De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Werkgroep deskundigheidsbevordering

Verwante presentaties


Presentatie over: "Werkgroep deskundigheidsbevordering"— Transcript van de presentatie:

1 Werkgroep deskundigheidsbevordering
Scholingsplan Werkgroep deskundigheidsbevordering Zuidoost Brabant en AXON leertrajecten Ik denk niet dat we het expliciet over Nah hoeven te hebben, dat is voor u over het algemeen al wel een bekend begrip. Maar als je bijvoorbeeld denkt aan hersenbloeding, traumatisch hersenletsel t.g.v. een ongeluk, zuurstofgebrek met hersenletsel tot gevolg en tumoren met hersenbeschadiging, Wie heeft dan iemand met niet aangeboren hersenletsel in zijn familie of vriendenkring, collega’s. Ik bedoel dus niet patiënten of cliënten, maar echt in het eigen sociale netwerk. Iedereen kent wel iemand met NAH. En … hoe gaat het met ze?

2 Leo Brederveld Directeur AXON leertrajecten
Voorzitter College van Advies van het CCE Nederland Voorzitter van de adviesraad NAH van de Hersenstichting. Vanuit twee invalshoeken heb ik te maken gekregen met de regio ZO Brabant.

3 Samenwerking in Zuidoost Brabant
Anders dan in de overige provincies is er in Brabant de beweging om in samenwerking knelpunten op te lossen. Komen tot een keten van zorgaanbod Onderzoek Scholing Daar waar in andere provincies regio’s veel meer sprake is van concurrentie, is hier de samenwerking gezocht, met alle positieve resultaten van dien.

4 Ketenzorg Acute fase Revalidatie fase Chronische fase
In deze regio is sprake van een echte keten. Niet alleen de AWBZ , maar meer dan dat. Overal in Nederland wordt gesproken over ketenzorg, maar dan betekent het vaak: hoe kan IK de keten maken. Vb Heliomare

5 Onderzoek Sociale kaart
De aanwezigheid van mensen met NAH in de verstandelijk gehandicaptenzorg In deze regio is de sociale kaart duidelijk: één telefoontje en je weet waar je terecht kunt… Hoe ingewikkeld zit de sociale kaart in elkaar voor mensen met NAH. Juist omdat zij niet tot een aparte sector behoren. Een opmerkelijk onderzoek, Die heel goed blijkt te kloppen en ook te vertalen is in de rest van Nederland. Nog steeds geen vervolg. Maar er komt als hjet goed is actie vanuit het CCEN.

6 Scholing Regionaal komen tot een basisniveau van scholing op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel. Basiscursus Verbreding Verdieping We willen graag dat alle medewerkers die werken mensen met NAH een behoorlijk basiskennis hebben. Waarom is scholing nu zo belangrijk. niet sectorgebonden 80-90% komt weer terug in de thuissituatie. In de acute fase is veel aandacht voor de genezing, in de revalidatie gaat het vooral om de primaire functies, lopen, bewegen, praten etc, Pas in de chronische fase komen de sociale en emotionele gevolgen aan het licht. Ze worden wel in sectoren opgevangen De problematiek is heel specifiek: er is een leve voor. Het trauma en het leven erna. Vaak reageert de omgeving betrokken en begripvol, maar na verloop van tijd gaat dat over, terwijl de beschadiging blijft. Daarnaast leert de ervaring dat je niet klaar bent met een basiscursus, Er dient een vorm van permanente educatie te komen.

7 Basiscursus MBO niveau 2-3, helpenden en assistent begeleiders
MBO niveau 3-4, eerst verantwoordelijk verpleegkundigen en begeleiders Post HBO,persoonlijk begeleiders, paramedici, e.d.

8 Vorm In Company Open Inschrijving
Toegankelijk voor alle regionale organisaties Daar waar organisaties voldoende deelnemers hebben, wordt het in company geregeld. Maar juist vanwege het regionale belang komt er elk half jaar via open inschrijving een aanbod van het basispakket en eventuele vervolgcursussen.

9 Verbreding Specifiek vervolgaanbod via open inschrijving:
kennismaking met de begeleidingsmethode Hooi op je vork professioneel omgaan met impulscontrolestoornissen de partner leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel kinderen voorbereiden op de gevolgen van hersenletsel bij een ouder professioneel omgaan met psychiatrische stoornissen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel professioneel omgaan met verslaving bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel de paradox van het functioneren in de groep

10 Verdieping In de regio zal in onderlinge samenwerking een intervisietraject worden opgezet. Hiervoor is een model denkbaar waarbij via intervisie deskundigheid wordt uitgewisseld en bij elkaar in de keuken gekeken kan worden.

11 Hoe gaat het werken. Iedereen kan op de website van AXON kijken naar het actuele aanbod t.b.v. de regio ZOB Ook de inhoudelijke info is terug te vinden op de website.

12 Zoals al gezegd de keuze tussen incompany – hier zie je welke cursussen via welke stichtingen gaan komen Open inschrijving: hierin staat het overzicht van welke cursussen wanneer gegeven zullen worden

13 We zullen de drie basiscursussen elk half jaar aanbieden als o. i
We zullen de drie basiscursussen elk half jaar aanbieden als o.i. bij 10 of meer aanmeldingen gaat de cursus door en krijgt iedere aangel\melde kandidataa z.s.m. bericht.

14 Hoe meld je je aan: print het formulier uit: vuil het in en laat het ondertekenen door je leidinggevende, die hiervoor budgetverantwoordelijk is.

15 Scholingsplan We gaan aan de slag!
De voorbereidingsfase is nu klaar. Vanaf december zullen de eerste data op de website staan en zullen de eerste cursussen gepland zijn. Hou de website in de gaten.


Download ppt "Werkgroep deskundigheidsbevordering"

Verwante presentaties


Ads door Google