De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Limburgse Afvalconferentie 2004 Thema “Samenwerking en markt” Thema “Samenwerking en markt” U bent de architect.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Limburgse Afvalconferentie 2004 Thema “Samenwerking en markt” Thema “Samenwerking en markt” U bent de architect."— Transcript van de presentatie:

1 Limburgse Afvalconferentie 2004 Thema “Samenwerking en markt” Thema “Samenwerking en markt” U bent de architect

2 Opening door Rob van Dooren Gemeentebestuur Weert Wethouder Portefeuille: –Cultuur, –Sociale Zaken, –Wet Voorzieningen Gehandicapten, –Onderhoud openbare ruimte, –Afvalbeleid en -uitvoering, –Arbeid en werkgelegenheid.

3 Uw dagvoorzitter Wim Hazeu Gemeente Maastricht Wethouder Volkshuisvesting, Natuur en Afvalbeleid (VNA) Portefeuille –Volkshuisvesting (incl. woonwagenzaken) –Bouwen en Wonen (incl. cultureel erfgoed) –Afvalbeleid en -uitvoering –Groen Natuur Landschap

4 Programma Afvalconferentie 2004 TijdstipOnderdeelInleider 11.00Opening afvalconferentie 2004Rob van Dooren 11.10VoorbeschouwingWim Hazeu 11.15“Nieuwe trends, technieken en kosten in de afvalmarkt”Herman Huisman 12.00“De ondernemer en het Europese speelveld”Ludwig Ramacher 12.45 Lunch 14.15“Europese richtlijnen en het speelveld van de ondernemer”Kees Wielenga 15.00“Aansprekende resultaten in afvalbundeling, inkoopkracht en samenwerking”Jurrie Oosterhof 15.45Conclusies en afsluitende samenvattingWim Hazeu 16.00Afsluiting met hapje en drankje

5 Wat betreft een nieuw verwerkingscontract voor restafval: Uitkomsten afvalconferentie 2003

6 Waar zitten de kosten? (Restafval kost ± € 0,25 per kilogram) verwerken logistiek overig belasting € 0,14 € 0,08 € 0,02 € 0,01 Uitkomsten afvalconferentie 2003

7 trend: minder restafval en verdere scheidingsmogelijkheden Wat bepaalt de kosten? KCA OPK textiel glas GFT restafval GHA 207 KTON105 KTON (Waar loont inkoopbundeling het meeste) Oplopende kosten per kg Uitkomsten afvalconferentie 2003

8 Limburgse Afvalconferentie 2004 Thema “Samenwerking en markt” U bent de architect Vier inleiders, vier rollen, vier gezichtshoeken Herman HuismanBeleid (nationaal) Ludwig RamacherOndernemer (Europees) Kees WielengaBeleid (Europees) Jurrie OosterhofAfvalmakelaar (regionaal)

9 Introductie Herman Huisman “Nieuwe trends, technieken en kosten in de afvalmarkt” Herman Huisman is directeur van het Afval Overleg Orgaan (AOO), een agentschap van het ministerie VROM. De werkzaamheden van het bureau AOO richten zich op ondersteuning van bestuurlijke platforms en advisering aan het ministerie en aan het Parlement. Het bureau AOO is een informatiecentrum over afvalbeheer. Inzicht in trends, technieken en kosten zijn cruciaal om als professioneel opdrachtgever te opereren in de afvalmarkt.

10 Sheets Herman Huisman

11 Introductie Ludwig Ramacher “De ondernemer en het Europese speelveld” Ludwig Ramacher is internationaal afvalacquisiteur verbonden aan RWE Umwelt in Viersen. RWE Umwelt is een private onderneming met een omzet van 2,1 miljard euro; de 3e speler in Europa op het gebied van afval. SITA is de grootste (private) Europese speler met 4,1 miljard euro, terwijl de Nederlandse overheidsbedrijven AVR en Essent Milieu, die een omzet hebben van resp. 490 en 460 miljoen euro, relatief kleine spelers zijn. Ludwig Ramacher deelt zijn expertise en zijn toekomstverwachting over de Europese markt na 2006, als de Europese afvalgrenzen open gaan.

12 Sheets Ludwig Ramacher

13 Introductie Kees Wielenga “Europese richtlijnen en het speelveld van de ondernemer” Kees Wielenga is senior adviseur bij het adviesbureau FFact Management Consultants in Rijen. FFact adviseert en begeleidt bedrijven en overheden, die actief zijn op het gebied van afval en bodem, bij het formuleren en implementeren van strategieën gericht op duurzaamheid. Kees Wielenga is specialist in vraagstukken rond de Europese dimensie van het afvalbeleid. Daarbij bouwt hij voort op zijn ervaring als medewerker bij de afvalafdeling van de Europese commissie. Hij gaat vooral in op de recente ontwikkelingen binnen het Europese beleid en de Europese wetgeving op het functioneren van de afvalmarkt.

14 Sheets Kees Wielenga

15 Introductie Jurrie Oosterhof “Aansprekende resultaten in afvalbundeling, inkoopkracht en samenwerking” Jurrie Oosterhof is directeur van Afvalverwijdering Utrecht (AVU); een gemeenschappelijke regeling sinds 1984 en opgericht door de Utrechtse gemeenten en de provincie Utrecht. AVU heeft 4 personeelsleden en bundelt / regisseert de afvalstroom uit 33 Utrechtse gemeenten met 440 duizend huishoudens (1,1 miljoen inwoners) en een totaal afvalvolume van 540 kton afval. Qua verzorgingsgebied is AVU vergelijkbaar met Limburg. AVU is uiterst succesvol gebleken in het in de markt zetten van het Utrechtse afval en Jurrie Oosterhof bespreekt de successen en de valkuilen.

16 Sheets Jurrie Oosterhof


Download ppt "Limburgse Afvalconferentie 2004 Thema “Samenwerking en markt” Thema “Samenwerking en markt” U bent de architect."

Verwante presentaties


Ads door Google