De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Door: Tom Schuurmans (5Ab) & Nadia Dbijou (5Gb) Burgemeestersreferendum Holland Het aanstellen van een burgemeester in de VS Overeenkomsten en verschillen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Door: Tom Schuurmans (5Ab) & Nadia Dbijou (5Gb) Burgemeestersreferendum Holland Het aanstellen van een burgemeester in de VS Overeenkomsten en verschillen."— Transcript van de presentatie:

1

2 Door: Tom Schuurmans (5Ab) & Nadia Dbijou (5Gb)

3 Burgemeestersreferendum Holland Het aanstellen van een burgemeester in de VS Overeenkomsten en verschillen Holland/ VS Het aanstellen van een burgemeester in Holland Referendum wel of niet nuttig?

4 Voor het eerst in de geschiedenis kunnen de inwoners van Zoetermeer hun stem uitbrengen op een burgemeesterkandidaat. Deze wordt gekozen door middel van een referendum. Bij een referendum kan het volk zijn stem uitbrengen over een bepaalde beslissing. De uitslag van het referendum wordt pas geldig als er een opkomst is van minimaal 30%. Het is de bedoeling dat de uitslag wel meetelt, maar niet beslissend is voor de uitslag. De Minister van Binnenlandse zaken heeft nog steeds het laatste oordeel, de overheid wil het systeem dus democratischer maken door dit referendum door te voeren. Ook jongeren kunnen hun stem uitbrengen op www.zoetermeer.nl/jongeren ; hoewel dit niet meetelt voor het referendum.www.zoetermeer.nl/jongeren

5 In Nederland wordt er gebruik gemaakt van het systeem van de benoemde burgemeester. De burgemeester wordt voor zes jaar benoemd. De gemeenteraad stelt een vertrouwenscommissie in en maakt een profielschets. De Commissaris van de Koningin selecteert een aantal kandidaten en de vertrouwenscommissie doet een voordracht. De Commissaris van de Koningin draagt een kandidaat voor bij de minister van Binnenlandse Zaken. Hij of zij kan daarbij dan alsnog kiezen voor een andere kandidaat. Dit is dus niet erg democratisch. Nu wordt er door middel van een referendum in steden zoals Zoetermeer het volk een stem gegeven in de kwestie. De uitkomst van het referendum is niet bindend maar het zou wel erg flauw zijn als ze tegen de wil van het volk in de andere kandidaat kiezen. Het aanstellen van een burgemeester in Holland

6 In de VS kiezen de mensen al sinds hun onafhankelijkheid van het engelse koninkrijk hun eigen bestuursleden. Werkelijk elke hoogste functie is gekozen door het volk zoals: De Sheriff, het hoofd van de brandweer en de burgemeester. De Amerikanen hebben dus altijd hun burgemeester gekozen. Het voordeel hiervan is dat het allemaal erg democratisch verloopt. Het grote nadeel is dat een kandidaat geldschieters voor/haar zijn campagne soms later als hij/zij is gekozen b.v. helpt met het krijgen van misschien wel onwettige vergunningen.

7 Overeenkomsten Verschillen In Holland en de VS moet de burgemeester: de gemeente vertegenwoordigen, zorgen voor orde en veiligheid en de gemeenteraad voorzitten. In de VS wordt de burgemeester om de 4 jaar gekozen en in Holland om de 6 jaar. In de VS wordt de burgemeester rechtstreeks gekozen door het volk. In Holland wordt hij geko- zen door de minister van Binnenlandse Zaken. En deze is niet rechtstreeks gekozen.

8 Een referendum is er om het volk inbreng te geven in een bepaalde keuze. Dit is wel democratisch, maar is in feite een lege belofte. Je mag stemmen op 2 mensen die al voor je uitgeselecteerd zijn en je kent ze niet eens. De redenen om op 1 bepaalde kandidaat te stemmen worden dan gebaseerd op hun uitstraling of uiterlijk. Wat natuurlijk niets te maken heeft met hun manier van werken. ook wordt er (als de opkomst voldoende is) alleen gekeken naar de uitslag, maar het is helemaal niet bepalend. Het heeft dus eigenlijk helemaal geen zin en is lang niet zo democratisch als ze ons willen doen geloven. Holland kan een voorbeeld nemen aan de VS.


Download ppt "Door: Tom Schuurmans (5Ab) & Nadia Dbijou (5Gb) Burgemeestersreferendum Holland Het aanstellen van een burgemeester in de VS Overeenkomsten en verschillen."

Verwante presentaties


Ads door Google