De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het 3e epeisodion en het 3e stasimon 663-865 Paul Penris, Robin Viëtor en Eliane Zwart.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het 3e epeisodion en het 3e stasimon 663-865 Paul Penris, Robin Viëtor en Eliane Zwart."— Transcript van de presentatie:

1 Het 3e epeisodion en het 3e stasimon 663-865 Paul Penris, Robin Viëtor en Eliane Zwart

2 663-763 Aigeus de koning van Athene komt op. Medea en Aigeus hebben een gesprek. Zij vraagt waarom hij hier is. Hij is bij het orakel van Apollo geweest omdat hij kinderloos is. Het orakel zei: Ontsluit de poot die uitsteekt niet voor aan de huiselijke haard is teruggekeerd. Hij wil het Orakel hier aan iemand voorleggen. Dan vraagt Aigeus wat Medea scheelt. Zij legt het verhaal uit. Aigeus laat blijken dat hij het erg vind voor Medea Dan smeekt ze of Aigeus haar in huis wilt nemen, omdat ze uitgewezen wordt. In ruil daarvoor belooft zij zijn kinderwens te vervullen. Aigues zegt haar te willen ontvangen en beschermen, maar hij wil haar niet mee nemen. Medea stemt daarmee in, maar wil een garantie. Aigeus vraagt zich af of ze hem niet vertrouwd maar stemt uiteindelijk in. Na dat de eed in gesproken wenst Medea Aigeus een prettige reis en zegt ze dat ze onmiddelijk naar zijn land komt als haar plannen zijn gelukt. Het koor wenst hem ook een goede reis en noemt Aigeus een edele man. Een onduidelijk orakel Een waardeloze echtgenoot Precies op tijd asiel!

3 Stilistische en Narratologische begrippen: 667 - 708 In het dialoog tussen Medea en Aigeus zeggen ze om de beurt een zin. 673: AIGEUS: Nee, ik ben niet ongehuwd gebleven 703: AIGEUS: Dan begrijp ik wel dat u eronder lijdt, mevrouw.

4 Stilistische en Narratologische begrippen: Stichomythie Litotes Eufemisme

5 Triomf 764-771 Korte samenvatting Stilistische en Narratologische begrippen

6 Wraak 772-790 Korte Samenvatting Stilistische en Narratologische middelen Extra toevoeging

7 Een gruwelijk vervolg 791-823 Klaar met verhaal aan Zeus Reactie van het koor Op een Boodschap

8 Elk voordeel zijn nadeel Spijt Trots Medeplichtig Intense haat

9 Stilistische en Narratologische middelen Enjambement Chiasme Andere slimmigheden

10 Derde Stasimon 824-865 Strofe: Lofrede over Atheners en hun land. Antistrofe: Lofrede op Afrodite en haar liefde. Strofe: Vraag hoe zo’n land iemand als Medea kan verdragen. Smeekbede haar kinderen niet te doden. Antistrofe: Vraag hoe ze zo meedogenloos kan zijn, haar kinderen te doden. Vraag: Waarom heeft het koor het over Athene?

11 Antwoorden Medea is van plan na haar wraak gepleegd te hebben naar Athene te geen.


Download ppt "Het 3e epeisodion en het 3e stasimon 663-865 Paul Penris, Robin Viëtor en Eliane Zwart."

Verwante presentaties


Ads door Google