De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Buitenplaatsen. inhoudsopgave inleiding opdracht: moderne buitenhuizen hoofdstuk 1: het ontstaan van buitenplaatsen opdracht: tuinen bij een buitenplaats.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Buitenplaatsen. inhoudsopgave inleiding opdracht: moderne buitenhuizen hoofdstuk 1: het ontstaan van buitenplaatsen opdracht: tuinen bij een buitenplaats."— Transcript van de presentatie:

1 buitenplaatsen

2 inhoudsopgave inleiding opdracht: moderne buitenhuizen hoofdstuk 1: het ontstaan van buitenplaatsen opdracht: tuinen bij een buitenplaats hoofdstuk 2: een liber amicorum hoofdstuk 3: landgoed Maarsbergen

3 inleiding Breukelen, Gunterstein

4 opdracht Hier volgen drie voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen. Wat valt je op?

5 kijk en lees. wat valt je op?

6

7

8 wat is je opgevallen? 1. 2. 3. 4. 5.

9 hoofdstuk 1: ontstaan van buitenplaatsen klik op het plaatje om het filmpje te starten

10 ontstaan van buitenplaatsen; een samenvatting Historische buitenplaatsen waren van rijke Amsterdamse kooplieden. In de zomer ontvluchtten zij de volle, stinkende stad en gingen op hun buitenplaats wonen. Alles werd meegenomen, ook de bedienden. Bij de buitenplaatsen waren mooie tuinen om in te wandelen. Ook waren er moestuinen, visvijvers, boomgaarden en vaak ook boerderijen, want lekker eten was heel belangrijk!

11 het ontstaan van buitenplaatsen; een samenvatting De rijke buitenplaatsbewoners lieten prachtige meubels, schilderijen, behang en andere mooie dingen maken om hun woning te verfraaien. Vaak kregen de buitenplaatsen ook kunstenaars op bezoek, die tekeningen, schilderijen en gedichten voor hen maakten, vaak met de buitenplaats als onderwerp. En de buitenplaats was ook belangrijk om te netwerken! Tijdens een gezellig en sportief middagje, werden banden aangehaald, nieuwtjes uitgewisseld en deals gesloten.

12 tuinen bij een buitenplaats Je ziet twee plattegronden van tuinen bij een buitenplaats. Links zie je een tuin in Franse stijl, rechts in Engelse stijl. welke verschillen zie je?

13 bekijk deze tuinen. welke verschillen zie je?

14 Franse tuinEngelse tuin1. 2. 3. tip Trek een (denkbeeldige) lijn precies door het midden (van boven naar beneden) door het huis en de tuin. Zijn links en rechts gelijk? welke verschillen zag je?

15 hoofdstuk 2: een liber amicorum tekening van het slot van een van de (Engelse) gasten ‘met Eijgen handt gemaeckt’ Uit: Album Amicorum (1613-1648) van Michael van Meer. (Bron: Wikipedia)

16 wat is een liber amicorum? Een liber amicorum is een soort gastenboek dat op buitenplaatsen werd gebruikt. Gasten konden in een Liber Amicorum een gedicht of lijfspreuk schrijven, een tekening maken, een familiewapen tekenen, of een bedankje voor de logeerpartij schrijven.

17 voorbeeld van een familiewapen

18 voorbeeld van een tekening en familiewapen

19 tekening van het kasteel van een van de gasten

20 een eigen liber amicorum

21 boeken die lijken op een liber amicorum poëziealbum receptieboeken of gastenboeken vriendenboek

22 Basis: dubbelgevouwen, stevig papier materiaal om mee te werken: tekeningen, vindsels, lapjes, gekleurd papier, (bewerkte) foto’s en gedichten binding: perforatie en lint voorbeeld 1: vrolijk boekje

23 voorbeeld 2: boek in doos, nostalgisch en geheimzinnig basis: bewerkte doos (om alles in te leggen), diverse losse bladen (karton, papier, stof) in een mapje materiaal om mee te werken: plankje met foto en tekst (voorkant doos), tekeningen, vindsels, lapjes, (bewerkte) foto’s en gedichten binding: opgeplakt biasband

24 basis: stevig karton en bruin, breed plakband materiaal om mee te werken: stempels, beschilderd papier, tekeningen, vindsels, (bewerkte) foto’s en gedichten binding: losse touwtjes voorbeeld 3: leporello in natuurlijke kleuren

25 hoofdstuk 3: buitenplaats kasteel Sterkenburg Geschiedenis buitenplaats landgoed Maarsbergen Kasteel Maarsbergen, de zijgevel, in 1646/7

26 geschiedenis buitenplaats landgoed Maarsbergen Maarsbergen ten tijde van de familie De Marez, in 1749 Het kasteel in 1868, met bovenop de toren een hele nieuwe borstwering met kantelen Het kasteel in 8, met bovenop de toren een hele nieuwe borstwering met kantelen

27 Maarsbergen in 1868

28 Kasteel Maarsbergen in 1905


Download ppt "Buitenplaatsen. inhoudsopgave inleiding opdracht: moderne buitenhuizen hoofdstuk 1: het ontstaan van buitenplaatsen opdracht: tuinen bij een buitenplaats."

Verwante presentaties


Ads door Google