De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De ronde van Frankrijk deel 10: Champagne Echte Champagne is wars van calculeren en daarom is het een van de mooiste geneugten in een wereld die van calculaties.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De ronde van Frankrijk deel 10: Champagne Echte Champagne is wars van calculeren en daarom is het een van de mooiste geneugten in een wereld die van calculaties."— Transcript van de presentatie:

1

2 De ronde van Frankrijk deel 10: Champagne Echte Champagne is wars van calculeren en daarom is het een van de mooiste geneugten in een wereld die van calculaties aan alkaar hangt. Champagne heeft niets met rede, maar alles met dromen te maken. (Hans Ferrée)

3 Het champagne-etiket 1 Het champagne-etiket 1 De Champagne ( la Champagne ) is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam "Champagne" ( le champagne ) mogen dragen. Daarnaast worden ook enkele niet-mousserende witte wijnen geproduceerd onder de AOC "Coteaux Champenois". Champagne bestaat uit twee regio's. De noordelijke regio ligt rondom de driehoek Reims (N), Épernay (W) en Châlons-en-Champagne (ZO). De zuidelijke regio ligt ten zuiden van Châlons-sur-Marne en wordt begrensd door Bar-sur-Aube(N0), Bar-sur-Seine(W) en Mussy-sur-Seine(Z). Als gevolg van de wereldwijde, grote vraag naar Champagne en de daaruit voortvloeiende schaarste, werd in 2008 door de Franse wijnbranche unaniem besloten de officiële Champagne-streek uit te breiden, waardoor meer wijn geproduceerd kan worden die afkomstig is uit de Champagne- streek. In plaats van de oorspronkelijke 319 districten die het predicaat champagne aan mousserende wijn kunnen geven, behoren na de uitbreiding 357 districten tot de champagne-streek.

4 Het champagne-etiket 2 Het champagne-etiket 2 Een champagne-etiket is vaak zeer onduidelijk. Behalve de herkomstaanduiding vermeldt het de naam van het merk, het type, dat afhankelijk is van het suikergehalte (bijv'. brut), de naam van de producent, de inhoud van de fles (bijv. 750 ml), het alcoholgehalte (bijv. 12,5%) en eventueel de speciale cuvée en het jaar (bijv. Millésime 1990). Daarnaast kan op het etiket ook de kwaliteit van de champagne vermeld worden. Champagnes worden opgedeeld in 3 categorieën. Deze opdeling gebeurt op basis van de kwaliteit van de druiven, die wordt bepaald door de terroir. Zo heb je: grand cru champagne (de beste kwaliteit), premier cru champagne sans cru.

5 Het champagne-etiket 3 Het champagne-etiket 3 Extra-Brut, Brut Integral of Brut Zero: Het suikergehalte bij deze champagnes is ongeveer 0% (0-6 gram suiker per liter). Dit lage suikergehalte is er de oorzaak van dat deze Champagnes een droge smaak hebben. Het zijn doorgaans de rijpere Champagnes die zich hiervoor lenen. Brut: Het suikergehalte van een Brut Champagne is ongeveer 1% (dit komt overeen met maximaal 15 gram suiker per liter). Het is de meest voorkomende Champagne en dus ook wereldwijd de meest gedronken Champagne. De Brut Champagne wordt meestal uit een mengeling van de Pinot Meunier, de Chardonnay en de Pinot Noir druiven gemaakt. Elk Champagnehuis heeft hierin zijn eigen onveranderlijke stijl waarbij zeer veel vakmanschap vereist is om tot een goed mengsel te komen. De Brut Champagnes worden ook evenals de Extra Brut Champagnes ingedeeld bij de 'droge' Champagnes. Het percentage suiker dat wordt toegevoegd aan deze Champagne kan variëren tot maximaal 2% (afhankelijke van het Champagnehuis). Extra-sec: het suikergehalte van een Extra Sec champagne kan tot 3% gaan. Een Extra-Sec zit qua smaak tussen zoet en droog in. Demi-Sec of Rich: het suikergehalte van een Demi-sec of half droge Champagne kan oplopen tot 5% (33 tot 50 gram suiker per liter). De meeste hebben een suikergehalte van 35 gram soms 45 gr.

