De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MEER? IS ER ONTDEK HET ZELF! Is er meer?

Verwante presentaties


Presentatie over: "MEER? IS ER ONTDEK HET ZELF! Is er meer?"— Transcript van de presentatie:

1 MEER? IS ER ONTDEK HET ZELF! Is er meer?
Er zijn vandaag de dag, in onze moderne samenleving, veel mensen die weinig over het christelijk geloof weten. Want wat zou een man, Jezus, die 2000 jaar geleden, 4500 km verderop leefde, kunnen betekenen voor een iemand die leeft in het hier en nu? Iedereen zou zich toch wel eens afvragen of er meer is dan het leven hier op aarde? Tegenwoordig is er een groeiende belangstelling van mensen die niet naar de kerk gaan. Ze stellen vragen over Jezus. Was hij slechts een mens, of is Hij de Zoon van God? Als dat zo is, wat heeft dat dan te betekenen voor ons dagelijks leven? Deze cursus probeert een aantal kernvragen over het christelijk geloof te beantwoorden. De cursus is ontworpen voor mensen die niet naar de kerk gaan, maar die wel meer willen weten over het christelijk geloof. De cursus is ook voor mensen die pas tot het geloof in Jezus Christus zijn gekomen en voor mensen die de basis van hun geloof opnieuw willen opfrissen.

2 WAAR VULLEN WE ONS LEVEN MEE?
God heeft ons gemaakt om te leven in relatie met Hem en andere mensen. Dat is ook wat we nodig hebben. Liefde is belangrijk Eerst wil ik iets anders vragen aan jullie. Waar vul jij je leven mee? Noem eens een paar dingen? Zouden al deze dingen het doel van het leven kunnen zijn? Natuurlijk zijn deze dingen belangrijk voor je. Mensen vragen zich vaak af wat wij op deze wereld doen? Wat is de zin van het leven? Wat is het doel? Waar komen wij vandaan? Waar gaan wij heen? Waarom leven wij? Wat heeft ‘t voor zin? Het zijn de basisvragen van het leven. Sommigen ontwijken liever deze vragen. Maar diep van binnen heeft iedereen toch wel vragen over het leven? Iedereen zoekt naar een richting in het leven. Jezus geeft richting aan een verloren wereld. Alleen in Jezus Christus vind je de zin en het doel van het leven. Mannen en vrouwen zijn geschapen om te leven in een relatie met God. We hebben allemaal een duurzame relatie nodig. Een heel belangrijk woord in het christelijk geloof is Liefde. De Bijbel zegt: Al had ik alle kennis, wijsheid, geloof en alles in de wereld, maar had de liefde niet, ik was niets. 1 Korinthiërs 13:1-4. De enige relatie die werkelijk blijvend is en volmaakt in liefde is de relatie met God door Jezus Christus. Jezus heeft dat mogelijk gemaakt.

3 JEZUS CHRISTUS WHO AM I? Jezus: Jozua God redt ons Christus: gezalfde
degene met het hoogste ambt Johannes 14:6 En daarmee kom ik tot de kern van het christelijk geloof; namelijk Jezus Christus. Lezen Johannes 14:6; “Jezus zei: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij.” Betekenis van Jezus Christus is Jahwe (zaligheid). God redt ons; Christus (gezalfde) degene met het hoogste ambt. Als je deze Jezus ontmoet, dan word je iemand. Bij Jezus ben je nooit iets. Als ik in de Bijbel lees hoe Jezus met mensen omgaat, dan word ik ontroerd; wat gaaf hoe Hij met mensen omgaat. Niet kwetsend, niet bevooroordeeld. Hij neemt echt de tijd voor iemand. Als ik dan bedenk dat Hij mij ook kent, en dan bedoel ik echt door en door kent, daar word ik warm van. Hij houdt van mij, van jou, van jullie. Het gaat dus over ZIJN. Wie ben ik, wie mag ik zijn? WHO AM I?

4 “Ik ben de weg” Boeiend: op reis, op avontuur
Mensen missen een richting Waar kom ik vandaan? Waar ga ik naar toe? Waar ben ik? Sommige mensen zoeken hun hele leven naar het antwoord op de vraag: ‘ Wat doe ik op deze wereld?’ Freddie Mercury (Queen) heeft eens gezegd: “Je kunt alles hebben, maar toch niet gelukkig zijn, omdat je eenzaam bent. We hebben allemaal een duurzame, liefdevolle relatie nodig.” Hij had gelijk. Uiteindelijk is slechts 1 relatie volkomen liefdevol en duurzaam: een relatie met God. Jezus is de enige die ons kan brengen in een relatie met God die tot in eeuwigheid duurt. Wanneer je een relatie met God hebt ervaren worden de betekenis en de zin van het leven duidelijk. Je leert dingen zien die je nooit eerder hebt gezien en je ontdekt waarom je gemaakt bent.

