De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het Leesgezelschap van 1768 Maandag 6 mei 2013 Verboden Kennis of misschien: “Kennis die ik liever niet had willen hebben” Allan R. de Monchy.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het Leesgezelschap van 1768 Maandag 6 mei 2013 Verboden Kennis of misschien: “Kennis die ik liever niet had willen hebben” Allan R. de Monchy."— Transcript van de presentatie:

1 Het Leesgezelschap van 1768 Maandag 6 mei Verboden Kennis of misschien: “Kennis die ik liever niet had willen hebben” Allan R. de Monchy

2 Indeling Genesis, Mesopotamie en Hammurabi
Botsende culturen en “roots” in Israel Islamitische wereld, wetenschap en Abdus Salam Van Einstein tot Ahmadinejad Lise Meitner, Albert Einstein en de bom Manhattan, Hiroshima, Nagasaki en de H-bom Nazi-Duitsland en de bom De Nederlandse Ultracentrifuge en Abdul Adir Kahn Proliferatie, Iran met Mahmoud Ahmadinejad Hoe nu verder en EINDE

3 Kennis van goed en kwaad Genesis 2:

4

5 Vruchten van de Levensboom Genesis 3:

6 Gilgamesj Epos

7 Inwoners van Uruk smeken haar god Isjtar bevrijd te worden van held en koning Gilgamesj. Isjtar stuurt Enkidu, een faun, naar hem toe en samen trekken ze erop uit om het levenskruid te vinden. Gilgamesj vindt het maar raakt het kwijt door de slang die het kruid verorbert.

8

9 Codex Hammurabi en de Moziaanse wetten van Genesis, Exodus en Deuteronomium.

10 De toren van Babel naar Pieter Beugel

11 Babylon heden en verleden. “Babel und Bibel”

12 Qumran Dode Zee Rollen Gedeelte uit Jesajarol

13 Terug naar onze tijd Knelpunt in culturen
Israel, het symbool van botsingen tussen oost en west.

14

15

16

17

18

19 Herbouw van 2-de tempel

20 Massada In 73 n.Ch. door Romeinen veroverd na drie jaar belegering

21 Resten van Romeinse belegering

22 Meer van Galilea

23

24

25 Wij, Joden, Islamieten en Christenen hebben allemaal onze “roots” in Israel met gevolg: Wat daar gebeurt raakt ons allemaal!

26 Cultuur van strijdende Godsdiensten van het Midden Oosten.
“Technology Driven” cultuur van het Westen. Vrijwel geen ruimte voor wetenschap in de Islamitische wereld.

27 Islamitische wetenschap eindigde 1492

28 Abdus Salam (Dienaar van Vrede) geboren in Punjab 1926 – gestorven 1996 kreeg Nobelprijs voor Elektrozwakke wisselwerking 1965

29 Ahmadiyya-Moslim Vandaar: FIRST…..NOBEL LAUREATE

30 Van Einstein tot Ahmadinejad
“de verboden kennis of kennis van goed en kwaad”

31 Wij gaan naar het wonderjaar 1905: E = m c²

32 E = m c² Albert Einstein en
30 juni 1905 verschijnt in het Duitse tijdschrift “Annalen der Physik” en lang artikel over de relativiteitstheorie. 25 september verschijnt een aanvulling waar Einstein zijn beroemde formule terloops nog even afleidt.

33 Zoals Einstein het formuleerde:

34 Conclusies van Einstein
Einstein zal gedacht hebben: Gezien de enorme waard van 9 maal 10 tot de 20-ste is het effect theoretisch interessant maar in de praktijk verwaarloosbaar klein. MAAR OMGEKEERD: Een kleine hoeveelheid massa is dus een enorme hoeveelheid energie!

35 Lise Meitner Ontdekt Uraan-235 Splijting (Fission) in 1938 Nobelprijs 1945 ging naar haar Otto Hahn en Frits Strassmann. Lisa Meitner, een Jodin vluchtte in de oorlog via Nederland naar Zweden. Daar wilde ze haar eerst niet als wetenschapper laten werken. Later kreeg ze een baan bij het Nobel instituut bij Kay Siegbahn. Uiteindelijk verhuisde ze verbitterd naar UK waar ze op hoge leeftijd stierf.

36 Kern Fusie en Fission/Splijting

37 Verrijking van Uraan-235 Van nature is slechts 0,7% U-235 rest voornamelijk U-238. Drie methodes voor Verrijking: Massa scheiding in elektromagneetveld Diffusie van Uraan hexa-fluoride Idem maar dan Ultra Centrifuge Door Kernreactie vormt zich ook Pu-239 dat ook versplijt kan worden.

38 Albert Einstein’s brief (2 aug 1939) aan President Franklin D
Albert Einstein’s brief (2 aug 1939) aan President Franklin D. Rosevelt; geïnitieerd door Leo Szilard, Edward Teller en Eugen Wigner Waarschuwing voor Hitler Een nucleaire bom maken op basis van kritische massa van hoog verrijkt Uraan -235. Afhankelijk van verrijkingsgraad minimaal10 kg. Maken van Bom met Plutonium-239 was tweede optie.

39 Twee maanden later antwoord:
Hoofd National Bureau of Standards Hoofden van Landmacht en Marine Maak studie van mogelijkheden met Uraan en “super-bom” te produceren gebaseerd op kettingreactie volgens artikel Leo Szilard. Ook Britten worden ingeschakeld Start Manhattan Project: Lesley Groves de baas.

