De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

OVER OUDE DRUKKEN K ennismaken met boeken gedrukt vóór 1840 Wat zijn oude drukken?

Verwante presentaties


Presentatie over: "OVER OUDE DRUKKEN K ennismaken met boeken gedrukt vóór 1840 Wat zijn oude drukken?"— Transcript van de presentatie:

1 OVER OUDE DRUKKEN K ennismaken met boeken gedrukt vóór 1840 Wat zijn oude drukken?

2 Dit tweedelige handschrift dateert van het einde van de 18 de eeuw.

3 Oude druk. Het papier van deze druk uit 1780 is gemaakt van lompen, bevat geen lignine en verzuurt nauwelijks. De kwaliteit is vandaag nog uitstekend.

4 Moderne druk. Het papier van deze druk uit het begin van de 20 ste eeuw is gemaakt van houtslijpsel en bevat lignine dat inwendig verzuurt. Het papier vergeelt, wordt sprok en zal op de lange duur verpulveren. Vooral het papier gebruikt tijdens en tussen beide wereldoorlogen is van slechte kwaliteit.

5 Boekblok. Tot ongeveer 1840 verkoopt de boekhandelaar uitsluitend boekblokken. Deze bestaan uit een stapel losse katernen of hebben een voorlopig naaisel met al of niet een papieren omslag. Dit boekblok dateert van 1596.

6 Oude banden. De koper zorgt ervoor dat het door hem gekochte boekblok een band krijgt. Naargelang zijn middelen en voorkeur is deze band eenvoudig of rij- kelijk versierd. Elk exemplaar van dezelfde druk verschilt daardoor van alle ande- re exemplaren en wordt beschouwd als een individu met een eigen geschiedenis.

7 Moderne banden. Moderne drukken krijgen allen éénzelfde band nog vóór ze in de boekhandel terechtkomen en zijn dus uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden. Hier tonen we vier exemplaren van dezelfde druk uit 1979. Elk exemplaar heeft eenzelfde kartonnen band met papieren omslag.

8 De verscheidenheid in grootte en dikte van oude drukken is zeer groot. Hier tonen we één van de kleinste, één van de dikste en één van de grootste exemplaren uit onze collectie oude drukken.


Download ppt "OVER OUDE DRUKKEN K ennismaken met boeken gedrukt vóór 1840 Wat zijn oude drukken?"

Verwante presentaties


Ads door Google