5 “Ik ben de waarheid” Betrouwbaar
“Het maakt niet uit wat je gelooft, als je maar oprecht bent.” Soms zeggen mensen: Het maakt niet uit wat je gelooft, als je maar oprecht bent. Maar het is heel goed mogelijk om oprecht de fout in te gaan. Het is doorslaggevend wat je gelooft, omdat het namelijk bepaald hoe je leeft. Als mensen zeggen: Fijn dat je gelooft, maar het is niets voor mij. Dan is dat geen logisch standpunt. Als het christelijk geloof waar is, is het van levensbelang voor ons allemaal.

6 “Ik ben de waarheid.” Is Jezus betrouwbaar? Wat is waar?
Wat moeten we geloven? Jezus zegt: “Ik ben de waarheid.” Wat zegt je verstand? Wat zegt je gevoel? Is het christelijk geloof betrouwbaar? Het christelijk geloof staat of valt met de opstanding van Jezus Christus. Wat zijn de bewijzen die deze uitspraak ondersteunen? Hier zullen we het de komende lessen over hebben. Is Jezus betrouwbaar?

7 “Ik ben het Leven” Belangrijk
God heeft ons leven gegeven. Wij kiezen vaak niet voor het leven, maar voor begeerte, angst, haat, eigenbelang. Vaak denk ik van mezelf dat ik best goed leef, ik steel niet, ik pleeg geen moord of andere grote misdaden. Maar als ik mijn leven vergelijk met dat van Jezus, kom ik tot de ontdekking dat er veel dingen verkeerd bij mij zijn. Ongeduldig, egoïstisch, respectloos. < > Ik heb daar vergeving voor nodig. Die vergeving kan ik alleen bij Jezus Christus vinden. Jezus alleen geeft leven in een donkere wereld. < > We zullen in hf 3 zien dat Hij is gestorven om onze schuld weg te nemen en ons te bevrijden van verslaving, angst en uiteindelijk de dood. Maar hij is ook opgestaan om ons eeuwig leven te geven. Eeuwig leven…. Het geweldige nieuws – de kern van het geloof – is de boodschap van Gods Liefde voor jou en mij. Daarvoor is Jezus gekomen. Hij nam onze schuld op zich. Hij stierf voor onze zonden. Hij verbrak iedere verslaving. Hij is ook weer opgestaan. Jezus overwon de dood. Nu zijn we in staat om een relatie met God aan te gaan. Het betekent niet dat je leven makkelijk is, maar je mag wel ontdekken wat het doel is. Als je Gods liefde ervaart, ontvang je een nieuwe dimensie van liefde voor anderen. Jezus wil deze schuld weghalen NIEUW LEVEN

8 SOA? BBB! Het christelijk geloof Saai? Onwaar? Achterhaald? Eerder
Boeiend Betrouwbaar Belangrijk Als tegenstelling op wat veel mensen in deze wereld zeggen en denken, zou ik eigenlijk eerder willen zeggen dat het christelijk geloof juist boeiend is. Als je goed luistert en onderzoekt wie deze Jezus is, kan het niet anders dan dat je Hem ook boeiend gaat vinden. Elke keer ervaar ik in mijn leven weer nieuwe kanten van het christelijk geloof. En dan ontdek ik weer hoe God wil werken in de mensen. Als ik nadenk over hoe God in mijn leven werkt, is dat helemaal niet saai. Het is juist heel boeiend, heel motiverend. En als we nu eens kijken naar de term achterhaald? Het percentage christenen in Nederland is de laatste jaren wel gezakt, maar wereldwijd gezien neemt het aantal christenen nog steeds toe. Het christendom is met ongeveer twee miljard mensen veruit de grootste godsdienst in de wereld. Bovendien is de Bijbel het best verkochte boek van alle tijden. Het christelijk geloof is dus wereldwijd gezien beslist niet achterhaald. Maar is het christelijk geloof onwaar? Zou dat niet kunnen? Dat zou heel goed kunnen. Het zou allemaal één grote leugen kunnen zijn. Waarom niet? Ga maar op zoek. We gaan dat in deze cursus ook samen doen. We gebruiken daarvoor vaak de Bijbel. En het mooie van de Bijbel is, dat hoe meer je de Bijbel onderzoekt, hoe meer je erachter komt dat het klopt. Ik denk van sommige dingen nog steeds dat het onwaarschijnlijk is, maar onwaarschijnlijk is niet hetzelfde als onwaar. Dus blijf je vragen stellen. Graag! Iemand die niet vraagt, die leert niks. In deze cursus stellen we heel veel vragen en gaan we samen op zoek. We zullen samen nagaan of de Bijbel ook betrouwbaar is. Het christelijk geloof is ook Belangrijk / relevant voor iedereen om uiteindelijk gered te kunnen worden.


Download ppt "MEER? IS ER ONTDEK HET ZELF! Is er meer?"

Verwante presentaties


Ads door Google