De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk , Energie dus ook warmte

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk , Energie dus ook warmte"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk , Energie dus ook warmte

2 Energiebronnen en energiesoorten
Met energie kun je arbeid verrichten. Onze voornaamste energiebron is voedsel. Het symbool voor energie: E. De officiële eenheid van energie is joule, afgekort: J. Energie komt uit een energiebron. De zon is onze belangrijkste energiebron.

3 Chemische energie Brandstoffen (waaronder ook voedsel) zijn energiebronnen, want als zij verbranden, komt er energie vrij. De energiesoort die in de brandstof is opgeslagen, noemen we chemische energie. Hoewel kernenergie overeenkomsten heeft met de chemische energie, wordt toch meestal als een aparte energiesoort beschouwd.

4 Bewegingsenergie Een bewegende massa heeft bewegingsenergie. Bekende energiebronnen hierbij zijn wind en stromend water. Wind werd vroeger en nu als energiebron gebruikt. Het voordeel is dat het gratis is. Het nadeel dat het er soms is en soms niet.

5 Andere energiesoorten
Elektrische energie Stralingsenergie (zonne-energie) Thermische energie (warmte) Dat warmte een energiesoort is kun je als volgt zien. Als je een hoeveelheid gas verwarmt, dan stijgt de temperatuur van het gas. Dit betekent dat de moleculen van het gas sneller gaan bewegen. Dus de toegevoegde warmte is omgezet in bewegingsenergie

6 Van de ene energiesoort naar de andere
Een energiesoort kan omgezet worden in een andere. Als een wieltje van de dynamo draait, wordt in de dynamo bewegingsenergie omgezet in elektrische energie. Deze elektrische energie wordt in het lampje omgezet in licht. In een elektriciteitscentrale gebeurt iets vergelijkbaars, maar dan in het groot. Door verbranding van een brandstof of door een kernreactie wordt water omgezet in stoom. Deze stoom brengt een turbine (schoepenrad) in beweging die op zijn beurt een reusachtige dynamo, generator genoemd, laat draaien. Het resultaat is elektrische energie.

7 Ook de bewegingsenergie van stromend water kan omgezet worden in elektrische energie.
In Nederland gebeurt dit onder andere bij Alphen aan de Maas. Daar staat een elektriciteitscentrale die gevoed wordt door stromend water. Een centrale levert de elektrische energie voor ongeveer gezinnen. Het grote voordeel van zulke centrales is dat zij erg milieuvriendelijk zijn. Wind bestaat uit een enorme hoeveelheid bewegende lucht. Door de bewegingsenergie van de wind komt de propeller van de windmolen in beweging De propeller drijft een dynamo aan. De dynamo levert weer elektrische energie. Een gemiddelde windmolen levert elektrische energie voor ongeveer 300 woningen.

8 Gemaakt door: Nelleke Wittekoek Isa Zuijderduijn


Download ppt "Hoofdstuk , Energie dus ook warmte"

Verwante presentaties


Ads door Google