De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Universiteitsbibliotheek Amsterdam

Verwante presentaties


Presentatie over: "Universiteitsbibliotheek Amsterdam"— Transcript van de presentatie:

1 Universiteitsbibliotheek Amsterdam

2 Deze 3 panden zijn in de loop van de eeuwen aan elkaar geplakt
Deze 3 panden zijn in de loop van de eeuwen aan elkaar geplakt. Je herkent dat nog in de gekke plattegrond van de UB. Er zijn allerlei niveauverschillen, waardoor het moeilijk is om je weg te vinden naar bijvoorbeeld de Kaartenzaal of de studiekabinetten. Er valt bijna niet tegenop te bewegwijzeren. Belangrijk voor de oriëntatie|: Op de begane grond loop je vanaf de ingang rechtdoor de kantine in. Op de eerste verdieping boven de kantine is het Informatiecentrum

3 Universiteitsbibliotheek Singel 421 - 425
Informatiecentrum Uitleenbalies / IBL Studiezalen Bijzondere collecties Algemene faciliteiten Deze zes onderwerpen komen aan de orde.

4 Informatiecentrum Informatiebalie Om te beginnen het Informatiecentrum
Daar vind je een informatiebalie waar je terecht kunt voor advies en ondersteuning. Je kunt hier al je vragen over de collecties en diensten van de bibliotheek stellen. Bv: Waar moet ik zijn voor handschriften uit de 15e eeuw? Hoe moet ik een lijst titels uit de catalogus naar mijn adres sturen? Welke boeken en artikelen zijn er gepubliceerd over Woody Allen? De medewerkers beantwoorden niet alle vragen uitputtend, maar kunnen je in ieder geval op weg helpen.

5 Informatiecentrum Digitale bibliotheek-pc’s
De eerste dubbele rij pc’s links als je binnenkomt is bestemd voor het raadplegen van de Digitale Bibliotheek, zoeken in catalogi en databanken, elektronische tijdschriften lezen, aanvragen van boeken etc. Iedereen kan daarvan gratis en zonder inloggen gebruik maken. Mailen, internetsurfen en printen kan er niet.

6 Informatiecentrum pc’s met Internet en MS Office
Er zijn 50 overige pc’s hebben wel een volledige internettoegang; daar kun je zoeken op Internet, printen, en etc. Er is ook MS Office (met Word), EndNote en SPSS. Voor deze pc’s is het UvA internetaccount nodig - hetzelfde als voor het gebruik van de studiecentra op het P.C. Hoofthuis en het Bushuis, Blackboard, Studieweb etc.

7 Informatiecentrum (Papieren) Naslagcollectie
Een aparte zaal met naslagwerken vind je ook in het Informatiecentrum. Daaronder bijvoorbeeld encyclopedieen, algemene maar ook vakspecifiek bibliografieen Who’s who en andere biografische naslawerken vakspecifieke woordenboeken handboeken op allerlei wetenschapsgebieden

8 Uitleenbalies / IBL Inschrijven / Terugbezorgen
Als je in het Informatiecentrum direct linksom gaat, kom je bij de balie Inschrijven en Terugbezorgen. Hier kan je een lenerspas aanvragen, laten verlengen etc. Ook kun je hier de boeken die je geleend hebt, terugbrengen.

9 Uitleenbalies / IBL Afhalen
Boeken afhalen die via de online catalogus zijn aangevraagd, doe je een deur verderop, bij de afhaalbalie. Je kunt de boeken een maand houden en eventueel via Internet verlengen.

10 Uitleenbalies / IBL Inter- Bibliothecair Leenverkeer IBL
Met interbibliothecair leenverkeer ofwel IBL kun je boeken en artikelen uit tijdschriften aanvragen die niet bij de UvA aanwezig zijn. Dat kan met behulp van het bestand PiCarta, waarover je in de webcursus Informatie Zoeken hebt gehoord. Daarvoor moet je wel een IBL-account hebben. Studenten van de UvA die een IBL-account openen krijgen daarop de eerste 12 EURO,- voor niets. Let op: als je een IBL-account opent op de UB, wil dat automatisch zeggen dat de boeken die je aanvraagt via IBL naar de UB gestuurd worden. Soms is het handiger je IBL-account ergens anders te openen, bijv. in het P.C. Hoofthuis. De aangevraagde boeken komen dan daarheen. Bij tijdschriftartikelen kun je kiezen: of ze worden gekopieerd en naar je huisadres gestuurd. Of ze worden gescand en in PDF-formaat naar je adres gestuurd. Op de foto zie je een bibliotheekmedewerker bezig met het scannen van een artikel.

