De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ethisch Verantwoord Sporten. Panathlonverklaring als aanzet voor verdere acties voor meer ethiek in de sport.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ethisch Verantwoord Sporten. Panathlonverklaring als aanzet voor verdere acties voor meer ethiek in de sport."— Transcript van de presentatie:

1 Ethisch Verantwoord Sporten

2 Panathlonverklaring als aanzet voor verdere acties voor meer ethiek in de sport

3 6 ethische thema’s : 1. de rechten van het kind in de sport; 2. inclusie; 3. respect voor diversiteit; 4. het fairplaybeginsel; 5. de fysieke en psychische integriteit van het individu; 6. solidariteit.

4 Keuze thema VAL Het fairplaybeginsel

5 Richtsnoeren Richtsnoer 1: De Vlaamse Atletiekliga zal inspanningen leveren om alle actoren en belanghebbenden te sensibiliseren voor het belang van fair play en hen te begeleiden en te ondersteunen bij het implementeren van fair gedrag in de sportfederatie en de sportclub.

6 Richtsnoer 2: De Vlaamse Atletiekliga zal inspanningen leveren om naast het competitieve kader, het recreatieve, vormende en bredere karakter van de sport op een positieve manier in de kijker te plaatsen.

7 Doelstellingen 2011-2012 Richtsnoer 1 Door het aanbieden van een gedragscode aan de verenigingen, het promoten van een vertrouwenspersoon in de verenigingen en het organiseren van acties om “good practices” te bevorderen, wil de Vlaamse Atletiekliga dat tegen eind 2012 –70% van de verenigingen over een gedragscode beschikt –70% van de verenigingen een vertrouwenspersoon heeft –alle verenigingen op de hoogte zijn van EVS-initiatieven van de federatie

8 Richtsnoer 2 Door het promoten van technische brevetten voor jeugdatleten wil de Vlaamse Atletiekliga de mentale druk tot het leveren van prestaties bij jongeren verlagen en een alternatieve uitdaging geven voor minder talentvolle kinderen. De federatie streeft er naar dat tegen eind 2012 30% van de verenigingen gebruik maakt van deze brevetten.

9 Opstellen van een profiel voor vertrouwenspersonen binnen een vereniging. Aanduiden van een vertrouwenspersoon in de federatie en communicatie hieromtrent naar de verenigingen Infosessie voor vertrouwenspersonen in verenigingen Opstellen en verspreiden van een gedragscode voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden en ouders. Actieplan 2011 - Richtsnoer 1

10 Acties tijdens kampioenschappen –handdrukactie –ethische slogan op deelnemers- en toegangskaarten –verkiezing “fairste jurylid” – “fairste atleet” Infosessie voor trainers en bestuurders betreffende ethisch verantwoord sporten

11 Actieplan 2011 - Richtsnoer 2 Uitwerken van een technisch stappenplan voor de jeugd per discipline Uitwerken van de lay-out en drukken van de brevetten Infosessie betreffende het gebruik van technische brevetten in de verenigingen Promoten van brevetten bij de verenigingen promotioneel – ter ondersteuning van jeugdbegeleiding – instapvoorwaarde INI-opleiding Eerste gebruik van de technische brevetten in de verenigingen


Download ppt "Ethisch Verantwoord Sporten. Panathlonverklaring als aanzet voor verdere acties voor meer ethiek in de sport."

Verwante presentaties


Ads door Google