De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Eerste Hulp tijdens evenementen In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Eerste Hulp tijdens evenementen In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie
Eerste Hulp tijdens evenementen In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Crowd management Organiseer het evenement Samenwerken met andere hulpverleners Hulp verlenen aan een aantal slachtoffers Vervoer van slachtoffers

4 Achtergrondinformatie
Eerste Hulp tijdens evenementen Achtergrondinformatie EHBO tijdens evenementen vraagt om een aantal specifieke spelregels: werkelijkheid is anders dan de EHBO-cursus Evenementen op uiteenlopende locaties aantal deelnemers en toeschouwers varieert

5 crowd control is het beheersen van menigten
Eerste Hulp tijdens evenementen Crowd management Crowd management en crowd control zijn belangrijk bij de voorbereiding van een evenement. Crowd management is gericht op het voorkomen van onzekerheid of paniek als een grote groep mensen of menigte in beweging komt en niet meer is te stoppen crowd control is het beheersen van menigten

6 3. Organiseer het evenement Niet onvoorbereid medewerking verlenen
Eerste Hulp tijdens evenementen 3. Organiseer het evenement Niet onvoorbereid medewerking verlenen Vragen stellen over omstandigheden en mogelijke gevaren Overleg met andere betrokken organisaties. Kernvraag: wie is waarvoor verantwoordelijk!

7 Let daarom op de volgende aspecten: Plaats en tijdstip
Eerste Hulp tijdens evenementen Let daarom op de volgende aspecten: Plaats en tijdstip Locatie: Binnen of buiten; zaal, hal, parcours of andere buitenlocatie, (nood)uitgangen, vluchtroutes, route voor aan- en afrijden hulpverleners/ambulance, AED aanwezig Aantal te verwachten deelnemers/toeschouwers Beschrijving van het evenement Ongevalsrisicoanalyse

8 Eventueel te nemen extra EHBO-maatregelen:
Eerste Hulp tijdens evenementen Eventueel te nemen extra EHBO-maatregelen: Verbindingen, verzorging, coördinatie Organisatie en communicatie: Wie is voor welk onderdeel verantwoordelijk; waar zijn de EHBO-posten, hoe zijn ze bereikbaar tijdens het evenement; hoe wordt de onderlinge communicatie van hulpverleners geregeld Procedure aan- en afrijden ambulance

9 4. Hulpverlening tijdens evenementen
Eerste Hulp tijdens evenementen 4. Hulpverlening tijdens evenementen Wie wordt ingezet bij een evenement moet over een aantal vaardigheden beschikken: Samenwerken met anderen Emotionele reacties herkennen en ermee omgaan Overzicht houden als meer slachtoffers tegelijkertijd hulp nodig hebben Zien dat sommige slachtoffers zichzelf kunnen helpen

10 5. Samenwerken met anderen
Eerste Hulp tijdens evenementen 5. Samenwerken met anderen Als hulpverlener ben je snel of als eerste aanwezig op de plaats van het ongeval. Er kunnen ook omstanders, andere vrijwillige hulpverleners of professionele hulpverleners zijn. Houd in de gaten dat omstanders leken zijn op het gebied van eerstehulpverlening, maar wel een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan het hulpverleningsproces.

11 6. Hulpverlening aan een aantal slachtoffers
Eerste Hulp tijdens evenementen 6. Hulpverlening aan een aantal slachtoffers Acties moeten weinig tijd vergen en goede kans van slagen hebben; Bepalen welk slachtoffer als eerste behandeld moet worden; Bepalen volgorde van handelingen; Reanimeren en beademen achterwege laten; Handelingen die niet noodzakelijk zijn voor de overlevingskansen moeten worden uitgesteld.

12 7. Vervoer van slachtoffers
Eerste Hulp tijdens evenementen 7. Vervoer van slachtoffers Het optillen en vervoeren van een slachtoffer kan alleen goed gaan als je samenwerkt. Spreek een commando af, zodat iedereen zijn handelingen tegelijk verricht. Een voorbeeld: til óóóp en leg nééér. Je voert de handeling uit bij het langgerekte deel van het commando.

13 Vervoer over korte afstand
Eerste Hulp tijdens evenementen Vervoer over korte afstand - moet, als een slachtoffer zich in een levensbedreigende situatie bevindt. Voorbeelden: situaties met brand of instortingsgevaar; - mag, als het om een minder bedreigende situatie gaat, zoals erge kou of regen. Verleen eerst de noodzakelijke hulp voordat je het slachtoffer verplaatst. In deel A3 zijn het verslepen met de noodvervoersgreep van Rautek en het ondersteunend verplaatsen beschreven.

