurmans (5Ab) & Nadia Dbijou (5Gb)

2 Inhoud Burgemeestersreferendum Holland
Het aanstellen van een burgemeester in Holland Het aanstellen van een burgemeester in de VS Overeenkomsten en verschillen Holland/ VS Referendum wel of niet nuttig?

3 Voor het eerst in de geschiedenis
kunnen de inwoners van Zoetermeer hun stem uitbrengen op een burgemeesterkandidaat. Deze wordt gekozen door middel van een referendum. Bij een referendum kan het volk zijn stem uitbrengen over een bepaalde beslissing. De uitslag van het referendum wordt pas geldig als er een opkomst is van minimaal 30%. Het is de bedoeling dat de uitslag wel meetelt, maar niet beslissend is voor de uitslag. De Minister van Binnenlandse zaken heeft nog steeds het laatste oordeel, de overheid wil het systeem dus democratischer maken door dit referendum door te voeren. Ook jongeren kunnen hun stem uitbrengen op ; hoewel dit niet meetelt voor het referendum.

4 Het aanstellen van een burgemeester in Holland
In Nederland wordt er gebruik gemaakt van het systeem van de benoemde burgemeester. De burgemeester wordt voor zes jaar benoemd. De gemeenteraad stelt een vertrouwenscommissie in en maakt een profielschets. De Commissaris van de Koningin selecteert een aantal kandidaten en de vertrouwenscommissie doet een voordracht. De Commissaris van de Koningin draagt een kandidaat voor bij de minister van Binnenlandse Zaken. Hij of zij kan daarbij dan alsnog kiezen voor een andere kandidaat. Dit is dus niet erg democratisch. Nu wordt er door middel van een referendum in steden zoals Zoetermeer het volk een stem gegeven in de kwestie. De uitkomst van het referendum is niet bindend maar het zou wel erg flauw zijn als ze tegen de wil van het volk in de andere kandidaat kiezen.

5 VS In de VS kiezen de mensen al sinds hun onafhankelijkheid van het engelse koninkrijk hun eigen bestuursleden. Werkelijk elke hoogste functie is gekozen door het volk zoals: De Sheriff, het hoofd van de brandweer en de burgemeester. De Amerikanen hebben dus altijd hun burgemeester gekozen. Het voordeel hiervan is dat het allemaal erg democratisch verloopt. Het grote nadeel is dat een kandidaat geldschieters voor/haar zijn campagne soms later als hij/zij is gekozen b.v. helpt met het krijgen van misschien wel onwettige vergunningen. VS

6 Overeenkomsten & verschillen
In Holland en de VS moet de burgemeester: de gemeente vertegenwoordigen, zorgen voor orde en veiligheid en de gemeenteraad voorzitten. In de VS wordt de burgemeester rechtstreeks gekozen door het volk. In Holland wordt hij geko- zen door de minister van Binnenlandse Zaken. En deze is niet rechtstreeks gekozen. In de VS wordt de burgemeester om de 4 jaar gekozen en in Holland om de 6 jaar. Overeenkomsten & verschillen Holland & VS

7 Referendum wel of niet nuttig? Een referendum is er om
het volk inbreng te geven in een bepaalde keuze. Dit is wel democratisch, maar is in feite een lege belofte. Je mag stemmen op 2 mensen die al voor je uitgeselecteerd zijn en je kent ze niet eens. De redenen om op 1 bepaalde kandidaat te stemmen worden dan gebaseerd op hun uitstraling of uiterlijk. Referendum wel of niet nuttig? Wat natuurlijk niets te maken heeft met hun manier van werken. ook wordt er (als de opkomst voldoende is) alleen gekeken naar de uitslag, maar het is helemaal niet bepalend. Het heeft dus eigenlijk helemaal geen zin en is lang niet zo democratisch als ze ons willen doen geloven. Holland kan een voorbeeld nemen aan de VS.


Download ppt "Burgemeestersreferendum"

Verwante presentaties


Ads door Google