De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nuborgh College Lambert Franckens Een broodje gezond voor een appel en een ei.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nuborgh College Lambert Franckens Een broodje gezond voor een appel en een ei."— Transcript van de presentatie:

1 Nuborgh College Lambert Franckens Een broodje gezond voor een appel en een ei

2 2 Hoe het begon...

3 3 Inhoud  Jongeren en ongezond eetgedrag  Veel in het nieuws  (Deel)oplossing: De Gezonde Schoolkantine  Hoe dit te bewerkstelligen  Het kan echt!  Concrete hulp van Voedingscentrum

4 4 Jongeren en ongezond eetgedrag  Ongezonde leefstijl van jongeren nu leidt tot ongezonde toekomst met gezondheidsproblemen

5 5 Jongeren en ongezond eetgedrag  Ongezonde leefstijl van jongeren nu leidt tot ongezonde toekomst met gezondheidsproblemen  15% van de jongeren heeft nu al overgewicht

6 6 Jongeren en ongezond eetgedrag  Ongezonde leefstijl van jongeren nu leidt tot ongezonde toekomst met gezondheidsproblemen  15% van de jongeren heeft overgewicht  risico’s: lichamelijk: diabetes, verhoogde bloeddruk, hart en vaatziekten, aandoeningen aan bewegingsapparaat psychosociaal: slecht zelfbeeld, pesten

7 7 Veel in het nieuws 'Denk toch aan de vezeltjes, jongens' door Saskia Minkman HENGELO - Ouders zouden gewoon eens gezellig de tafel moeten dekken. 'Kotsmisselijk' wordt hij van een ontbijt. Alles heeft hij al geprobeerd;brood, crackers. Maar het ligt als een baksteen op zijn maag. De leerling van klas 1B van 't Genseler fietst dus met lege maag naar school. Diëtiste Patricia van Wijngaarden van Carint fronst haar wenkbrauwen als ze dat hoort. Snoep hoort bij school volgens leerlingen door Tessa Klooster KAMPEN - Roken! Ze snapt niet dat iemand dát doet. "Je weet toch hoe slecht dat voor je is", zegt Astrid Verkerk (13). Maar elke dag een lekkere chocolademars uit de snoepautomaat moet wel kunnen. "Snoep hoort toch bij school", vervolgt de onderbouwleerling van het Ichthus College. Zij en haar klasgenoten moesten met lede ogen aanzien, hoe hun snoepautomaat in de kantine werd leeggehaald en hoe er verantwoordelijke tussendoortjes werden teruggeplaatst. Meer groente en fruit voor Hoornse jeugdHoorn - Alle fracties in de gemeenteraad van Hoorn willen dat kinderen meer groente en fruit gaan eten, thuis en op school. In de gemeenteraadsvergadering van 20 november is hiertoe in een motie opgeroepen. Smaak leren op school zaterdag 17 november 2007 GELDERMALSEN - Onlangs begonnen op Brede school de Sterrenbogerd de zogenaamde Smaaklessen, het lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs, waarin het beleven van voedsel centraal staat.. De lessen worden gegeven door Lucas Smid van restaurant Appels en Peren uit Tricht. Het door meesterkok Pierre Wind en Universiteit Wageningen ontwikkelde programma Smaaklessen is vorig jaar door 500 basisscholen aangeboden. Het is wegens succes geprolongeerd Een op de drie middelbare scholieren ontbijt niet Door Onno Havermans in Trouw Een op de drie middelbare scholieren ontbijt niet, zo blijkt uit onderzoek van de zes GGD’s in Oost-Nederland onder tweede- en vierdeklassers. Veel kinderen worden daardoor dik, zo concludeerde de Wageningen Universiteit vorig jaar. Het onderzoek uit 2003 is vorig jaar herhaald, nieuwe conclusies worden dit jaar verwacht. Intussen zijn de GGD’s begonnen met een preventieprogramma. Jeugdartsen en verpleegkundigen onderzoeken jaarlijks alle leerlingen van groep 2 (5- en 6-jarigen), groep 7 (10- en 11-jarigen) van de basisschool en tweedeklassers van de middelbare school, waarbij ze standaard naar het ontbijtgedrag vragen. Leerlingen met overgewicht krijgen samen met hun ouders een begeleidingstraject aangeboden, waarin ontbijt een cruciale rol speelt, naast minder zoete drankjes, minder tv kijken, meer buitenspelen en sporten. De GGD Gelre-IJssel verzorgt verder in de Achterhoek cursussen gericht op eetpatronen en bewegen voor kinderen rond de 12 jaar en hun ouders.

8 8 Een (deel)oplossing: De Gezonde Schoolkantine  Jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school

9 9 Een (deel)oplossing: De Gezonde Schoolkantine  Jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school  Gezonde producten in kantine zorgen ervoor dat jongeren gezonder eten. We eten wat er is!

10 10 We eten wat er is.. Weekvoorraad van een gezin in Chad (bron: Hungry Planet, 2005)

11 11 We eten wat er is.. Weekvoorraad van een gezin in Duitsland (bron: Hungry Planet, 2005)

12 12 Een (deel)oplossing: De Gezonde Schoolkantine  Jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school  Gezonde producten in kantine zorgt ervoor dat jongeren gezonder eten  Kinderen die gezond eten op school presteren ook beter op school

13 13 Een (deel)oplossing: De Gezonde Schoolkantine  Jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school  Gezonde producten in kantine zorgt ervoor dat jongeren gezonder eten  Kinderen die gezond eten op school presteren ook beter op school  Investeren in gezonde toekomst: jong geleerd is oud gedaan

14 14 Hoe dit te bewerkstelligen?  Gezond aanbod op school  Gezonde voeding in de les  Betrekken van alle partijen  Structureel inbedden in beleid

