De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kijk, dit is achromatopsie. Achromatopsiepagina 2 Met je ogen kun je zien Het oog is een bol, gevuld met helder vocht. Het oog heeft een stevige witte.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kijk, dit is achromatopsie. Achromatopsiepagina 2 Met je ogen kun je zien Het oog is een bol, gevuld met helder vocht. Het oog heeft een stevige witte."— Transcript van de presentatie:

1 Kijk, dit is achromatopsie

2 Achromatopsiepagina 2 Met je ogen kun je zien Het oog is een bol, gevuld met helder vocht. Het oog heeft een stevige witte wand met een opening aan de voorkant. Die opening is de pupil. Vóór de pupil zit het doorzichtige hoornvlies. Om de pupil heen zit het gekleurde regenboogvlies, de iris. Achter de pupil zit de lens.

3 Achromatopsiepagina 3 Licht Het oog vangt licht op. Dit licht gaat door het hoornvlies, de pupil en de lens en komt op de gele vlek. De lens zorgt er voor, dat het licht precies op de gele vlek valt. Op de gele vlek worden de lichtsignalen die binnenkomen, omgezet in stroompjes. Deze stroompjes gaan door de oogzenuw naar de hersenen. In de hersenen worden deze signalen verwerkt.

4 Achromatopsiepagina 4

5 Achromatopsiepagina 5 Achromatopsie Achromatopsie is een andere naam voor kleurenblindheid. Iemand die last heeft van achromatopsie heeft dit al sinds hij of zij geboren is. In het netvlies van je oog zitten twee soorten lichtgevoelige cellen. Dit zijn: kegeltjes staafjes

6 Achromatopsiepagina 6 De kegeltjes: zorgen ervoor dat je scherp kunt zien zorgen ervoor dat je kleuren kunt herkennen werken alleen als er voldoende licht is De staafjes worden actief als het gaat schemeren: zijn gevoeliger voor licht. kunt er geen kleuren mee zien kunt er niet scherp mee zien Kegeltjes en staafjes

7 Achromatopsiepagina 7 Iemand die last heeft van achromatopsie heeft geen of erg weinig werkende kegeltjes. Hierdoor ziet hij of zij geen kleuren. De staafjes werken wel goed.

8 Achromatopsiepagina 8 Dit gebeurt er… Iemand die last heeft van achromatopsie: ziet geen kleuren, wel veel grijs is heel gevoelig voor licht ziet bij fel licht alleen wit of grijs. heeft een nystagmus; de ogen bewegen zonder dat je ze zelf kan sturen

9 Achromatopsiepagina 9 Kleurenblindheidstest Wat zie jij hierin?

10 Achromatopsiepagina 10 Wat zag jij? Iemand die kleurenblind is ziet geen 2 in het plaatje Iemand die niet kleurenblind is ziet wel een 2 in het plaatje


Download ppt "Kijk, dit is achromatopsie. Achromatopsiepagina 2 Met je ogen kun je zien Het oog is een bol, gevuld met helder vocht. Het oog heeft een stevige witte."

Verwante presentaties


Ads door Google