De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Schermen! Een leuke en flitsende sport!. Wat is schermen Schermen is een snelle vechtsport. Het is de bedoeling om de tegenstander te raken zonder zelf.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Schermen! Een leuke en flitsende sport!. Wat is schermen Schermen is een snelle vechtsport. Het is de bedoeling om de tegenstander te raken zonder zelf."— Transcript van de presentatie:

1 Schermen! Een leuke en flitsende sport!

2 Wat is schermen Schermen is een snelle vechtsport. Het is de bedoeling om de tegenstander te raken zonder zelf geraakt te worden. Schermen gaat om: techniek,tactiek,uithoudingsvermogen, concentratie,reactievermogen concentratie,reactievermogen en beweeglijkheid. en beweeglijkheid.

3 De geschiedenis Het schermen is begonnen in de oertijd. Toen waren ze gewapend met knuppels. Ze vingen dieren en versloegen vijanden. Drieduizend jaar voor de jaartelling kwamen de eerste berichten van schermen. Ze ontdekten ijzer en brons en maakte daar wapens van.

4 Vervolg geschiedenis Vroeger schermden mannen tegen elkaar om de eer, ze daagden elkaar uit met een handschoen. Dit werd later verboden, maar toen gingen ze schermen als sport. Zo is de degen als sport wapen ontstaan. De vrouwen wilden ook gaan schermen als sport. Voor hun is de lichtere floret gemaakt.

5 Vervolg geschiedenis Als derde wapen hebben we het sabel dat vroeger in het leger werd gebruik. Tegenwoordig schermen mannen en vrouwen op alle drie de wapens. Elk wapen heeft zijn eigen spelregels. Het werd een edele sport met afspraken. Zo kwamen boetes voor het niet groeten van de maître.

6 De wapens Degen.Floret.Sabel.

7 Degen Degen is een steekwapen. Dit wapen wordt pas als sportwapen gebruikt na 1880. Degen heeft de simpelste spelregels en lijkt daarmee het meest op het oude duel, je mag alles raken, maar je kunt ook gelijktijdig met jouw treffer geraakt worden. Er geldt bij degen dus geen recht van de aanval.

8 Floret De floret is ook een steekwapen. Het wapen floret is lichter dan de andere wapens en is vroeger gemaakt voor vrouwen die sierlijker moesten schermen. Het trefvlak is daarom ook alleen de romp. Later gebruikten ze de floret als oefenwapen voor het degenschermen. Bij dit wapen geldt de recht van de aanval. Recht van de aanval is wie als eerste zijn arm strekt en een duidelijke aanvallende beweging maakt.

9 Sabel Sabel is als enige een slag/steek-wapen. Het trefvlak is het lichaam boven de riem. Dat komt nog uit de tijd dat de soldaten op paarden reden en alleen op het bovenlichaam van de tegenstander mikten. Ook bij dit wapen geldt nu als spelregel het recht van de aanval.

10 De uitrusting 1. Schermmasker. 2. Schermvest. 3. Schermhandschoen. 4. Schermbroek. 5. Lichaamskabel. 6. Ondervest. 7. Wapen.

11 Het leukste van schermen is het zelf te doen dus……… Vanmiddag allemaal een lange (trainings)broek en sportschoenen meenemen


Download ppt "Schermen! Een leuke en flitsende sport!. Wat is schermen Schermen is een snelle vechtsport. Het is de bedoeling om de tegenstander te raken zonder zelf."

Verwante presentaties


Ads door Google