6 Het champagne-etiket 4 Het champagne-etiket 4 Vaak staat er onder de overige gegevens een nummer met twee letters ervoor: deze verraden wie de champagne heeft gebotteld. Elke bottelaar heeft zijn eigen kenteken: NM: négociant-manipulant. Deze handelaar of dit huis oogst of koopt druiven, most of basiswijnen en verwerkt ze in zijn kelders tot champagne. RM: récoltant-manipulant. Een wijnboer die van zijn eigen oogst in zijn eigen kelders champagne maakt. RC: récoltant-coopérateur. Een wijnboer die lid is van een genootschap waarvan hij de wijn terugneemt om hem aan zijn eigen klanten te verkopen. CM: coopérative de manipulation. Een genootschap van wijnboeren, dat van de druiven van zijn leden in eigen kelder champagne maakt en laat rijpen. SR: société de récoltants. Een vereniging van onafhankelijke wijnboeren, die van de oogst van haar leden champagne maakt en bottelt. ND: négociant distributeur. Een wijnhandelaar of handelsmaatschappij die gebottelde champagne koopt en van etiketten voorziet. R: récoltant. Een wijnboer laat een négociant-manipulant in loondienst wijn van zijn druiven maken en krijgt de champagne gebotteld van hem terug. MA: marque auxiliaire. Letterlijke vertaling uit het Frans is hulpmerk, dat staat voor handelsmerken die in opdracht van een wederverkoper gemaakt en van zijn etiket voorzien worden.

7 Het champagne-etiket 5 Het champagne-etiket 5 Soorten champagne * Extra-brut * Brut * Sec * Demi-sec * Doux * Brut sans millésime * Blanc de blancs * Blanc de noirs * Crémant * Rosé * Millésime * Cuvée prestige Druivenrassen Champagne mag gemaakt worden van een beperkt aantal druivenrassen pinot noir (blauw druivenras) pinot meunier (blauw druivenras) chardonnay (wit druivenras) De meeste champagne is een blend van deze drie. Wanneer er alleen gebruik wordt gemaakt van de Chardonnay vermeldt men op het etiket dat het om een Blanc de Blancs gaat. Wanneer enkel de Pinot Noir wordt gebruikt, spreekt men over een Blanc de Noirs.

8 Het champagne-etiket 6 Het champagne-etiket 6 Champagne wordt volgens traditie in glazen flessen van verschillende formaten verkocht. Elk van die flesformaten heeft een eigen naam NaamInhoud (liter) Quart/Piccolo0,20 Demi0,375 Bouteille0,75 Magnum1,50 Jéroboam3,00 Réhoboam4,50 Méthusalem6,00 Salmanazar9,00 Balthaza12,00 Nebukadnezar15,00 Melchior18,00 Souverain26,00 NaamInhoud (liter)

9

10 Côtes des Blancs Cramant is een van de 3 topgemeentes binnen champagne côtes des blancs!

11 Het champagne-etiket 7 Het champagne-etiket 7 Blanc-des-Blancs Champagne: Dit betekent letterlijk 'Wit van Witte', dus een witte wijn geproduceerd van witte druiven. Indien een champagne uitsluitend van de Chardonnay-druif gemaakt wordt, dan noemen we hem een Blanc-des-Blancs. Deze Champagne kan in alle gebieden van de Champagnestreek gemaakt worden. De beste Blans-des-Blancs komen echter uit een klein gebied binnen de Côtes des Blancs nl. tussen Cramant en Le Mesnil-sur-Oger.

12 Thiery BlondelBonnaire Van meet af aan een gewijde wijn Tot de Middeleeuwen waren het de geestelijken die zich bezighielden met wijnbouw: de wijn werd gewijd en tijdens de mis gedronken. Door de combinatie van ligging en geschiedenis trof de champagne een uitzonderlijk lot. Toen Clovis zich bekeerde, werd hij namelijk gedoopt door Sint Remi, bisschop van Reims, die in een villa woonde omringd door wijngaarden, vlakbij het huidige Epernay. De eerste koning van Frankrijk werd gekroond in de Champagne en de wijnen uit de Champagne werden gewijd op kerstmis in het jaar 496.

13 "Il n'est de Champagne que de Champagne" Bonnaire

14 Wijnpers bij Bonnaire

15 Champagne: het geschenkidee Champagne, is Frankrijks grootste tastbare bijdragen aan het menselijk geluk. Het is de stemmingmaker, de katalysator en het wereldwijde feestsymbool bij uitstek. Th. Blondel, Carte d'Or Brut (23.16€) kistje met glazen (11.76€) Bonnaire, Blanc de Blancs Grand Cru (29.23€) Doos 1fles (1,22€) “Heren, tijdens het kleine moment dat ons rest tussen crisis en catastrofe kunnen we net zo goed een glas Champagne drinken” (P. Claudel)

