De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Veiligheidscommissie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Veiligheidscommissie"— Transcript van de presentatie:

1 Veiligheidscommissie

2 Even vooraf…… De VC heeft een 2-tal nieuwe leden mogen verwelkomen…..
Jeroen Buis Ondernemer op IT gebied Instructeur L+B (PAHO) Winand Sitsen 10 Jaar F16 vliegtuigonderhoudsmonteur geweest 2001 bij politie gaan werken als agent 2004 tot heden technisch rechercheur bij team forensische opsporing Oost Nederland

3 WETEN WE HET NOG……? Op weg naar een totale veiligheidscultuur…. Waar
willen we uitkomen? Wie gaan op reis? Waar zijn we nu? Wat moet nog gebeuren? Kan niet zonder.... Handboek op afdelings-niveau gereed Openheid over veiligheid Minder incidenten KNVvL Onze afdeling Scholen Verenigingen Instructeurs Piloten Implementatie op schoolniveau Openheid over veiligheid!

4 Inspectie Leefomgeving en Transport
De ILT is de inspectie die voortkomt uit de samenvoeging van de VROM-inspectie (VI) en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) Eist VMS bij luchtvaartorganisaties Het KNVvL-breed opgezette VMS is dusdanig opgezet dat het zowel de structuur van de KNVvL als de unieke aspecten van de luchtsporten in acht neemt. Het KNVvL-VMS kan als basis genomen worden en vervolgens aangevuld met afdelings- en clubspecifieke zaken.

5 Even nog voor de beeldvorming
“SCHOOL” “KNVvL” VEILIGHEIDSMANAGER VMS KNvVL VMS SCHOOLNIVEAU PROCEDURES REGISTRATIES INSTRUCTEURS HULPINSTRUCTEURS STARTLEIDER LIERMAN PILOOT “Harde veiligheid” “Zachte veiligheid”

6 ECHTER……. Voorvallen en in het bijzonder ongevallen zijn nooit helemaal uit te sluiten, ook niet met een handboek VMS. Wat wel kan, is dat we van voorvallen leren om herhaling te voorkomen. Dat vraagt openheid van de direct betrokkenen en begrip van anderen. Het gaat er daarbij niet om schuldigen te vinden of betrokkenen te veroordelen. Het gaat er wel om met elkaar oorzaken te vinden en vervolgens oplossingen te vinden om de kans op herhaling te verkleinen. Het VMS Handboek biedt daartoe dan ook een leidraad.

7 De componenten van het VMS zijn:
Risicomanagement (voorvalmanagement + gevaaridentificatie) Toetsing van verbetermaatregelen Veiligheidspromotie en –training Ter informatie: Veiligheidsmanager KNVvL: Huib Holsteijn Scholen/verenigingen: ook eigen VM aanstellen

8

9

10 “Gebieden” van de VC en VM…
Dood of blijvende geheel/gedeeltelijke invaliditeit 1 Zwaar letsel met langdurig herstel 3 Licht letsel, in aanmerking komend voor behandeling 30 “Incident” (onveilige handeling/situatie of bijna ongeval) 300 Registraties/meldingen van “incidenten” fungeren als bron voor verbeteracties!

11 Hoe nu verder…. Er komt een jaarlijkse VM dag
Er is bewust gekozen voor een VMS “Light” wat dus de school/vereniging de mogelijkheid biedt om op basis van het VMS handboek eigen procedures en uitvoeringsvoorschriften op te stellen. Planning: 22 november a.s. voorstel goedkeuring “VMS” tijdens ledenvergadering 01 januari 2014 invoering “VMS” bij scholen/verenigingen 01 januari 2015 inleveren jaarverslagen Er komt een jaarlijkse VM dag Vergelijkbaar met de instrukteursdag

12 Dus, er wordt vervolgactie verwacht van zowel verenigingen als scholen
Uiteraard worden deze daar nog verder over geïnformeerd!

13 Andere ontwikkelingen:
Per 01 januari 2014 komen meldingen in de Europese voorvalregistratie (EHPU)

14 Andere ontwikkelingen:
Veiligheidscommissie is uitgenodigd bij de Luchtvaartpolitie voor een oriënterend gesprek…..

15 Vragen?


Download ppt "Veiligheidscommissie"

Verwante presentaties


Ads door Google