14 Eerste Hulp tijdens evenementen
Vervoer per brancard Het zijn de professionele hulpverleners die slachtoffers over grote afstand vervoeren, maar er zijn ook situaties waarin de EHBO´er dit moet doen, bijvoorbeeld tijdens evenementen. Een manier om slachtoffers te vervoeren, is door middel van een brancard. Leg een slachtoffer nooit zomaar op een brancard. Controleer eerst of het draagtoestel stevig in elkaar zit en of het draagzeil stevig genoeg is.

15 Er zijn verschillende soorten brancards. 1. Het ziekenraam
Eerste Hulp tijdens evenementen Er zijn verschillende soorten brancards. 1. Het ziekenraam Een rechthoekig raam met een draagzeil. Het slachtoffer kan met riemen worden beveiligd voor het vervoer over trappen of door nauwe doorgangen.

16 Eerste Hulp tijdens evenementen
2. De din-brancard Een opvouwbare brancard, bestaande uit twee draagstangen met een draagzeil.

17 slachtoffer dat op zijn rug ligt, kan worden opgetild met zo min
Eerste Hulp tijdens evenementen 3. De schepbrancard Een metalen brancard, die uit twee delen bestaat, te gebruiken voor slachtoffers met mogelijk letsel aan de hals of wervelkolom. De twee helften van de brancard kunnen met een sluitmechanisme aan elkaar worden vastgemaakt. Het draagvlak van de brancard is enigszins hol, waardoor een slachtoffer dat op zijn rug ligt, kan worden opgetild met zo min mogelijk bewegen van de wervelkolom.

18 Eerste Hulp tijdens evenementen
4. Het backboard Een plank van hout of kunststof die aan een kant taps toeloopt. In de openingen bij de randen kunnen riemen bevestigd worden. Een backboard kan gebruikt worden ter bescherming van de wervelkolom van een slachtoffer.

19 Gebruik van het ziekenraam en de din-brancard
Eerste Hulp tijdens evenementen Gebruik van het ziekenraam en de din-brancard Leg een deken schuin op de brancard en rol de punten aan de lange zijde op. Leg deze op de randen van de brancard. Sla de punt aan de hoofdzijde dubbel, zodat het fungeert als kussen voor het slachtoffer.

20 Methoden om een slachtoffer op een brancard te leggen 1. Liftmethode
Eerste Hulp tijdens evenementen Methoden om een slachtoffer op een brancard te leggen 1. Liftmethode Til het slachtoffer op, terwijl een andere persoon de brancard onder het opgetilde slachtoffer schuift. Deze methode kan belastend zijn voor je rug: til daarom met rechte rug. 2. Zweefmethode Til het slachtoffer op en verplaats hem.

21 Demonstratie en inoefenen: Liftmethode en zweefmethode
Eerste Hulp tijdens evenementen Demonstratie en inoefenen: Liftmethode en zweefmethode

22 Demonstratie en inoefenen:
Eerste Hulp tijdens evenementen Demonstratie en inoefenen: Slachtoffer in stabiele zijligging op een brancard leggen

23 Demonstratie en inoefenen:
Eerste Hulp tijdens evenementen Demonstratie en inoefenen: Lopen met een brancard met twee, drie en vier helpers

24 Eerste Hulp tijdens evenementen
Samenvatting 1. Het verlenen van eerste hulp bij evenementen vraagt een grondige voorbereiding waarbij alle organisatoren zijn betrokken. 2. Tref voorbereidingen: oriënteer je op het programma, de locatie, nooduitgangen en vluchtroutes, regel de onderlinge communicatie. 3. Wie wordt ingezet als hulpverlener bij een evenement, moet goed kunnen samenwerken en aan een aantal slachtoffers tegelijkertijd hulp kunnen verlenen.

25 Eerste Hulp tijdens evenementen
Samenvatting 4. Soms is het nodig om slachtoffers te verplaatsen. Doe dit het liefst met een brancard en zorg dat het slachtoffer er zo min mogelijk last van heeft. Gebruik commando´s om iemand op te tillen en vervoeren.

26 Eerste Hulp tijdens evenementen
Zijn er nog vragen?


Download ppt "In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Eerste Hulp tijdens evenementen In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie."

Verwante presentaties


Ads door Google