15 15 Hoe dit te bewerkstelligen?  Gezond aanbod op school  Gezonde voeding in de les  Betrekken van alle partijen  Structureel inbedden in beleid

16 16 1.Gezond aanbod

17 17 1.Gezond aanbod Schijf van Vijf

18 18 1.Gezond aanbod Schijf van Vijf Regels: 1.Eet gevarieerd 2.Eet niet te veel & Beweeg 3.Gebruik minder verzadigd vet 4.Eet volop groente, fruit en brood 5.Ga ‘veilig’ met voedsel om

19 19 1.Gezond aanbod Schijf van Vijf Vakken:  Groente en fruit  Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten  Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers  Vetten en olie  Dranken

20 20 1.Gezond aanbod Schijf van Vijf Wel:  Basisvoedingsmiddelen uit de Schijf: dagelijks nodig Niet:  Sauzen, snacks, koek, snoep en gebak: niet nodig om gezond te blijven

21 21 Hoe dit te bewerkstelligen?  Gezond aanbod op school  Gezonde voeding in de les  Betrekken van alle partijen  Structureel inbedden in beleid

22 22 2.Gezonde voeding in de les Tijdens lessen en of projecten leren leerlingen over gezonde voeding

23 23 Hoe dit te bewerkstelligen?  Gezond aanbod op school  Gezonde voeding in de les  Betrekken van alle partijen  Structureel inbedden in beleid

24 24 Hoe dit te bewerkstelligen Doelstellingen  Het doel is het Nuborgh College Lambert Franckens, onze school, stimuleren actief te worden om de gezonde keuze in onze schoolkantine zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken voor scholieren.

25 25 Hoe dit te bewerkstelligen Doelstellingen  Het aanbieden van een gezond en evenwichtig aanbod in de kantine, volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, waarbij toegewerkt wordt naar een ideaalpakket waarbij het aanbod bestaat uit basisproducten uit de Schijf van Vijf.  Het actief betrekken van scholieren, ouders, schoolleiding en docenten bij het vaststellen van het aanbod en kantinebeleid, in verband met eigen verantwoordelijkheid.  Het integreren van kantineaanbod en lessen over gezonde keus in de kantine.

26 26 3.Betrekken van alle partijen  Schoolteam: een gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor de school

27 27 3.Betrekken van alle partijen  Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school  Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, hebben voorbeeldfunctie

28 28 3.Betrekken van alle partijen  Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school  Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, voorbeeldfunctie  Kantinebeheerder/cateraar: zorgt voor gezond en goed aanbod; tevreden klanten (=leerling, ouders, directie)

29 29 3.Betrekken van alle partijen  Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school  Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, voorbeeldfunctie  Kantinebeheerder/cateraar: zorgt voor gezond en goed aanbod; tevreden klanten (=leerling, oude, directie)  Docenten: onderwerp in reguliere lessen passen; voorbeeldfunctie

30 30 3.Betrekken van alle partijen  Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school  Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, voorbeeldfunctie  Kantinebeheerder/cateraar: zorgt voor gezond en goed aanbod; tevreden klanten (=leerling, oude, directie)  Docenten: onderwerp in reguliere lessen passen; voorbeeldfunctie  Scholieren: fitheid en lekkerder in je vel door goed eten; toekomstgericht; inspraak en meebeslissen

31 31 3.Betrekken van alle partijen  Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school  Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, voorbeeldfunctie  Kantinebeheerder/cateraar: zorgt voor gezond en goed aanbod; tevreden klanten (=leerling, oude, directie)  Docenten: onderwerp in reguliere lessen passen; voorbeeldfunctie  Scholieren: fitheid en lekkerder in je vel door goed eten; toekomstgericht; inspraak en meebeslissen  Lokale GGD begeleidt en adviseert

32 32 3.Betrekken van alle partijen  Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school  Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, voorbeeldfunctie  Kantinebeheerder/cateraar: zorgt voor gezond en goed aanbod; tevreden klanten (=leerling, oude, directie)  Docenten: onderwerp in reguliere lessen passen; voorbeeldfunctie  Scholieren: fitheid en lekkerder in je vel door goed eten;toekomstgericht; inspraak en meebeslissen  Lokale GGD begeleidt en adviseert

33 33 3.Betrekken van alle partijen Alle partijen dragen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de gezonde schoolkantine In werkgroep: schoolleider, ouder, kantinebeheerder, docent, scholier

34 34 Hoe dit te bewerkstelligen?  Gezond aanbod op school  Gezonde voeding in de les  Betrekken van alle partijen  Structureel inbedden in beleid

35 35 4.Structureel inbedden Werkplan met :  Motivatie  Doelstellingen  Werkwijze:  Draagvlak  Visie school op gezondheid  Uitvoering  Promotie  Budget

36 36 Het kan echt!

37 37 Aan het werk!

38 38 Concrete hulp van Voedingscentrum  Informatie voor alle betrokkenen om te komen tot een gezonde schoolkantine  Handleidingen voor schoolteam, ouders en kantinebeheerders  Stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine

39 39 Stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine  Goed werkplan ontwikkeling gezonde schoolkantine (voor hulp zie handleidingen en GGD) €1000,- werkbudget voor uitvoering plannen  School met beste ontwikkeling Gezonde Schoolkantine volgens eigen plan wint € voor de schoolkantine! nr 2 wint €4000,- nr 3 wint €1000,-

40 40 Samenvatting  Werkgroep gestart: opstellen werkplan  Kleine stappen richting gezondere schoolkantine  Werkbudget Stimuleringsprijs voor uitvoering stappenplan

41


Download ppt "Nuborgh College Lambert Franckens Een broodje gezond voor een appel en een ei."

Verwante presentaties


Ads door Google