De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Lesprogramma Proef 9 (implosie frisdrankblikje) Conclusie proef 8 & 9

Verwante presentaties


Presentatie over: "Lesprogramma Proef 9 (implosie frisdrankblikje) Conclusie proef 8 & 9"— Transcript van de presentatie:

1 Lesprogramma Proef 9 (implosie frisdrankblikje) Conclusie proef 8 & 9
Hoofdstuk 10 Pneumatiek & Hydrauliek Proefwerkvragen maken Welke lesstof moet nog een keer langskomen? 5 (min)

2 Proef 9 Implosie Doel: Onderzoeken hoe implosies werken Materiaal: Gasbrander, blikje, water, aqaurium, tang Handelingen: Doe een beetje water in het blikje. Steek de gasbrander aan en verhit het blikje boven het vuur, totdat het flink stoomt. Doe het blikje zo snel mogelijk ondersteboven in het aquarium. Hierna gaan proef 8 uitvoeren. De leerlingen krijgen eerst 5 minuten om de titel, doel, materiaal en handelingen over te schrijven en dan demonstreer ik een keer de proef. Daarna mag iedereen die een frisdrankblikje heeft meegenomen het zelf uitvoeren. Als huiswerk moeten de leerlingen de proefbeschrijvingen afmaken. De conclusies bespreek ik de volgende dag met ze.

3 Conclusie proef 8 Magdeburger Halve Bollen
Als de bol vacuümgezogen is kost het heel veel kracht om hem uit elkaar te trekken. Dit komt doordat de luchtdruk de halve bollen op elkaar duwt.

4 Conclusie proef 9 Als we de luchtdruk in het blikje plotseling verlagen door de temperatuur te verlagen implodeert het blikje.

5 Hoofdstuk 10 Pneumatiek en Hydrauliek
Het door vloeistofdruk aandrijven van apparaten Pneumatiek Het door lucht(druk) aandrijven van apparaten Film hydrauliek en pneumatiek

6 Hydrauliek Vloeistof kan niet worden samengedrukt
Water(vloeistof)druk gaat alle kanten op Meestal wordt er olie gebruikt voor hydraulische vloeistof, omdat olie de bewegende delen gelijk smeert Veel machines maken gebruik van een hydraulisch systeem, zoals bijvoorbeeld de autokrik of autoremmen.

7 Pneumatiek Gassen (lucht) kunnen worden samengedrukt
Lucht(gas)druk gaan alle kanten op Meestal wordt er perslucht gebruikt in pneumatische systemen. Alle pneumatische machines maken een boel geluid.

8 Proefwerkvragen maken(20 min)
Maak 6 proefwerkvragen voor het proefwerk aan de hand van je schrift 2 kennisvragen bijv. Wat is luchtdruk? 2 rekenvragen bijv. Anja weegt 50 kilogram en het raakoppervlak van haar voeten met de grond is 22 cm2, hoeveel bar druk oefent zij op de grond uit? 2 inzichtsvragen bijv. Leg uit waarom de luchtdruk lager wordt als je hoger in de bergen komt.

9 Herhalen lesstof (10 min)
Schrijf op een proefwerkblaadje welke stof jij het liefst hethaald wilt hebben en op welke manier. Voorbeelden: Hoofdstuk 4 (mech druk), demonstratieproef en meer uitleg Rekensommen, meer sommen om te oefenen. Hoofdstuk 5 & 6 theorie en rekenen hoofdstuk 3 Extra demonstratieproefen bij hoofdstuk 5, 9 en 10


Download ppt "Lesprogramma Proef 9 (implosie frisdrankblikje) Conclusie proef 8 & 9"

Verwante presentaties


Ads door Google