11 Waar zijn de boeken? 3,5 miljoen boeken 130 strekkende km
Magazijn Singel De hamvraag is: Waar zijn de boeken? Op de UB staan maar weinig boeken in open opstelling; belangrijke uitzondering daarop zijn de gedrukte naslagwerken die in het Informatiecentrum komen te staan. Op de faculteiten staan de boeken juist meestal wel in open opstelling. Je kunt ze dan niet via de online catalogus aanvragen, maar moet ze zelf uit de kast halen en meenemen naar de uitleenbalie. De UB heeft 2 magazijnlokaties: Een is in dit gebouw aan het Singel. Boeken die in dit magazijn staan, zijn doorgaans na ca. 25 minuten aan de afhaalbalie beschikbaar.

12 Waar zijn de boeken? 3,5 miljoen boeken 130 strekkende km
UBA- Boekendepot (IWO) Amsterdam Z.O. Er is ook een magazijn in Amsterdam Zuid-Oost, het IWO-boekendepot genaamd. Bij boeken die uit het IWO- boekendepot moeten komen zie je, wanneer je het aanvraagt via de catalogus de melding: “wachttijd 1 dag”. Bij elkaar bevatten de magazijnen 3,5 miljoen boeken, dat is 130 strekkende kilometer. Op de foto zie je een collega magazijnmedewerker die boeken ophaalt uit de rekken. De bibliotheken van de UvA samen hebben ongeveer 4 miljoen boeken.

13 Studiezalen Algemene Leeszaal (2e verdieping)
Studiezalen (3e verdieping) In de Algemene Leeszaal op de tweede verdieping kun je zitten studeren met je eigen materiaal of boeken en tijdschriften uit de UB. Je vindt er ook een grote collectie taalkundige woordenboeken. Langs de wanden staan de lopende jaargangen van ca. 600 belangrijke algemene en/of interdisciplinaire tijdschriften. Op de derde verdieping zijn nog twee studiezalen.

14 Bijzondere collecties
Handschriften Zeldzame & Kostbare Werken Bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak Bibliotheca Rosenthaliana Kerkelijke collecties / Zaal Mennonitica Kaarten en Atlassen (Kaartenzaal) Tot de UB behoren een aantal Bijzondere Collecties, soms met eigen studiezalen. Voor eerstejaars-studenten is dit nog niet allemaal even relevant. We bezoeken ze tijdens de rondleiding daarom niet.

15 De la Fontaine Verweyzaal
Onderzoekzaal voor het raadplegen van de collecties: Handschriften Zeldzame & Kostbare Werken Bibliotheek van de KVB In de De la Fontaine Verweyzaal kunnen enkele bijzondere collecties worden geraadpleegd, zoals de zeldzame en kostbare werken en handschriften. Boeken van voor 1851 die je via de catalogus aanvraagt, gaan automatisch naar de balie van deze zaal (en niet naar de gewone Afhaalbalie). Je kunt die oude boeken en handschriften niet lenen, alleen ter plekke inzien.

16 Bibliotheca Rosenthaliana
Deze collectie bestaat uit Judaica: boeken gerelateerd aan het Jodendom.

17 Kerkelijke collecties / Zaal Mennonitica
De UB heeft o.a. een collectie over doopsgezinden, de Zaal Mennonitica.

18 Kaartenzaal Hier vind je allerlei kaarten en atlassen. Zowel nieuw als (heel) oud.

19 Tentoonstellingszaal
Leuk om even langs te lopen - als er tenminste op dat moment een tentoonstelling is en de zaak geopend is. De tentoonstellingen hebben vaak te maken met Amsterdam of met de Bijzondere Collecties in de UB.

20 Algemene faciliteiten
Garderobe Fotokopiëren In de studiezalen en zalen met open-opgestelde boeken zijn jassen en tassen niet toegestaan. Hiertoe zijn kluisjes beschikbaar. De munt krijg je na afloop weer terug. Op verschillende plaatsen in de UB staan kopieerapparaten. Deze werken met behulp van chipknip. Zorg dus dat je bank- of giropas uitgerust is met een chipknip. Er zijn prepaid chipkaarten verkrijgbaar, maar die zijn relatief duur.


Download ppt "Universiteitsbibliotheek Amsterdam"

Verwante presentaties


Ads door Google