40 MANHATTAN PROJECT

41 MANHATTAN PROJECT

42 Twee types van bommen: U-235 en Pu-239

43 Er werden drie bommen gemaakt:
16 juli 1945: proef explosie “Trinity” in woestijn van New Mexico (Almagoro) Plutonium boom van 20 Kilo Ton TNT De metalen toren waarop bom was gemonteerd verdampt volledig Het schouwspel was afschuwwekkend: “Het leek alsof de zon opkwam” (Robert J. Oppenheimer, directeur Los Alamos Lab)

44 Twee bommen op Japan 125.000 directe doden in Hiroshima (6 aug 1945) en Nagasaki (9 aug 1945).

45 De waterstof bom 1000 maal zo krachtig

46 Kern Fusie en Fission/Splijting

47 Waterstofbom 1000 maal krachtiger

48 Wat gebeurde in Nazi Duitsland ?
Tenslotte: De U-235 splijting is een “Duitse” uitvinding!

49 Werner Heisenberg De man van de onzekerheidsrelaties in de kwantummechanica. Probeert Nils Bohr in Denemarken te strikken (Beroemd toneelstuk Kopenhagen van Michael Frayn)

50 In september 1941 was er in het bezette Kopenhagen een ontmoeting tussen Werner Heisenberg en Nils Bohr. De familie van Bohr gaven documenten in 2002 vrij waarin valt te lezen dat Bohr geschokt was over het feit dat Heisenberg, die er blijkbaar van overtuigd was dat Duitsland de oorlog zou winnen, onthulde dat hij meewerkte aan de ontwikkeling van een Duitse atoombom. Toen Bohr dit aan de geallieerden bekendmaakte, gaf dit een extra impuls aan het Manhattanproject.

51 Na de oorlog in Europa werd Heisenberg gearresteerd en zat hij enige maanden gevangen in een landhuis, Farm Hall, bij Cambridge in Groot-Brittannië, samen met een aantal andere top Duitse geleerden (Carl Friedrich von Weizsäcker, Otto Hahn, Paul Harteck, Kurt Diebner, Walther Gerlach, Max von Laue en Karl Ritz). Ze werden goed behandeld en hadden veel vrijheid. Ze werden echter voortdurend afgeluisterd.

52 De Nederlandse Fysicus Sam Goudsmit krijgt de opdracht , na de oorlog na te gaan wat er van het Duitse atoomprogramma was terechte gekomen. De Alsos-missie. Dit bleek tegen te vallen. Mogelijke redenen zijn dat de Nazi-Duitsers dachten de oorlog wel conventioneel te kunnen winnen maar ook het verlies van veel vermoorde en gevluchte joodse wetenschappers zal zeker een belangrijke rol hebben gespeeld. Werner Heisenberg beweerde later dat hij het programma expres had vertraagde.

53 Het vervolg in Nederland
De Ultracentrifuge En wat daarna komt!

54 Ultra Centrifuge Nederland
Professor Wander Johannes de Haas Professor Jacob Kistemaker

55 Ultracentrifuge Uraan hexa-fluoride gas met massa verschil van slechts 0.87% tussen de isotopen. Bij een temperatuur van boven de 50 graden.

56

57 Abdul Quadir Kahn Geboren Bohpal India 1935 Stagiaire in 1975 (Spion)

58 Abdul Kahn Steelt begin 70-tiger jaren de technologie van Urenco en geeft Pakistan een bom. Nederland buitengewoon slordig met beveiliging. Wordt in Nederland als spion bij verstek veroordeeld. Krijgt toch van Minister Luns toestemming Nederland te bezoeken zonder opgepakt te worden.

59 Abdul Kahn Verkoopt Ultracentrifuge technologie aan: Iran
Libië Kadaffi Noord-Korea Werd eerst als held in Pakistan vereerd maar raakt toch in ongenade wegens “verkoop” van technologie.

60 Iran Plant Yazd Volgens Israel moet deze plant verwoest worden.

61 IAEA: Iran zet vaart achter uraniumverrijking !
International Atomic Energy Agency gevestigd in Wenen. De kern van het dispuut tussen Iran, Israel en het Westen over het atoomprogramma van de islamitische republiek ligt in de verrijking van uranium. De technologie kan gebruikt worden om brandstof voor kerncentrales te produceren, maar ook voor de productie van kernwapens. Mahmoud Ahmadinejad

62 Landen waar uranium wordt gevonden, zijn Namibië, Australië, Niger, Canada, Turkije, Rusland, de VS en Zuid-Afrika. Ook in Sudetenland in Tsjechië komt uranium voor. In februari 2003 werd uranium aangetroffen op 200 kilometer afstand van de stad Yazd in Iran. Er werd meteen een fabriek gebouwd om het pas ontdekte uranium te winnen. Wij vragen ons af: Waar is de verboden kennis begonnen ?

63 Nuclear Non-Proliferation Treaty Getekend 1 juli 1968
International Atomic Energy Agency heeft taak om te inspecteren voor alleen vreedzaam gebruik.

64 Belarus = Wit-Rusland

65 De verboden kennis ? EINDE
Adam et Eve chassés du Paradis terrestre E = mc² U Pu T, D De verboden kennis ? EINDE


Download ppt "Het Leesgezelschap van 1768 Maandag 6 mei 2013 Verboden Kennis of misschien: “Kennis die ik liever niet had willen hebben” Allan R. de Monchy."

Verwante presentaties


Ads door Google