De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1)Ironie als wapen 2)Socrates. Ontgoddelijking van het betrekkelijke. 3)Kierkegaard. Tegen obstakels voor echt en diep leven. 4)Nietzsche. Tegen obstakels.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1)Ironie als wapen 2)Socrates. Ontgoddelijking van het betrekkelijke. 3)Kierkegaard. Tegen obstakels voor echt en diep leven. 4)Nietzsche. Tegen obstakels."— Transcript van de presentatie:

1 1)Ironie als wapen 2)Socrates. Ontgoddelijking van het betrekkelijke. 3)Kierkegaard. Tegen obstakels voor echt en diep leven. 4)Nietzsche. Tegen obstakels van de maatschappij.

2 Ironie 1)Spot waarbij men het tegendeel zegt van wat men bedoelt te zeggen. 2) Van het lot: het toeval dat het tegengestelde brengt van waarop men hoopte.

3 1)Discrepantie ontdekken tussen wat je leest/hoort en weet en daarom letterlijke betekenis verwerpen. 2)Alternatieve interpretaties uitproberen, 3)Neemt besluit over kennis en overtuigingen van persoon die de uiting doet. 4)Kiest voor nieuwe betekenis. http://youtu.be/mrKiF2Kxujc Ironie als uitnodiging: taalspel

4 Ironie: het wapen van de zwakke Homo-adoptie? Daar ben ik groot voorstander van! Als je een baby krijgt, en je denkt dat íe homo is, moet je hem snel kunnen weggeven.

5 De omkering De overdrijving, Het understatement, Raar woordgebruik Vormen van Ironie

6 Oefen je ironische wapen Wie zou jij iets willen duidelijk maken? ( De koning, de buren, je broer…) Wat wil je duidelijk maken? (loon te hoog, te veel herrie, drinkt te veel) Zet je stelling midden op een A4 ( Het loon van de koning is te hoog.) Geef je blaadje aan de persoon rechts. Schrijf op het nieuwe blad vormen van ironie met betrekking tot de stelling. Neem de tijd! Het loon van de koning moet omhoog! De koning verdient nog meer dan God! De koning kan maar nèt zijn krot betalen. Dat ventje heeft wel heel veel poen.

7 Kan een computer ironisch zijn? IK BEN VRIJ!

8 Is er iemand wijzer dan Socrates? Orakel: ‘Nee! Er is niemand wijzer dan Socrates’ http://youtu.be/DKwecwRae8c (469 v.Chr. – 399 v.Chr.)

9 Ik ging op zoek naar de Wijze mannen van Athene. Ik wilde het orakel laten zien dat zij wijzer waren dan ik.

10 Wijsheid “Kennis van iets dat waarlijk mooi en goed is…” Wat is rechtvaardig? Wat is juist handelen? Wat moet/ mag niet? 1)Maak een lijst van jouw normen. Wat is zeker goed of slecht?

11 Stap 1: Roemen van een “wijze” Ironie = geveinsde onwetendheid

12 Respecteren = op nieuw zien Kies 1 norm die je durft te verdedigen. Vertel je norm. Leg uit waarom het waar is. Anderen: neem de normverteller volstrekt serieus. Bevestig en versterk oordelen. Vraag door om de wijsheid nog beter te begrijpen. Ga door tot…

13 De ander gaat twijfelen… Stap 2: Ik weet dat ik het niet weet…

14 Het mag niet regenen!

15 Ik moet nu gaan! Want ik wil mijn vergadering niet missen. Ik moet!

16 Ik moet nu gaan! Want ik wil mijn vergadering niet missen. Ik wil!

17 Je mag een zwerver niet doodschieten!

18 http://youtu.be/zM0xcyL1pqs?t=19m20s Maar waarom eigenlijk niet?

19 Ironie De ontmaskering van de vergoddelijking van het betrekkelijke.

20 Stap 3: Niet het weten, maar onderzoek staat centraal. Het zijn.

21 Kierkegaard 1813-1855 “Denk om te LEVEN!”

22 Ironie van het leven Intern besef van eigen dood.

23 De waarheid van het bestaan Is een individuele Subjectieve Eenzame Waarheid

24 Wat doet er toe? Wie ben ik?

25 Kies jezelf G eluk en uiterlijk doen er niet toe. Het gaat om een diep en echt leven. Dat vind je bij God.

26 Als je terugkijkt om jouw normenlijstje: -Welke hiervan blijven belangrijk in het ironische licht van jouw dood? -En welke zijn minder / niet belangrijk in het licht van jouw dood? Wat is ineens belangrijk in het ironische licht van jouw dood?

27 Nietzsche Voorwaarden voor wijsheid God is dood! Nietzsche 1844-1900 http://youtu.be/ZPs3ffxDqoo Denk dus zelf!

28 Dít is de werkelijkheid Laat je niet onderdrukken door illusies.

29 Zie God niet als goed en wijs God is enkel almacht! Haal die opperste goedheid uit de opvatting van God: ze is een God onwaardig. Haal de opperste wijsheid weg (…) Nee, God, de opperste macht – dat volstaat! Word God! Word vrij!

30

31 Maak zin! Zeg ‘Ja!’ tegen het leven… -misschien leef je het steeds opnieuw-

32 Iedereen heeft een aangeboren talent, maar bij maar weinig mensen is die mate van taaiheid, uithoudingsvermogen, energie aangeboren en aangekweekt, die maakt dat hij werkelijk een talent wordt.

33 Wij moeten bij het ontwerpen van onze ideaalbeelden onze fouten niet weglaten, maar er een sublieme vorm van vinden. Oefening: word wie je wilt zijn Stap 1: noteer enkele ‘slechte’ eigenschappen van jezelf Bedenk bijvoorbeeld welke kritiek je weleens krijgt. (Dit hoef je niet met de groep te delen) Bijvoorbeeld: -Te aanwezig /veel aan het woord -Slordig (mijn huis)

34 Stap 2: Vind de perfecte vorm van je slechte eigenschap Wie vindt deze eigenschappen erg? Jij of alleen anderen? Kan je de eigenschap zo gebruiken zodat het prettig wordt voor jouw leven? Bijvoorbeeld: Te aanwezig: Als ik aan het woord ben krijg ik aandacht. En daar houd ik van. Ik wil dus aandacht blijven zoeken. Of Ik ben niet netjes op mijn huis: maar ik besteed mijn tijd ook liever aan andere zaken. Ik geniet lekker van mijn zooi.

35 Stap 3: Bedenk een prikkelende, beetje absurde stelling met een kern van waarheid die jouw helpt om je slechte eigenschap te accepteren en te gebruiken. Het is goed als de regel aan het denken zet. Bijvoorbeeld: Wie niet praat is eenzaam. Mensen met een schoon huis stellen slechte prioriteiten. Wees niet deugdzamer dan je krachten je toelaten. Durf te provoceren!


Download ppt "1)Ironie als wapen 2)Socrates. Ontgoddelijking van het betrekkelijke. 3)Kierkegaard. Tegen obstakels voor echt en diep leven. 4)Nietzsche. Tegen obstakels."

Verwante presentaties


Ads door Google