De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het begin van de klokkenindustrie in het Zwarte woud gaat terug tot in de XVII e eeuw. Het is in 1640 dat de eerste klok van het Zwarte woud werd gemaakt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het begin van de klokkenindustrie in het Zwarte woud gaat terug tot in de XVII e eeuw. Het is in 1640 dat de eerste klok van het Zwarte woud werd gemaakt."— Transcript van de presentatie:

1

2 Het begin van de klokkenindustrie in het Zwarte woud gaat terug tot in de XVII e eeuw. Het is in 1640 dat de eerste klok van het Zwarte woud werd gemaakt.

3 De klokjes van die tijd waren zeer rudimentair, het mechanisme was in hout gemaakt.. Ze hadden maar één wijzer en hun betrouwbaarheid was twijfelachtig.

4

5

6

7 Zij werden gemaakt door mensen uit de bergen die geen grond hadden en die in de zomer werkten bij andere boeren. Om te overleven gedurende de lange wintermaanden begonnen ze met het vervaardigen van klokjes om de kleine opbrengst aan hun inkomen toe te voegen. Op te merken valt dat, volgens de traditie in het Zwarte woud, alleen de oudste zoon de ouderlijke hoeve erft.

8

9

10

11 De Zwarte woud klokjes evolueerden en de minuten wijzer werd er vlug aan toegevoegd. Vanaf toen, veranderden de wijzerplaten en zijn dikwijls van geverfd hout of ook van geverfd glas. Deze klokjes zijn vlug over de hele wereld gekend voor hun schappelijke prijs en hun sterkte.

12

13

14

15 Er werd eeen wedstrijd gelanceerd onder de makers om de vorm van de behuizing van de klokjes te vernieuwen Die werd gewonnen door Friedrich Eisenlohr, die ook de spoorweg van Baden-Wurtemberg bouwde, om de koekoeksklok zijn huidige vorm te geven.

16

17

18

19 Het eerste koekoeksklokje werd gemaakt door Franz Anton Ketterer in het dorpje Schonwald, dichtbij Triberg, in het Zwarte Woud. Ketterer slaagde als eerste er in de koekoeks roep te immiteren in het klokje met twee fluitjes die een verschillende toon lieten horen. Aanvankelijk wilde hij een hanekraai immiteren, maar dat lukte niet, hij heeft het vereenvoudigd en de kerkorgels hebben hem geïnspireerd.

20

21

22

23 Het is tijdens de winter van 1796, Dat deze eenvoudige kunstenaar dit eerste klokje sculpteerde om het kado te geven aan de burgemeester, de graaf Hanspeter Waldoffer. Dit klokje had onmiddellijk succes! In weinig tijd werd de kunstenaar overspoeld met orders. De koekoeksklokken industrie werd geboren!

24

25

26

27 Amper 12 jaar na de fabrikage van het eerste klokje, in 1808, telde het dorpje Schönval en de omliggende dorpen een belangrijk broederschap van 680 koekoeksklokken sculpteurs !

28

29

30

31 Vandaag kost een authentiek klokje, gemaakt door een kunstenaar van het Zwarte woud rond de 800 € ! Voor sommige klokjes wordt dikwijls veel meer gevraagd...

32

33

34

35

36 Hoe herkent men een echte koekoeksklok uit het Zwarte woud? Hij doet zijn ding alle uren, spreidt zijn vleugels en laat zich horen! U kan er honderden zien in Furtwangen, een kleine stad die lange tijd het centrum was van de klokjes industrie. Zijn “Uhrenmuseum” (klokjes museum), gekend over de hele wereld, schetst de geschiedenis van de klokjes van het Zwarte Woud. EINDE Will Glahe - De koekoekswals


Download ppt "Het begin van de klokkenindustrie in het Zwarte woud gaat terug tot in de XVII e eeuw. Het is in 1640 dat de eerste klok van het Zwarte woud werd gemaakt."

Verwante presentaties


Ads door Google