16 “Cava” en Prosecco Het Spaanse/Italiaanse antwoord op: “Champagne” Is Cava/Prosecco vergelijkbaar met Champagne? Ja, vast en zeker!!! Ze worden beide op dezelfde manier verkregen, nl. via de 'méthode traditionelle‘. Voor de rest heeft elk zijn eigen karakter en eigen afkomst. De méthode traditionelle van Cava: Om de naam Cava te mogen dragen, moet de wijn minimum 9 maanden op fles gegist hebben in de kelders ten zuid-westen van Barcelona. Door deze doorgisting op fles krijgt Cava zijn specifieke, door de zon gerijpte natuurlijke, fruitige en zoete smaak. Prosecco is het Italiaanse equivalent voor champagne. Onze Cava genomineerd in Vino Magazine december 2008 Sélections mondiales de Vins 2007 Canada De Cava Vallformosa krijgt de vermelding STERK AANBEVOLEN. Omschrijving: ‘Mooi licht goudgeel in het glas. Zuivere neus met appel en citrus en een hint van zoet brood. Soepel en elegant op de tong, medium-geconcertreed maar goed uitgelalanceerd. Klik zelf

17 De D.O. Penedès beslaat meer dan 25.000 hectaren van traditionele (Xarel-lo, Macabeo, Parellada, Tempranillo) en nieuwe (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Riesling en Gewürztraminer) druivenvariëteiten ten Zuiden van Barcelona.

18 Schuimwijnen rechtopstaande bewaren? Waarom Cava rechtop bewaren? In tegenstelling tot stille wijn is er bij cava geen risico op uitdrogen van de kurken stop en bijgevolg geen risico Luchtlekken en dus op oxidatie van de wijn. De vrije ruimte tussen vloeistof en kurk is immers kleiner dan in een fles met stille wijn, bovendien heeft het beetje ‘lucht’ hierin aanwezig een groot dampgehalte. Dit laatste houdt de kurk onderaan voldoende vochtig, zodat deze niet kan uitdrogen. Verder staat de cava/champagnefles onder druk (ca. 6 bar) en duwt de stop stevig tegen de fleswand. Een vereiste is wel dat een kwalitatief goede kurken stop werd gebruikt. Voordeel van het rechtop bewaren is dat mocht de kurk besmet zijn met TCA 2,4,6 trichloroanesole (stopsmaak), de kans dat deze typische smaak overgaat in de wijn zeer klein is. Op wereldschaal heeft onderzoek uitgewezen dat ongeveer in 3% van alle flessen stopsmaak voorkomt (in min of meerdere mate). Onze persoonlijke ervaring met de cava van Sumarroca is <1%.

19 Champagne verlaagt slechte cholesterol Champagne helpt om je slechte cholesterol te verlagen en beroerten te voorkomen. Verder blijkt uit onderzoek dat het even gezond is als rode wijn om je risico op hartziekten te verminderen. Slagaderverkalking De onderzoekers gaven gezonde patiënten een glas champagne van 375 ml, ze hielden hun cholesterol ervoor en erna in de gaten. Daaruit bleek dat champagne een positieve invloed heeft op de slechte cholesterol. Net als rode wijn bevat deze drank fenolen, een bestanddeel dat dezelfde werking als antioxidanten heeft. Fenolen zouden helpen te voorkomen dat aders verstopt raken met aanslag veroorzaakt door slechte cholesterol. Dit verlaagt het risico op arteriosclerose of slagaderverkalking, hierbij verharden je aders en worden ze nauwer, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden. Deze aandoening verhoogt je risico op hartziekten en beroerten aanzienlijk. (ep) 01/09/09 10u29

20 Het is vandaag dinsdag 16 september 2014 en het is 11:25 uur Château Lanseman Saint Emilion (11.24€) Pedro Ximénez (30,73€) Bonnaire Th. Blondel (29.23€) (23.16€) Cava Vallformosa (7,53€) De volledige catalogus kan u downloaden van: http://wijnen.krols.eu  raf@krols.eu Dank u voor uw aandacht, en tot een volgend weerzien ! Wijnen Raf Krols Kanunnik Ullenslaan, 7 B- 2980 Halle – Zoersel 03/385.14.72 0476/23.49.93 De indicatieve prijzen van de wijnen in onze presentaties zijn incl.btw en onderhevig aan eventuele wijzigingen van prijs of jaar. Sommige foto’s werden gekozen in samenwerking met de kookclub http://www.hilariteit.be http://www.hilariteit.be Groetjes, Rosa & Raf


Download ppt "De ronde van Frankrijk deel 10: Champagne Echte Champagne is wars van calculeren en daarom is het een van de mooiste geneugten in een wereld die van calculaties."

Verwante presentaties


Ads door Google